4 Mayıs 2016 Çarşamba

PALAZZO della PİLOTTA, PARMA

Parma’nın önemli tarihi binalarından birisi olan Palazzo della Pilotta, Pace meydanı ile Parma tarihi merkezi arasında geniş alanda bulunmakta. Adının, bir zamanlar Parma’da konuşlanan İspanyol askerlerinin oynadığı “pelota” adında bir oyundan geldiği belirtiliyor.
Parma dükü Ottavio Farnese’nin son iktidar yılı olan 1583’de yapılmış. Dük sarayları koridorlarla birbirine bağlanması düşünülerek yapılır. Piazza della Ghiaia yönündeki cephesi tamamlanmadan bırakılır. Yakınında bulunan Aziz Peter, Dominikan kilisesi zaman içinde yıkılmış.
Üç saray yapısından oluşur; “Cortile della Pilotta”, “Cortile della Guazzatoio” ve “Cortile della Racchetta”. Pilotta sonradan “Teatro Farnese”’ya dönüştürülürken,  ahırlar ve damat konutu, akademi ve büyük bir salon bölümleri yapılır. İspanya kraliçesi Elizabeth Farnese 1692’de bu sarayda doğmuştur.
Farnese ailesinin kentteki egemenliğinin sona ermesinden sonra, ileride İspanya kralı olacak Charles I, tarafından saray 1730’larda Napoli’ye taşınır. Binada 1769’da “Biblioteca Palatina” faaliyete geçer.

Halen (2015’den itibaren) kütüphane, müze ve kültürel kurumlar için tadilatları devam etmekte.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder