22 Ocak 2010 Cuma

DUBROVNİK-STARİ GRAD - 2

Stari Grad'daki gezimize devam ediyoruz. "Pile" kapısının hemen girişinde sol taraftan Stari Grad'ı çevreleyen surlara çıkılıyor. Daha önce de değindiğimiz gibi suraların çepeçevre uzunluğu yaklaşık 2000 metre. Gün içinde istediğiniz gibi oyalanma şansınız var. saat 16.00'da girişler kapatılıyor. Hızlı bir yürüyüşle yaklaşık 75-80 dakikada tamamı dolaşılabiliyor. Surların hemen çıkışında Stari Grad'ın ana caddesine yüksekten bakış.
Pile kapısı girişinden boydan boya ana caddenin surlardan görünüşü. Yazın caddede omuz omuza yüründüğü söyleniyor. Stari Grad, içi savaşta 1993'de tepelere yerleşen Sırp topçusu tarafından amansızca bombalanmış. Hemen hemen binaların tamamının çatısı hasar görmüş. Şimdi çatıların tamamı onarılmış ve yeni kiremitlerle kaplanmış vaziyette.
Surlardan, kuzeyde kalan gözetleme kalesinin görünüşü.
Surlarda yer yer mekanı süsleme amacıyla eski dönemlerden kolan toplar yerleştirilmiş.
Şehri surlardan dolaşırken, zaman zaman daha eski dönemlere ait antik nitelikli bina ve duvar izlerine de rastlanıyor. Halen Stari Grad, ikamet amacıyla yerleşime açık, Binaların tamamının dükkan olan girişlerinin üstünde aileler yaşıyor. Zaman sanki burada durmuş durumda
Surlar üzerinden doğuya bakış. Ortada görünen merdivenler Pile kapısı girişindeki çıkış merdivenleri. Fotoğrafın sol üstünde kalan kısım modern Dubrovnik.
Surlardan denize bakış. Güney yöndeki sur duvarları.
(Devam edeceğiz.)






3 yorum:

  1. selamlar
    hemen bu yazının birincisini de okudum.Fotoğrafları izlemek ve yazınızı okumak çok keyifliydi...

    YanıtlaSil
  2. Ne güzel görüntüler..Ne hayatlar yaşandı,geldi geçti kimbilir o tarihlerde..

    YanıtlaSil
  3. Sevgili Mehmet Bilgehan,

    Bu bölgeleri ailemle gezip fotoğraf çekmiştik.
    Bizim tarihimizi yansıtan izleri gördüğimde çok
    heyecanlanmıştım.

    Sevgiler

    YanıtlaSil