11 Eylül 2014 Perşembe

AVRUPA'DA YENİ BİR DEVLET Mİ?

Değerli arkadaşlar, 1707 den bu yana İngiltere ile "Birleşik Krallık" (United Kingdom) adı altında birlikte yaşayan İskoçya, 18 Eylülde yapılacak Referandumda tekrar İngiltere'den ayrı, bağımsız bir Devlet olarak yaşamaya devam etmek/etmemek kararını alacak. 

Basından haberlerine göre,  5,3 milyon nüfuslu İskoçya'da 16 yaş yukarısı 4,2 milyon seçmen var.* Tabii ki İngiltere bu ayrılıştan hiç de mutlu olmayacaktır.. Ayrılış taraftarları daha -sosyal-  ve daha -demokratik- bir Ülkede yaşamak isteklerini dile getiriyorlar.
 Ekonomik olarak Kuzey Denizindeki Petrol yataklarına güvenen İskoçya'da Ortalama yaşam süresi 77 yıl ve fert başına milli gelir yaklaşık 45 bin dolardır.  

"İngiltere'nin Ukrayna'sı" diyebileceğimiz  İskoçya'nın Ordusu ne olacak, yine NATO da kalacak mı? pek belli değil.
* İnsani Gelişmişlik Düzeyi hayli yüksek olan İskoçya'da ortalama yaşam süresi 77 yıldır. Değişik vesilelerle paylaştığım "Nüfus-seçmen" konulu iletilerde belirttiğim bağıntı burada da kendini kanıtlıyor.. Ortalama yaşam süresi Y olan bir toplumda seçmen yaşı y ise toplam Seçmen sayısının Nüfusa oranı  s=1-(y/Y) dir..  İskoçya'da Seçmen yaşı y=16,  Ortalama yaşam süresi Y=77 ve Nüfus 5,3 milyon olduğuna göre  Seçmen sayısı S= s x N = [1-(16/77)] x 5,3 = 4,2 milyon bulunuyor...

D.ALİ ERCAN

4 yorum:

  1. Kendini çok beğenen ve de kendilerini "üstün ırk" gören İngiltere.. Hani "üzerinde güneş batmayan imparatorluk"...

    Hepsi palavra... Dünyanın bir numaralı sömürgesi.. kendi ülkesinin sınırları dışında pekçok ülekelere egemenlik kurarak yönettiği ekonomik veya siyasal çıkarlar sağlayan İngiltere.. Bölgemizde, coğrafyamızda ne işi var...

    Saygılarımla, Mehmet Bey

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yıllarca süren Kuzey İrlanda savaşından sonra İskoçya'nın bu denli kolay ve yumuşak şekilde tam bağımsızlığını elde edebileceğine fazla inanmıyorum, ama bekleyip göreceğiz.
      Sevgiler, saygılar.

      Sil
  2. Onca savaşa rağmen ayrılacaklarını düşünürken hayır oyu çıkması beni çok şaşırttı doğrusu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oldukça refah içinde ve rahat bir toplum. Bağımsız olup bazı zenginliklerini yitirme endişesi son anda bir çok kişinin fikir değiştirmesine neden oldu. Ama gelecekte yeni bir deneme daha yapabilirler.
      Kaldı ki bu referandum Avrupa'da bazı tetiklemeler de yarattı. Şimdi 8 Kasım'da Katalonya'da referandum var. Katalonlar bu konuda daha kararlılar.
      Sevgiler, saygılar.

      Sil