9 Ocak 2014 Perşembe

KASIM AYINDA BU KİTABI OKUDUM - 4


KİTABIN ADI
Osmanlı İdaresinde Kıbrıs – Nüfusu, Arazi Dağılımı ve Türk Vakıfları)
KİTABIN YAZARI
Proje sorumlusu: Dr. Yusuf Sarınay
KİTABIN ÇEVİRMENİ
-
KİTABIN YAYINEVİ
TC Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü
KİTABIN BASKI YILI
2000
KİTABIN BASKI SAYISI
1. Baskı
KİTABIN SAYFA SAYISI
351 sayfa (Osmanlıca ekleriyle birlikte 428 syf)
KİTABIN DİZGİ/BASKI KALİTESİ
10/10
KİTABIN YAZIM-DİL KALİTESİ
10/10 
KİTABIN EDEBİ/SANATSAL/TARİHSEL DEĞERİ
10/10 



Kıbrıs, “Ahhiyava” (Hititçe) olarak adlandırıldığından beri Anadolu’nun ilgisini çekmiş ve bir anlamda bağımlı ve bağlantılı kabul edilmiştir. Osmanlı oldukça geç dönemde 1570’lerde Kıbrıs’ı fethetmiş ve 2. Abdülhamit döneminde İngiltere’ye kiralanmasına kadar Osmanlı/Türk egemenliğinde kalmışsa da asırlardır yaşamakta olan Türk soyu nedeniyle Türkiye Cumhuriyeti’nin ilgisi eksik olmamıştır.

Kıbrıs ve Kıbrıslı kadar “Kıbrıs Vakıflar İdaresi”de yaşamsal önemde bir kurumdur. KKTC bünyesine anayasal bir statüye kavuşan Vakıf İdaresi, -pek çok kimse için bilinmeyen bir husustur- Kıbrıs’ta “Türk” kimliğinin yokolmasının önüne geçmiş çok önemli bir kuruluştur.

İşte bu, son derece önemli kitapçıkta, adanın tarihi, Kıbrıs Türk halkının geçmişi ve bulunabilen belgeler ışığında Türk mal varlığı belgelere dayalı olarak açıklanıyor. Rauf Denktaş’ın önsözle katkıda bulunduğu eser, Kıbrıs hakkında oldukça detaylı ve açıklayıcı bilgilerle açıkça, çok önemsenmesi gereken bir kitap.

6 yorum:

  1. evet okunması gereken kitaplardan biri daha ...

    YanıtlaSil
  2. Merhaba Mehmet Bey..

    Kıbrıs 1571'de binlerce Öztürk kanıyla tamamen ele geçirilmişti.. Ancak.. Sarı Selim'in Yahudi asıllı Raşel (Nurbanu Sultan) ve devşirme Yeniçeriler sayesinde Hıristiyan ve Fransa'dan kovulan Yahudiler yerleştirilmiş..
    Tanıtımınız bu anlamda benim için ilgi çekici ve önemli .. Teşekkür ederim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten görünürde sahip çıktığımız ama gerçeklerini tam olarak bilmediğimiz pek çok konudan birsi de ne yazık ki Kıbrıs. Öğrenecek o kadar çok bilgi var ki, bazen insan yetersiz kaldığını hissediyor. Sevgi ve saygılar sunuyorum.

      Sil
  3. Kıbrısı sadece kumarhane olarak görenler için güzel bir kitap..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiçbir zaman ilgimi çekmeyen bu kumarhane olayı ne yazık ki dediğiniz gibi bazı insanların Kıbrıs için tek bakış açısı.
      Sevgiler, saygılar.

      Sil