5 Temmuz 2012 Perşembe

ZEYTİNYAĞI

                                             Zeytinyağı


Naturel Sızma Zeytinyağı nedir?

Soğuk sıkma yöntemiyle elde edilir. 280C'nin altındaki sıkıma soğuk sıkma denir. Üretim aşamasında hiçbir kimyasal işleme tabi tutulmayan bu yağ maksimum % 0.8 asit oranına sahiptir.
                                               Zeytinyağı ve Sağlık



Zeytinyağı sağlıklı mıdır?



Evet. En sağlıklı yağlardan biri zeytinyağıdır. Zeytinyağının kalp sağlığı için faydalı olduğu, Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından onaylanmıştır. ABD'de zeytinyağı ve zeytinyağlı ürünlerin üzerine kalp sağlığı riskini azalttığı yönünde etiket yapıştırılabiliyor. Etikette 'Sınırlı ve kesin olmayan bilimsel kanıtlar, mono doymamış yağ içerdiği için, zeytinyağından günde iki yemek kaşığı (23 gr) yemenin kalp hastalıkları riskini azaltabileceğini gösteriyor.' diye yazılabilecek.
Sadece kalp-damar sağlığı açısından değil, hipertansiyon, kanser, yaşlılık, şeker hastalığı ve sindirim sistemi üzerinde çeşitli olumlu etkilere sahiptir. Gençlik ve ergenlikte vücudun en çok kaliteli gıdaya ihtiyacı olduğu dönemdir ve zeytinyağı burada iyi bir tercihtir. Yaşlılıkta kalsiyum kaybını önler, kemik erimesine engel olur. Yağ asitleri, hamilelikte bebeğin hücre ve sinir sisteminin oluşmasına yardımcı olur. Zeytinyağın içerisinde bulunan oleik asit kaslar tarafından en kolay yakılan ve en kolay hazmedilen yağ olduğundan, sporcular için önemlidir. Ağızda çalkalandığında dişlerin beyaz kalmasını sağlar.

Zeytinyağı kalp sağlığını nasıl etkiler?



Kalbimiz için yararlı besinlerin başında zeytinyağı gelir. Zeytinyağının kalp hastalıkları üzerindeki en önemli etkisi, kandaki kötü kolesterolü kontrol altına almasıdır. Böylece damar tıkanıklığını önlemeye yardımcı olur. Ayrıca tansiyon kontrol altında tutulmasında da önemli bir rol oynar.


Zeytinyağının diğer sıvı yağlardan farkı nedir?


Zeytinyağı, ayçiçek, soya, pamuk çekirdeği, mısırözü gibi bitkisel yağlardan en önemli farkı, hiçbir kimyasal işleme tabi tutulmadan ve yabancı katkı maddesi içermeden, doğal olarak üretilmesidir.
Zeytinyağı, yağ asit dağılımı olarak, yüksek oranda tekli doymamış yağ asitleri içermektedir. Diğer sıvı yağlar ise (ayçiçek, mısırözü, soya vb.) daha çok çoklu doymamış yağ asitleri içermeleri nedeniyle farklıdır. Vücudumuzda tekli doymamış yağlar kolesterolü kontrol ederek bizleri kalp-damar hastalıklarından korur.

Zeytinyağının cilt sağlığına iyi geldiği doğru mu?

Doğru. Zeytinyağı, cildi besler, cildin genç görünmesini, saçların kuvvetlenmesini ve parlamasını sağlar.


Zeytinyağı mideye iyi gelir mi?


İspanya'da, İtalya'da ve Amerika'da yürütülen araştırmalar, zeytinyağının, katı ve sıvı yağlar arasında en kolay hazmedilen yağ olduğunu ortaya çıkarmıştır. Yemeklerden önce içilirse mideyi ülsere karşı koruduğu da biliniyor.


Zeytinyağının yağ içeriği nedir?


Zeytinyağının %75-76'sı tekli doymamış (büyük bir oranında %70 oleik asit bulunmaktadır), %15'i doymuş, % 9-10'u çoklu doymamış yağ asitlerinden oluşur. Zeytinyağı KOLESTEROL içermez.

Çocuğu en iyi şekilde beslemek için hangi yağın kullanılması gerekiyor?


Çocuklarda her yaş grubu için beslenme farklıdır. Zeytinyağı, özellikle E vitamini ve tekli doymamış yağ asidi içermesi nedeniyle, gelişim çağındaki çocuklar için önemli bir besin kaynağıdır.


Tekli doymamış yağ nedir?


Yapısındaki karbon atomlarının arasında yalnızca bir çift bağ bulunan yağ türüdür. Elimizdeki kanıtlar tekli doymamış yağların kan kolesterol düzeyini yükseltmediğini, hatta kontrol edilmesine yardımcı olduğunu göstermektedir.

(Kaynak: Önce Vatan)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder