29 Ocak 2014 Çarşamba

OCAK AYINDA BU KİTABI OKUDUM - 1


KİTABIN ADI

Kayıp Bin Yıl – İslam Dünyasında Hiyeroglifler ve Eski Mısır (The Missing Millennium. Ancient Egypt in Medieval Arabic Writings)

KİTABIN YAZARI
Okasha El-Daly
KİTABIN ÇEVİRMENİ
Ümran Küçükislamoğlu
KİTABIN YAYINEVİ
İthaki Yayınevi
KİTABIN BASKI YILI
2013
KİTABIN BASKI SAYISI
1. Baskı
KİTABIN SAYFA SAYISI
215 syf
KİTABIN DİZGİ/BASKI KALİTESİ
10/10
KİTABIN YAZIM-DİL KALİTESİ
10/10 
KİTABIN EDEBİ/SANATSAL/TARİHSEL DEĞERİ
10/10 


Eski Mısır, Firavunlar dünyası ve Hiyeroglifler, Çağdaş Batı Dünyasına, Napolyon’un Mısır seferinden sonra girmiş ve bu medeniyete ait kayıtlar, kaynaklar vs araştırılmaya hiyeroglif dili çözülmeye başlanmıştır.
Ancak İslam Dünyası’nda Mısır’a ve Antik Mısır’a ilgi tüm ortaçağ boyunca sürmüş. Ancak tamamiyle batı dezenformasyonu altında bulunan dünya son iki yüzyıldır bu medeniyetin farkına varabilmiştir. Mısır kökenli yazar, bu kitabında İslam Dünyası’na bir gezinti yaparak tamamen el yazması kaynakların ışığında bilime görsel bir zenginlik katıyor.
9. yüzyıl ile 16.yüzyıllar arasında yaşamış 26 İslam bilgininin geride bıraktığı elyazması eserlerde, neredeyse İslamla ilk tanışan ülkelerden olan Mısır’a özel bir ilgi duyan bilginler bu esrarengiz ülkenin kaynaklarını daha İslamiyetin ilk yıllarında araştırmaya başlamış, hiyeroglifleri okumaya çalışmış, piramitlere girmeye (belki bir kısmı definecilik ve altın hırsı içinde olsa) bu ülkenin geçmiş tarihini araştırmaya çalışmış, geride dünya uygarlığı açısından çok önemli eserler bırakmışlar.
Bir çok resimle de zenginleştirilmiş kitap, Mısır’a ilgi duyan, zamanında İslam Dünyası’ndaki bilgisel zenginliği merak edenler ve tarihçiler için eşsiz bir kaynak.
                                          



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder