9 Haziran 2015 Salı

NAMIK KEMAL EVİ MÜZESİ

Tekirdağ’da, Orta Cami Mahallesi Namık Kemal Caddesi’ndeki XIX. yüzyıl yapımı bir “Osmanlı evi” aslına uygun biçimde tadilat ve dekorasyon işlemlerinden sonra ile “Namık Kemal Evi” olarak üç katlı yapılarak düzenlenmiş ve 21 Aralık 1993’de ziyarete açılmış. (Namık Kemal Derneği, İl Özel İdare, Tekirdağ Milli Eğitim Vakfı, Tekirdağ Belediyesi, araştırmacı Mehmet SEREZ’in ve gönüllü kuruluşların evin düzenlenmesinde de büyük katkıları olduğu ifade ediliyor)
Bu üç katlı bu ahşap evde “Vatan Şairi” Namık KEMAL ile ilgili dokümanların yanı sıra yöreden toplanmış etnoğrafik eserler de sergilenmekte.
Müzeyi ziyarete gittiğimizde yapılan anlatımlara göre, geniş bahçe içerisindeki evin bodrum katında büyük panolarla donatılmış bir sergi salonu, mermer döşeli zemin katın holünde Atatürk ve Namık KEMAL’in portreleri bulunmakta. Sofadaki iki büyük panoda Namık Kemal’in ismini taşıyan yerler, basında çıkan haberler, belgeler, ailesine ait fotoğraflar ile Tekirdağ’ın eski resimlerine yer veriliyor.
Sofanın sol kenarında bulunan oda “Ahmet Yavuzkurt Tekirdağ Mutfağı odası” olarak isimlendirilmiş. Burada davlumbaz, maltız, ocak, sergen, tel dolap, sinili Tekirdağ sofrası, gömme su kazanları, tırtıllı ve kapaklı bakır sahanlar, bakraç serisi, tahta kaşıklık, sürahi ve testiler, ekmek pişirme çizimli yağlı boya tablolar, yayıklar, bulgur taşları, nişasta ve hamur tekneleri, kahve dolapları, kahve tokmakları, baklava tepsileri, turşu kapları, yaprak basılan küpler, sepetler teşhir ediliyor.
Yine giriş kapısının tam karşısına  düşen evin eski kiler odası dekore edilmiş, ve  “19. Fırka ve Atatürk Odası” adı altında   düzenlenmiş. Burada Yarbay Mustafa KEMAL'in 2 -20 Şubat 1915’de 19. Fırkayı (Tümen) kurduğu Redif Kışlası, Sahil Kışlası, Eski iskeleler, Gelibolu yarımadası savunmasında tümü şehit olan 57. Alay Şehitliği’nin, 19. Fırka kumandanlarının fotoğrafları, Harf Devrimi ile ilgili olarak 23 Ağustos 1928’de Gazi Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşlarının, Tekirdağ seyahati ile ilgili fotoğraflar ve belgeler, 1936 Muratlı, Çorlu, 1937 Trakya Manevraları ile ilgili fotoğraflar T.B.M.M. Başkanı olarak Tekirdağ Türk Ocağına yolladığı yazılar teşhir ediliyor. Marmara Bölgesi ve Piri Reis'in Dünya haritası da bu bölümde sergileniyor.
Evin I. kata çıkan merdiven başında Namık KEMAL’in torunu ile resmi, bulunmakta. Tekirdağ Sırtköy’de rahatsızlanıp vefat eden Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim, Sultan Alparslan, Rumeli fatihi Şehzade Gazi Süleyman Paşa'nın salla boğazı geçişini gösteren tablolara da yine burada yer alıyor.
Evin üst katı eski bir Tekirdağ evinin misafir odası olarak düzenlenmiş. Burada alçak bir sedir, arka yastıkları, köşe yastıkları, kilimler, Selânik mangalı, ceviz konsol ve büyük aynası, gömme ahşap yatak odası dolapları, camla muhafaza edilen Tekirdağ'ın gelin kıyafetleri dallı ve bindallılar, buhurdanlık, yağlıklar, çeyiz bohçaları, çemberler, para keseleri teşhir ediliyor.
“Mehmet Serez Tekirdağ Araştırmaları ve Basın Odası” adı verilen bir odada; Tekirdağ’da doğan, görev yapmış olan ünlüler, Tekirdağ'da son 30 yılda çıkan gazete ve dergi koleksiyonları, tiyatro ve musiki sanatkârlarının eser ve resimleri bulunuyor.
Gömme camekânda, Namık KEMAL'in valilik yaptığı yerlerin, Gelibolu, Midilli, Rodos, Sakız adasının 1883 yılında çekilmiş fotoğrafları bulunmakta. Namık KEMAL'in eserlerinin yer aldığı başka bir camekân var. Salonda Namık KEMAL, eski Tekirdağ konağı, Uzunköprü eski bir cadde tabloları ile el işi eserler, çuha namazlık, Namık KEMAL'in Londra'da çıkardığı Hürriyet Gazetesi'nden ilk makalesi, mektupları ve tercümeleri teşhir edilmekte.
Namık Kemal’e ayrılan odada ise Namık KEMAL'in dedesi Tekfurdağ Mutasarrıfı Abdüllatif Bey ve 6 yaşında Namık Kemal, piyano, ayna, şairin öz geçmişi, soy kütüğü, adını koyan Tokatlı Ali Rıza Hafız’ın karakalem resmi, seccadeler ve Namık Kemal yağlı boya tablosuna yer verilmiş.

(İlgilenenlere not: Adres : Orta Mahallesi, Namık Kemal Caddesi, No: 7     Tel : ( 0 282 ) 261 91 28

Müze, Pazartesi günleri hariç, haftanın her günü mesai saatleri içerisinde ziyaret edilebilir. Müzeyi ziyaret ücretsiz olup, bağış kabul ediyor.)

6 yorum:

  1. Buraya gitmistim namik kemal universitesinde okudugum için arkadaslarimla gitmistim harika bir ortami var, ve anlatiminizla anilarim canlandi,
    Tesekkurler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ortak değerlerimizi yaşatmak kadar onları ziyaret ederek emeği geçenleri onurlandırmak da çok önemli.
      Sevgi ve en derin saygılarımla.

      Sil
  2. Merhabalar.

    Kültürümüzle birlikte edebiyatta ve diğer sanat dallarında emeği geçmiş değerlerimizi unutturmamak adına yapılan bu çalışmaları takdirle karşılıyorum. Ankara'da Tacettin dergahında da merhum M.Akif Erso'yun kaldığı mekan müzeye çevrilmişti. Paylaşmak suretiyle bizi bu değerli çalışmadan haberdar ettiğiniz için teşekkürlerimi sunarım.

    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tüm geçmiş değerlerimiz, halkımızın kültür yüzüdür. Yaşatmak, hazırlamak kadar gezmek, ziyaret etmek ve anlatmakla mümkün oluyor. İlginize candan teşekkürler.
      Sevgi ve en derin saygılarımla.

      Sil
  3. Yanıtlar
    1. Umarım yolunuz düşer.
      Sevgi ve en derin saygılarımla.

      Sil