2 Nisan 2012 Pazartesi

Beyine Zarar Veren Alışkanlıklarımız

1. Kahvaltı etmemek :Kahvaltı etmeyen kişiler, düşük bir kan şekeri seviyesine sahip olur. Bu durum beyin için yetersiz besin tedarik edilmesine ve sonunda beyin dejenerasyonuna yol açar.



2 . Aşırı ısınma : Beyin arterlerinin sertleşmesine neden olarak, zihin gücünün azalmasına yol açar


3. Sigara içmek : Çoklu beyin büzülmesine neden olur ve Alzheimer hastalığına yol açabilir.


4. Yüksek şeker tüketimi : Çok fazla şeker proteinlerin ve besinlerin emilmesini durdurur ve dengesiz beslenmeye neden olur ve beynin gelişmesine engel olabilir.


5. Hava kirlenmesi : Beyin vücudumuzda en çok oksijen tüketen organdır. Kirli havanın teneffüs edilmesi, beyne giden oksijeni azaltır ve beynin veriminde düşüş yaratır.


6 . Uyku yetersizliği : Uyku beynimizin dinlenmesini sağlar. Uykudan uzun vadeli yoksunluk beyin hücrelerinin ölmesini hızlandırır.


7. Uyurken kafayı örtmek : Kafayı örterek uyumak, karbondioksit konsantrasyonunu arttırır ve beyne hasar veren etkilere yol açabilir.


8. Hastalık sırasında beyni çalıştırmak : Hasta iken çok çalışmak veya öğrenmek beyin etkenliğinin azalmasına yol açabilir ve ayrıca beyne hasar verebilir.


9. Uyarıcı düşüncelerde eksiklik : Düşünmek beyin jimnastiği için en iyi yoldur, beyni uyaran düşüncelerin eksikliği beyin daralmasına yol açabilir. Çapraz bulmaca ve Sudoku iyi egzersiz sağlar.


10. Az konuşmak : Zihinsel sohbetler beynin etkinliğini geliştirir.

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ONKOLOJİ ENSTİTÜSÜ BAŞKANI PROF DR .ERKAN TOPUZ


8 yorum:

  1. Ömrü boyunca hiç kahvaltı etmeyen bir kişi olarak bildiklerimi bir de burada okumanın huzursuzluğu ile, yine de teşekkür etmek istedim. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşte buna çok üzüldüm.
      Kahvaltı etmeden dışarı çıkmamak için sabah kalkma saatimi 6'ya alan ben için kahvaltı günü sağlıklı yakalamanın en güzel yoludur.
      Saygılar.

      Sil
  2. "hastalık sırasında çalışmak" demek, bunu nezle olunca yasa pasa batıp, kendilerini çalışmaya zorlayan tüm işkolikler okumalı...

    YanıtlaSil
  3. benim içinde kahvaltı öyle önemli ki!onsuz sanki tüm günüm berbat geçecekmiş gibi hissederim! yani olmazsa olmazım!Londra'da öğrenciliğim esnasında; uzak doğulu arkadaşlarımı anımsıyorum hatta bir dönem aynı evi (flatta)paylaşmıştım japon ve koreli kızlarla!hiç kahvaltı alışkanlıkları yoktu!ama olabilecek en erken saatte kalkıp odanın ortasında meditasyon yapardı japon olanı aksatmadan!..zihni dinlendirerek güne başlarlardı!..bizde açılışı mutlaka miğdelerimizi şenlendirerek yapıyoruz :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, benzer şeyler...
      Ama, güne iyi bir kahvaltıyla girmeyi başka bir şeye tercih etmem doğrusu. (Sporun yeri ayrı)

      Sil
  4. Merhaba,
    Araştırmamızın ilk aşaması sayenizde tamamlandı. Cevaplarınız da (yorumlar da) açıldı. Tekrar teşekkürlerimi sunarken başarılar dilerim.

    YanıtlaSil