28 Mayıs 2012 Pazartesi

MARDİN

Geçtiğimiz hafta sonu, fakülte dönem arkadaşları grubumuzla Cuma-Cumartesi ve Pazar günlerini kapsayan Mardin ve çevre turunu gerçekleştirdik. Önümüzdeki günlerde değişik konu başlıklarıyla yöreyi tanıtacağım.

Gezi, daha önceki birçok düşüncelerimde değişikliklere sebep oldu. Bunları da konular içinde yeri geldikçe aktaracağım.
(GABBARA: Binaların altından geçen labirent görünümlü yollar)
Ancak diğer konulara geçmeden önce bazı ana hatları sıralayayım.

Mardin şehir merkezi, tüm güneydoğuda Anadolu şehirlerinden farklı bir konumda. Bunun altını çizmek gerekir. Yaklaşık 90 bin civarında merkez nüfusuna sahip kent eski ve yeni şehirden oluşuyor. Mardin, sahip olduğu yöresel kültür zenginliğinin geç de olsa farkına varmış durumda. Henüz emekleme devresinde olmasına rağmen gerçekten çok önemli bir turizm potansiyeline sahip.
Halihazırda kent alt yapısı, -yollar, mevcut oteller, restoranlar ve esnaf- ancak mevcut potansiyeli karşılayacak durumda. Resmi kurumlar, kentin değerinin farkına vararak hızlı bir koruma çalışmasına girmiş durumda. En azından kayıpları azaltarak, batıdaki özgün eski şehri turizm merkezi yapma gayretinde.
Mardin’in bazı çok özel yerlere yakınlığı, Mardin’i merkez alarak güzel bir çevre turu yapmanıza da olanak sağlıyor. Midyat, Hasankeyf, Dara, Nusaybin gibi ilginç mekanlara günübirlik ulaşma şansınız var.
Mardin’in damak lezzeti de ayrıca bir sayfa açmayı gerektirecek kadar geniş ve zengin. Yöresel mutfak dışında, seyahatlerinizde mutlaka denemeniz gereken, Süryani şarabı ve çörekleri, leziz ekmek çeşitleri, şekerli ve tarçınlı bademleri, tatlılar mükemmel ötesi.

   Dilerseniz yarından itibaren gezmeye başlayalım.

4 yorum:

  1. Mehmet bey
    Fakülteden arkadaşlarınızla birlikte harika bir tur yapmışsınız...gitmek istediğimiz yerler arasında Mardin'de var...tek tek her kare fotoğraflara baktım..devamını da merakla takip ediyor olacağım..Dikkate değer rehberliğiniz için teşekkürler Mehmet Bey..

    HEP İST. VE YAKIN ÇEVREYİ DOLANIP DURMAKTAYIZ...BUNA DA ŞÜKÜRLER OLSUN TABİ Kİ..İST. BİTMEZ!..AMA BU YIL LEKLERİ HEP YUVALARINDA DEĞİL DE BİRAZ DA UÇARKEN HAVADA GÖRMEK İSTİYORUM BEN :)

    Size ve ailenize sevgiler, esenliklerle dolu iyi bir hafta dilerim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Esin,
      İnanın 3 günlük gezimizde neredeyse 2 haftalık konu ve görsel birikti. Zaman buldukça yayınlayacağım.
      Saygılar.

      Sil
  2. İki yıl önce Gap turunda bir gün ve bir gece kalmıştım Mardin'de.En çok etkisinde kaldığım bir şehir Mardin;tam bir kültürler buluşması,tarih sanat ve bilim...Tekrar görmek isterim,fotoğraflarınızı görünce heyecanlandım.İyi ki gitmişsiniz Mehmet Bey,selamlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Arzu hanım,
      Dediğiniz gibi gerçekten etkileyici ve konuları paylaşmaya devam edeceğim. Sevgiler, saygılar.

      Sil