23 Ocak 2014 Perşembe

2013 YILI KİTAP OKUMA RAPORUM

Eski yılı geride bırakınca genellikle geçen bir yılın muhasebesi yapılır. Yapılanlar ve yapılamayanlar gözden geçirilir ve önümüzdeki sene için hedefler belirlenir.

2013 yılı başında bloğumda ilk kez önceki senenin değerlendirmesini yapmıştım. Ülkemizde, yayınlanan tüm istatistiklerde ne yazık ki kitap okuma oranı ve sayısı son derece düşük çıkmakta. Bırakın gelişmiş ve çağdaş dediğimiz Avrupa devletlerini, neredeyse 3. Dünya ülkelerinden bile geri durumdayız. Oysa yayınlanan o kadar çok ve çeşitli kitap var ki, neredeyse sevdiğiniz tür kitapları takip etme şansını dahi bulamıyorsunuz.(x)

Ama kitap okuma işinin önce eğitim ve sonra öğretim işi olduğunu kabul etmek gerekir. Eğitimin ise evde başladığı kuşkusuz. Çocuk daha okula başlamadan bu sevgiyi evde almaz ise zamanla kazandırılması oldukça güç. Çeşitli nedenlerle okul hayatında da çocuklara/gençlere kitap okuma alışkanlığı kazandırılamıyor. Sebeplerden birisinin de, kitap okumayı ev ödevi haline getirmek olduğunu düşünüyorum. Çocuk, kitap okumayı bir ödev olarak algıladığı sürece kitabı sevmez onu geçilmesi zorunlu bir dere gibi görür.

Kitabı okuyup özetleme ve ödev haline getirme çocukları kitaptan ürkütmekte. Uzman eğitimcilerin çözümler üretmesini beklerim.

Gelelim benim geçen yıl itibariyle raporuma: Bunu 2012 ile karşılaştırmalı veriyorum.

                                             2012 YILI         2013 YILI
Okunan toplam kitap
71
70
Okunan toplam sayfa
24.965
28.681

Bu sene hemen hemen geçen seneki kitap sayısını tutturmuş bulunuyorum. Sayfa sayısının fazla olmasını ise belki, bu sene okuduğum kitapların daha hacimli olmaları olarak yorumlayabilirim.

Geçen yıl da belirttiğim gibi okunan sayfa sayısı kitaplar dışında düzenli takip ettiğim birkaç dergiyi de kapsamakta. Bu dergilere bu sene yeni eklenen bir derginin 3 sayısı da var. (Aktüel Arkeoloji – iki ayda bir yayınlanıyor.)

Blogda tanıttığım kitaplarımı takip eden dostlarım bilirler, kitapta zaman zaman seçici davranırım. Değişik düşüncelerle hiç okumadığım yazarlar olduğu gibi, çıkan tüm kitaplarını aldığım ya da toplamaya çalıştığım yazarlar vardır. Roman dışında seçici ve özellikle okumaya çalıştığım kitaplar ise, Tarih –Cumhuriyet Dönemi, Atatürk üzerine, Osmanlı ve Bizans üzerine- Arkeoloji –özellikle Anadolu ve eski Anadolu Uygarlıkları ve Bilim –popüler bilim, Darwinci kuram- üzerinedir.

Elbette sınırlarım bunlar değil. O an –kitapçıda yani- bazen bir kitap “beni al” diye tutturur. Size de öyle olur mu bilmiyorum. Bu teklifleri de geri çevirmem.

Bu seneye ait raporumda bu kadar. Herkese yeni yılda bol ve keyifli okumalar diliyorum.


(x)

Türkiye'de kişi başına 7,1 kitap düşüyor

2013’te kitap üretimi yüzde 12 arttı. Türkiye'de kişi başına 7,1 kitap düşüyor

Cumhuriyet Kitap Eki

Yayınlanma tarihi: 06 Ocak 2014 Pazartesi

2013’te kitap üretimi yüzde 12 arttı. Türkiye'de kişi başına 7,1 kitap düşüyor

Türkiye Yayıncılar Birliği’nin Kültür ve Turizm Bakanlığı ISBN Ajansı ile Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğü’nden edindiği bilgilere göre; 2013'te Türkiye’de 47.352 çeşit (başlık) kitap yayınlandı.

2013’de toplam 536.259.040 adet kitap üretildi (MEB tarafından okullara ücretsiz dağıtılan ders kitapları dahil). Bu kitaplar için 330.017.405 adet bandrol satın alındı. Milli Eğitim Bakanlığı 2013 yılında ilk ve orta öğretim öğrencilerine 206.241.635 adet ücretsiz ders kitabı dağıttı.

TÜİK rakamlarına göre Türkiye’nin nüfusu (01.01.2013 itibariyle) 75.627.384. Toplam kitap sayısının nüfusa oranına göre, 2013 yılında kişi başına 7,1 kitap düştü.

2012'de Türkiye'de 42.337 çeşit (başlık) kitap yayınlanmış, 480.257.824 adet kitap üretilmişti. Kişi başına düşen kitap sayısı 6,4’dü. 2013 verileri göz önüne alındığında, geçen yıla göre yayınlanan kitap çeşidinde % 11,6, üretilen kitap adedinde % 12 artış olduğu görülüyor.

UNESCO verilerine göre Türkiye 2013 yılında 42.337 çeşit (başlık) kitapla dünyada 13. sırada. Uluslararası Yayıncılar Birliği’nin (IPA) 2013 araştırmasına göreyse Türkiye 1 Milyar 682 milyon Euro ciro ile dünyanın en büyük 13. yayıncılık sektörüne sahip.

17 yorum:

  1. ovvv 71 mi maşallah ya hızınıza yetişilmez....daha nice okumalarınız olsun

    YanıtlaSil
  2. Bu sene 70 bakalım 2014'de devam edebilecek miyim? İlginize candan teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilgehan Bey merhaba, çeşitli nedenlerle sizi oldukça seyrek zamanlarda takip edebilmiştim . Ancak bu sene ben de yeni yıl planlarımın içine dahil ettim. Kitap hediyelerinizi kıskandım :) ve birinciye hediye ettiğiniz kitabı ( Maya ' nın Günlüğü ) dün aldım ve elimden bırakamadım. Hızınıza yetişemeyebilirim ama elimden geleni yapacağım. Sevgiler

      Sil
    2. Aynur hanım bu ilk yorumunuz için candan teşekkürler. Bu sene sık sık yorumlarınızı bekleyeceğim. Maya'nın Günlüğü Allende'nin son kitabı. eğer bitirdiğinizde hoşnut kalırsanız yazarın Türkçe'de yayınlanmış tüm kitapları bende var. Liste halinde size verebilirim. Önerim yayın sırasına göre okumanız. Sevgiler ve saygılar sunuyorum.

      Sil
    3. Anlastik :-D . Bu sefer listenin sonundan baslamis oldum zira hic birakamayacagim kusura bakmayin sevgiler.

      Sil
    4. Anlastik :-D . Bu sefer listenin sonundan baslamis oldum zira hic birakamayacagim kusura bakmayin sevgiler.

      Sil
    5. Tamam, bittiğinde yorumlarınızı bekliyorum.

      Sil
  3. İnternetimden dolayı koyduğunuz resimleri göremiyorum.
    Okuduğunuz kitaplar var sanırım.
    Merak ettim.
    Neyse eve gidince bakarım nasıl olsa :)
    Geçen yıl 26 kitap okudum.
    Okul ve yurt hayatı ciddi şekilde olumsuz olarak etkiliyor. Bu 26 kitabı yaz döneminde okudum bu nedenle.
    Bu sene en az 50 hedef koydum.
    Bakalım hayırlısı. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yine de rakamınız kötü değil. Kitaba ciddi zaman ayırdığınız belli oluyor. Üniversiteli olduğunuza göre kitap dostluğunu kazanmışsınız. Okuduğum kitapları fırsat buldukça blogda tanıtıyorum. Zamanınız olursa arşivde inceleyebilirsiniz. Sevebileceğiniz kitaplar olabilir. Sevgiyle kalın.

