17 Haziran 2015 Çarşamba

KAPIKULE VE PAZARKULE

Edirne ilinin kendine özgü önemli özelliklerinden birisi il merkezinden iki ayrı yabancı devlete açılan 2 gümrük kapısına sahip olmasıdır. Bunlardan ilki olan ve hemen herkesin yakından bildiği sınır kapımız olan Kapıkule’dir. Kapıkule, Türkiye-Bulgaristan gümrük kapısıdır. Ayrıca Kapıkule Türkiye'nin en işlek olan gümrük kapısıdır. Bunun nedeni Avrupa'ya yapılan ithalatlar ve ihracat'ın buradan yapılmasıdır. Dünya'nın en büyük ikinci sınır kapısıdır. Belli zamanlarda neredeyse şehrin içine kadar uzanan araç kuyruklarına son derece alışık. (Bu kapıdan bir kez 1977 yılında araç ve otostopla yaptığım iki haftalık Avrupa gezisi sırasında geçtim)
Kapıkule sınır kapısı, 2005 yılında TOBB (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği) tarafından yap-işlet-devret modeli ile Türkiye'nin sınır kapılarında başlatılan modernizasyon çalışmaları kapsamında geçiş ve işlemlere daha hızlı cevap verecek şekilde yenilenmiş, yeni idari ve ticari binalar ile donatılmış durumda. Halen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine bağlı olarak kurulan Gümrük ve Turizm İşletmeleri Tic. AŞ. tarafından işletilmektedir.
 Kapıkule gümrük kapısı Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü'ne bağlı olduğu ifade edildi.
Pazarkule Sınır Kapısı, Türkiye ile Yunanistan arasındaki bir sınır kapısıdır. Edirne'ye 5 km mesafededir. Dümdüz bir yolla Yunanistan'ın Orestiada şehrine gidiliyormuş. Kapıkuleye göre son derece sakin ve daha çok günübirlik ziyaretçilerin kullandığı bir kapı. Ziyaretimiz sırasında fazla ticari araç gözümüze çarpmadı. Daha çok küçük araçlar ve Yunan tur otobüsleri tarafından kullanılıyor. Modernleştirme çalışmaları yapılmamış.
Şehir rehberimiz tarafından her iki sınır kapısında da aracımızla iki ülke arasındaki tampon bölgeye kadar geçtik.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder