10 Mayıs 2016 Salı

BOLOGNA

İtalya gezimizde ilk ayak bastığımız kent olmasına rağmen gezmeye en sona bıraktığımız şehir oldu. Fuar nedeniyle kent çok kalabalık olduğundan konaklamamızı Modena’ya kaydırdık. Havaalanında kiraladığımız aracımızı teslim ettikten sonra alandan şehre en uygun ulaşım (BLQ) olarak isimlendirilen belediye otobüsleri. 6 Euro bilet ücretiyle yaklaşık yarım saatte kente ulaşıyorsunuz. Otobüsün son durağı Merkez tren istasyonu.


İtalya’nın kuzeyine düşen şehir Emilia-Romagna bölgesindedir. “Kızıl şehir” olarak anılan şehir Ortaçağ mimarisi açısından oldukça zengin. Anılan simi de binaların çoğunun kırmızı tuğla olmasından almakta. İsminde geçen “Kızıl” sola da anıştırma yapmakta. Şehir solcu ve uzun yıllar İtalya Komünist Partisi çizgisinde kalan bir kent olmuş. “Bolonez sos” da kentin önemli simgelerinden birisi.


1088’de kurulan üniversitesi, Avrupa’nın en eski üniversitesi sayılıyor. Bazı üniversite birimleri hale bu çok çarpıcı eski binalarda faaliyet gösteriyor. Bologna Üniversitesi’nin eski öğrencilerinden bir kaçını sayayım; Dante Allighieri, Erasmus, Copernicus


Sahip olduğu sanayi ve kuvvetli endüstri altyapısı ile İtalya’nın zengin ve elit şehirlerinin başında geliyor.
 Bu kısa tanıtımdan sonra şehri gezerken bazı önemli binaların kısa tanıtımlarını da yapacağım.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder