18 Ocak 2010 Pazartesi

ONLARI UNUTMAYIN - 9

(Bu hikayeyi ilk okuduğumda gerçek olamayacak kadar gerçek (!) diye düşünmüştüm. Ancak daha sonra özellikle halen yaşayan akrabalarına ilişkin detaylara ulaşınca değerini kavradım. Uzun süredir özet olarak hazırladığım "onları unutmayın" dizisine girecek değerde bir hikaye olduğuna karar verdim. Çok kişi tarafından bilindiğini varsaymama rağmen yazmaya değer gördüm.)


Tarakçıoğlu Mehmet ve Menteşeoğlu Abdullah


İngilizler Hindistan'ı işgal eder, Hindistan Kralı Osmanlı'dan yardım ister. Yıllardır savaş içinde olan Osmanlı bu yardımı karşılıksız bırakmamakla birlikte 350 kişilik bir askeri birliği gemiyle Hindistan'a gönderir.
350 kişilik birlikten 20 kadarı hastalıktan yolda şehit olur, kalan 330 Osmanlı askeri Hindistan'a çıkarlar ve İngilizlerle savaşmaya başlarlar.
Mühimmat açısından kısıtlı olan Osmanlı askerleri birkaç günlük mücadeleden sonra teknolojik donanıma sahip İngiliz askerleri karşısında yenik düşerler. 40 kadarı esir alınır, diğerleri de savaşta şehit olur.
Savaş bittikten sonra bu 40 Osmanlı esir askeri İngilizler gemilerde çalıştırmaya başlarlar. Bu gemi bir seferinde Avustralya'ya uğrar. İki Osmanlı esiri bir yolunu bulup kaçarlar.
Bir süre sonra, adı Karadeniz diyarından Menteşeoğlu Abdullah olan, baba mesleği dondurmacılığa başlar. Karahisar diyarından Tarakçıoğlu Mehmet de kasaplık yapar.
Birinci Dünya Savaşı'nda Avustralya Çanakkale'ye asker çıkarır ve bizim iki Osmanlı askeri olayı duyarlar. Hemen buluşup durum değerlendirmesi yaparlar.
Biz Osmanlı askeriyiz ve Avustralya'da yaşıyoruz. Avustralya devleti Osmanlı'ya savaş açmış ve bizim ülkemizi işgale gitmiş. Bundan dolayı biz de Avustralya devletine savaş açalım derler. Alırlar kağıdı kalemi ve yazarlar:

Sayın Avustralya Başkanı Ekselans hazretleri;
Biz iki Osmanlı askeri, ülkenizde bulunuyoruz. Duyduk ki devletimiz Osmanlı'ya Avustralya devleti olarak savaş açmış ve Çanakkale'ye asker göndermişsiniz. Bundan dolayı iki Osmanlı askeri olarak biz de Avustralya devletine savaş açmış bulunmaktayız.
Bu bir Osmanlı fermanıdır.
Ekselansların bilgilerine duyurulur.
Karahisar diyarından Tarakçıoğlu Mehmet,
Karadeniz diyarından Menteşeoğlu Abdullah.”

İki Osmanlı askeri, Sidney'in 250 km. uzağında Karlıdağlar denilen bölgede önce, virajlarda tren raylarını sökerek 3 treni devirirler. Üçüncü tren kazasında askeri muhimmat bularak silahlanırlar. Aynı bölgede 8 karakol basarlar ve karakollardaki askerlerin tamamını vururlar. Ne olduğunu bir türlü çözemeyen Avustralya devletinin sonunda iki Osmanlı askerinin yazmış olduğu mektup akıllarına gelir ve mektubun atıldığı bölgeye 250 kadar asker gönderirler.
İki Osmanlı askeri aranmaya başlanır. Bir kaç gün sonunda sıcak çatışma olur ve Osmanlı askerleri bu Karlıdağlar da şehit edilir.
İki askerin mezarı şu an da Sidney'e 250 km. uzakta Karlı Dağlar'da. Avustralyalılar iki Osmanlı askeriyle savaştık demek zorlarına gittiği için bu askerlere Hindistan asıllı diyorlar.
Oysa Hindistan'da ne Karahisar diyarı, ne de Karadeniz diyarı diye bir bölge yok.

Konuda adı geçen Karadeniz diyarından Menteşoğlu Abdullah,Eski Samsunspor Kulüp Başkanı Hasbi MENTEŞOĞLU'nun büyük amcasıdır.
Diğer adı geçen, Karahisar diyarından Tarakçıoğlu Mehmet,Afyonkarahisar Tınaztepe Kasabasındandır, akrabaları, “Tarakçıoğlu” lakabıyla anılırlarken soyadı kanunu geldiğince ERTUNÇ soyadını almışlardır.
Tarakçığlu Mehmet, Rasik ERTUNÇ'un amcası olup, Rasik ERTUNÇ, 1999 yılında 93 yaşında vefat etmiştir.
Oğulları Süleyman ERTUNÇ, Ahmet ERTUNÇ, İbrahim ERTUNÇ, Mehmet ERTUNÇ, Mahmut ERTUNÇ, Necati ERTUNÇ olup halen Afyonkarahisar Tınaztepe kasabasında tarımla uğraşmaktadırlar.

1 yorum:

  1. Yakın tarihimizin bilinmeyenleri bu tür araştırmalarla ortaya çıkacaktır. Sizi kutluyor, devamını diliyorum.
    B.Bursalıoğlu

    YanıtlaSil