30 Ocak 2014 Perşembe

ONLARI HİÇ BÖYLE GÖRMÜŞMÜYDÜNÜZ?

Günümüzde artan şehirleşme ne yazık ki bizi doğadan her geçen gün biraz daha koparıyor. Her ne kadar yaşamak ve varlığımızı sürdürmek için sürekli yemeğe gereksinimimiz var ise de artık meyve ve sebzeleri sadece market vitrinlerinde ve çarşı pazarda, tüketime sunulmuş halde görüyoruz.

Toplumun büyük bir kısmı neredeyse her gün tükettiğimiz besinlerin ne doğal hallerini biliyor ve ne de onları doğada yetişirken görmüş durumda. Üreticinin dışında doğaya çıktığımızda birçok bitkiyi tanıyamaz haldeyiz. Bu garip yabancılaşma ne yazık ki, eğitim ve öğretim hayatımızda hiçbir görsel tanıtım ve bilgilendirme yapılmadığı sürece de devam edecek gibi.

İşte aşağıda bazı bitkilerin yetişmekte olduğu ortamlar. Bakalım altlarındaki bilgilendirmeden önce tanıyabilecekmisiniz?
 (TARLADA YETİŞEN ANANASLAR)
 (ENGİNARLAR ÇİÇEĞE DURMUŞ)
 (KİVİLER OLGUNLAŞIYOR)
 (KUŞKONMAZ)
 (PIRASALAR ÇİÇEK AÇMIŞ)
 (HURMA)
 (KAKAO TOHUMLARI ÇİKOLATA OLMAYI BEKLİYOR)
 (KEREVİZ)
 (ÇİĞDEM ÇİÇEĞİNİN ORTASINDAN SAFRAN ÇIKARILACAK)
 (YER FISTIKLARI TOPLANMAYI BEKLİYOR)
 (BROKOLİ TARLASI)
(NOHUT)

12 yorum:

  1. Ne kadar güzel ananası palmiye gibi bir ağaçta yetişiyor sanıyordum ben çok şaşırdım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğayı bilmemek, bilememek, -aslında unutmak- ne yazık ki hepimizin başında. Sevgiyle kalın.

      Sil
  2. Kivilere bayıldım.Sanki birer üzüm. Hurmaların rengi çok güzel. Kakao tohumları ilginç nu şekilde olduğunu bilmiyordum. Safranın çiçeği de kendisinden aşağıda kalmıyor. meğerse biz doğayı tanımıyormuşuz. Bu güzellikler için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. doğayı bilmemek aslında bizi -ben de dahil- nasıl da şaşırtıyor değil mi? Bu güzelliklerin farkında olmadan yaşıyoruz. Sevgiyle kalın.

      Sil
  3. Ne güzel fotoğraflar, ben de ananasın ağaçta yetiştiğini sananlardanım :) Enginar ve kiviyi de ilk kez dalında gördüğümde çok şaşırmıştım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Temennim doğa hep böyle zengin ve yaratıcı kalsın ve bizleri şaşırtmaya devam etsin. Sevgiler sunuyorum.

      Sil
  4. yanıldıklarım da oldu özellikle ananas .kkao da ilk kez gördüm.bakmadan cevaplayabildiklerim kivi nohut hurma pırasa . hele o brokoli yi çok değişik buldum ben daha bir yere yakın düşünmüştün onu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten de şu kısacık görsel bile ne kadar aydınlatıcı ve bilgilendirici değil mi? Daha ne unutulmayacak bitkiler vardır kimbilir. Sevgiler sunuyorum.

      Sil
  5. Bu paylaşımınız için gerçekten teşekkürler. Doğayla ne kadar az ilgili olduğumu hatırlattı bana.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Resimleri yayınlamadan önce ilk gördüğümde benim de dikkatimi çeken ve yazının başında özellikle paylaştığım husus, bitkileri ne kadar az tanıdığımızı farketmem. Ben de çoğunu doğal ortamnında ilk kez gördüm. bir anlamda özeleştiri olsun diye paylaştım.
      Sevgiyle kalın.

      Sil
  6. Doğa keşfedilecek nice güzelliklerle dolu.. Hurma'yı hiç böyle görmemiştim. Farklı bir tür her halde. Enginarlara bayıldım.. Birbirinden güzel fotoğraf kareleri bunlar.

    Mehmet Bey fotoğraflar size mi ait? Bakmakla görmek ve gördüğünü objektife doğru yansıtabilmek te bir o kadar önemli.. Bu hem görsel hem de bilgilendiren paylaşım adına teşekkürler Mehmet Bey.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Esin hanım, Ne yazık ki resimler bana ait değil. Aslında kaynak siteyi paylaşmak istiyordum ama siz yazıncaya kadar koyduğumu da sanıyordum ama eklememişim. Önce Vatan grubunda "lüzumsuz bilgiler" adıyla paylaşıldı. Ama kesinlikle çok değerli bir görsel olduğu için blogda paylaşmak istedim.
      Doğada keşfedecek o kadar çok şey var ki
      Sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

      Sil