24 Ocak 2014 Cuma

KÖPRÜ KAPISI (Puerta del Puente) AZİZ RAFAEL ZAFER MEYDANI (Triunfo de San Rafael) ROMA KÖPRÜSÜ (Puente Romano) SU DEĞİRMENİ (Albolafia)

Kurtuba Cami’sinden çıktıktan sonra eski Cordoba içindeki son gezi noktamız, caminin Guadalqivir nehri kıyısındaki bölge oldu.
Nehre inerken sizi ilk karşılayan 16. Yüzyılda (Tam olarak 1571) yapılmış olan tak var. Dört sütunlu ve süslemeli takın altından geçince nehir kıyısındaki Aziz Rafael Zafer Meydanına ulaşıyorsunuz. Meydanın ortasında 18. Yüzyılda yapıldığı belirtilen Aziz Rafael heykeli bulunuyor. Kesin bir bilgim yok ama “zafer”den kastedilenin Emevi devletinin yıkılması sırasında ulu cami üzerine haç dikilmesi olayı olsa gerektir.
Puente Romano köprüsü MÖ 1. Yüzyılda Roma döneminde yapılmış. Zaman içinde oldukça harap olan köprü Emeviler döneminde aynı kaideleri üzerine tekrar inşa edilmiş.
Köprüye çıkmadan camiyi arkanıza aldığınızda sağ kolda ve nehir kıyısında artık bir harabeye dönmüş durumda Su değirmeni kalıntıları bulunmakta. (Turizmde bu denli ileri bir ülkede ilk defa bu kadar bakımsız ve kaderine terk edilmiş bir anıt eser gördüm)
Su değirmeni vaktiyle sultanın sarayına su nakletmek için inşa edilmiş.

 Zamanın yetersizliğinden (zira Alquentara üzerinden Malaga’ya ulaşmamız gerekiyordu) köprünün güney ucunda 1100 yılında Emeviler tarafından yapılan va halen “Torre de la Calahorra” olarak isimlendirilen, çatısından panoramik şehir manzarasının seyredilebildiği kuleye gidemedik. Rehber kitaplardan aldığımız bilgiye göre burada halen Roger Garaudy Vakfı'nın kurduğu "Yaşayan Endülüs" adlı bir tarih müzesi (Museo Vivo de Al-Andalus) varmış. Müze içinde Endülüs döneminin önemli eserlerinin maketleri, o dönemin önde gelen yöneticileri, bilginleri, çeşitli kıyafetler, gündelik eşyalar ve günlük yaşayıştan örnekler sergileniyormuş. Kısmet başka bahara diyerek son kalan zamanımızı değerlendirmek bakımından Sultan Sarayı’na (Alcazar) gitmek üzere yola koyulduk.


Ama Cordoba kesinlikle yarım güne sığdırılacak bir şehir değil. Bir tam gün ya da iki gün Cordoba’yı yakından tanımak gerekir.

4 yorum:

  1. Değirmenler kaderine terk edilmiş gibi görünse de ne bir kötü yazı, parti sloganı yazılmış duvarlara ne de çöpler var..

    Gezemediğiniz yerler içinde en kısa zamanda gezmeniz dileğim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elbette daha çirkin oluşumlarda mümkün. Ama sonuçta bunlar bir dünya mirası ve korunması gerekiyor.
      Umarım. Sağlıklı oldukça gezmek en büyük arzum. Sevgiler, saygılar.

      Sil
  2. muhteşem...yüreğinize sağlık....sayenizde tarih içinde gezindiik...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlginize ve değerli yorumunuza candan teşekkürler. Sevgiler, saygılar.

      Sil