      Sil
  4. Birkaç sene önce okuduğum bir habere göre en çok Japonlar okuyormuş. Yılda ortalama 75 kitap okuyormuş her Japon. Bu haber doğruysa eğer siz de dünya üzerinde en çok okuyanlar arasındasınız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seda hanım,
      Bu yorumunuz üzerine bendeki arşive
      de bulunan bir yazıdaki küçük bir kısmı paylaşayım;
      Gallup firmasının yaptığı bir araştırmaya göre bazı ülkelerdeki kitap okuyanların nüfusa oranları şöyledir:
      Japonya % 14 (127,6 milyon nüfusta 17.864.000 kişi demek)
      ABD % 12
      Almanya % 11
      İngiltere % 11
      Türkiye % 0,01 (74.000.000 nüfusta 7.400 kişi demek)
      bugün gördüğüm bir başka istatistiğe göre Japon yılda ortalama 25, İsviçreli 10, Fransız 7 kitap okurken, Türkiye’de bir kişi on yılda bir kitap okuyor. (Daha yüksek rakamların olduğu istatistikler biliyorum)
      Naçizane Türkiye'nin ortalamasını yükseltmeye çalışıyorum(!)
      Sevgiler saygılar.

      Sil
    2. Mehmet Bey,
      Söz konusu verileri paylaştığınız için teşekkürler. Bu durumda 70 küsur kitap çok ciddi bir sayı. Türkiye'deki okuma oranı insanın canını sıkıyor gerçekten.
      Selamlar,
      Seda

      Sil
    3. Türkiye için değilse de diğer kişi başı kitap ortalamaları bana düşük geldi. Sanki daha yüksek rakamlar hatırlıyorum. Uygun bir zamanda araştıracağım.
      Sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

      Sil
    4. Zaman zaman canım çok sıkılıyor. Eğitim - öğretimin içinde aktif olarak yer alıyorum. Neredeyse hiç okuma alışkanlığı olmasın isteniyor. Ama öyle bir güzel yapılıyor ki bu'' benim dediğim okunacak onun dışındakilere gerek yok'' ... Düşünen beyin değil itaat eden beyin... yetiştiriyoruz..

      Sil
    5. evet, zaten kırmamız gereken dogma bu zaten. İnsanın serbest okuması ve gerçek "fikri hür irfanı hür gençlik" yaratılmasının yolu buradan geçiyor.
      Dogmayı ve itaati reddeden ve eleştirel bakış açısına sahip bir nesil geleceğimizi aydınlatabilir.
      Sevgiler, saygılar.

      Sil
  5. Merhaba,
    Önce tebriklerimi ve takdirlerimi bildiririm.
    Hem seçme eserler okudunuz, hem özetlediniz. Başka deyişle örnek oldunuz.
    Yılda 70 seçme kitap okuyan çok az kişi vardır.
    Kitap okumayla ilgili istatistikleri takip etmeniz de ayrıca övgüye değer.
    Hayırlı günler dileğiyle.
    Not:
    Mehmet Bey, benim bloglarda izleyici gadgetleri çalışmıyor. Nedeni ne olabilir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sabahattin bey, sizleri blogda ve yorumda görmek büyük mutluluk. Değerli yorumlarınız benim için çok önemli ve yol açıcı. Sevgilerimi yolluyorum.
      İzleyici gadgeti için bir blog dostumun yardımı ile sorunu çözdüm.Kumanda panelinden "Ayarla"ı seçin. blog adresinizin arkasına herhangi bir harf ekleyip "kaydet"e basın. (Örneğin gencal.blogspot.com'u gencala.blogpot.com yapun) Kaydetten sonra blog görüntülemeyi açıp gadgetin düzelip düzelmediğine bakın. Düzelmişse aynı yoldan yazdığınız harfi kaldırıp tekrar kaydedin liste çıkıyor. (Sorun bu yolla düzelmezse kitap-evi.blogspot.com'da Sis'ten yardım alabilirsiniz. Sevgiler, saygılar.

      Sil