Harita üzerinde yaptığım incelemede başlangıç için Üsküp (Skopje) olacak şekilde Kalkandelen (Tetovo), Struga, Ohri (Ohrid), Manastır (Bitola) ve Resne (Resen) gezilecek mekanlar gibi gözüküyordu.
Booking.com’da Üsküp için otel ararken rastladığım “Pansion Bianco-Anja” nın yorumlarında otelde çalışan İgor’un Türkçe bildiği ve otelinde ucuzluğu yanında temizliği de eklenince ilk 2 gece için rezervasyonla yerimiz hazır oldu. Daha sonra 2 gün boşluk bırakarak 5. Gece içinde dönüşümüzü mail ile sağladık. Arada bıraktığım 2 gün ve gece için araba kiralayarak yukarıda saydığım şehirleri gezmeyi ve Ohrid’de konaklamayı hesapladım. Ancak rezervasyon yapmadım. Gezgin her zaman bazı konuları şansa bırakır. Bu da gezinin tesadüf ve sürprizlerin sağlar.
6 günlük gezimizin detayları daha sonraki yazılarımızda ayrıntılı olarak yer alacak. Ancak yazıdan faydalanmak isteyen dostlar için bazı genel bilgileri vermek gerekiyor. Makedonya 1993’de bağımsızlığını kazanmış, nüfusu yaklaşık 2 milyonun biraz üzerinde bir ülke. Eski Yugoslavya içerinden yer almış, vaktiyle tamamen Osmanlı toprağı olan ve 600 yıl boyunca Türk izleri taşımış ve halen de hem eser ve hem de etnik yönden ortak bağlarımız devam eden bir ülke. Son yüzyılı aşkın süredir göçlerle Anadolu ile bağları artmış, son 20 yıl içerisinde oldukça sık bağlara sahip olduğumuz bir devlet haline gelmiş.
Makedonya’da halk ağırlıklı olarak Makedon, Arnavut ve Türklerden oluşuyor. Türk nüfusu yüzbine yakın. Beşyüzbin kadar olan Arnavutlarla birlikte halkın yaklaşık üçte biri Türkçe anlayıp konuşabiliyor. Bu da oldukça rahatlatıcı bir etken.
Başkent Üsküp yaklaşık beşyüzbin nüfusuyla en kalabalık şehir. Daha sonra Manastır geliyor. Üsküp’ün havaalanı “Büyük İskender Havaalanı” kente yaklaşık 20 kilometre mesafede. Otobüs ve taksilerle kente ulaşılabiliyor. Dilerseniz havaalanında 10’a yakın kiralık araba firması da var. Biz otelin, 20 Euro’luk özel servisini kullandık. Zaman kaybetmemek için ilk girişte biraz masrafı göze aldık.
Ülkenin para birimi “Denar”. Bir Euro, 61.30 alış ve 61.70 Denar satış kurunda. Ülkedeki tüm “Change Office” ler de aynı kur geçerli. TL karşılığı 27 Denar civarında. Kolay hesap için fiyatları 30’a böldüğünüzde Türkiye fiyatlarını karşılaştırabiliyorsunuz.
95 oktan benzin litresi 88.50 Denar (3,27 TL). Tüm benzin istasyonları aynı fiyatı uyguluyor.
Etle aranız iyi ise Makedonya tam bir lezzet diyarı. Köfte ve börek mutlaka yemeniz gereken yemekler.
Makedonya’da levhalar ve yazılar, Kiril alfabesiyle de Latin alfabesiyle de yazılı. Pek çok Türk firması Makedonya’da ofis ve mağaza açmış. Halkbank, ülkede oldukça yaygın şube ağına sahip. Ziraat bankasının da şubeleri var. Ramstore, Coton, Damat’s, Sushi-co, Tuborg, Efes Pilsen, Ülker, Eti, yaygın olarak göze çarpıyor. Ayrıca gezimizde birçok Türk işletmecinin de yerleşik ticaret yaptığını gördük.
Üsküp’te turistler için bir “Touristic Bus” var. Ancak şehrin görülecek mekanları yaklaşık 2X2 kilometrekarelik bir alan için olduğundan yürümeyi seviyorsanız gerek duymayabilirsiniz.
Gezimiz sırasında pek çok Makedon, Arnavut ve Türk ile tanıştık. Hepsi de Türklere karşı çok sevecen ve misafirperverler. Gezimiz süresince hiçbir aksilik yaşamadık. Cumali’yi, Ali’yi, İgor’u, Elizabeta’yı, Bay İvan’ı, Laki ve kardeşini, Galatasaray taraftarı Sevcan’ı tanıdık ve ismini alamadığımız Türkçe bilmeyen Makedon amcanın yardım için kalkıp önümüze düşüp yüz metre ilerideki Türk komşusuna bizi götürmesini, Murat Paşa Camisi’ne geldiğimizde evinden koşup gelip bize camiyi açan, anlatan, türbeleri gösteren, ilerideki İsak Paşa’nın mezarına götüren amcayı ve birçoklarını unutmayacağız.
Şimdilik bu kadar. Daha sonra uzun uzun gezeceğiz.
Harika...Fotolar kadar yazınız da keyifli
YanıtlaSilSevgili Arda,
SilTeşekkürler, birlikte gezmeye devam edeceğiz.
Merhaba,
YanıtlaSil7/9 kasım tarihlerinde üsküpte olacağız , blogunuzda ki yazılar ve görseller çok güzel , rehber olarak yanıma alacağım.. emeğinize sağlık :)
eğer takip etmek isterseniz benim gezi blogum ;
http://pinarseyirdefteri.blogspot.com.tr/
Yorumunuza candan teşekkürler. bloğunuza bir göz attım. Ancak uzun incelemek gerektiğini anladım. ama izlemeye alma çubuğunu bulamadığım için izlemeye alamadım. (Bilgisayar bilgi seviyem düşüktür.)
SilSaygı ve sevgilerimle.