Bu bayramda, tatilimizin bir kısmını Tunus seyahati ile değerlendirdik. Güzel ve eğlenceli bir gezi oldu. Hem daha önce gitmiş olanların anılarını tazelemek ve hem de bundan sonra gitmeyi düşünebilecek tüm dostlara yararlı olabileceğini dileyerek, uzunca bir süre blogda Tunus yazıları yazacağım. Elimdeki fotoğraflarla da bu ülkeyi sizlere tanıtmaya çalışacağım.
Şehir ve mekan tanıtımlarına geçmeden önce bu ülke hakkında, her zaman faydalanabileceğiniz ve elinizin altında olması gereken pratik bilgiler vereceğim.
• Tunus, cumhuriyet olarak idare ediliyor. Ancak, Arap devletlerini bilenler daha kolay anlayacaklardır, ülke bir cumhurbaşkanı tarafından yönetiliyor fakat kendisi 23 senedir bu makamda. Sanırım ölene kadar ya da bıkana kadar bu görevde kalmaya devam edecek. İsmi “Zeynel Abidin ben Ali”. Ülkenin yer yanını ve tüm resmi binaları resimleri süslüyor. Her yerde o var. Zamanla alışıyorsunuz.
• Ülkede “Ulusal Muhafız” denen polis-asker karışımı, belki bizim Jandarma ile benzeştirebileceğiniz bir güvenlik örgütü her an her yerde varlar. Birçok önemli noktada kontrolleri var. Ayrıca yerel rehberimizin ilave ettiğine göre sayısız sivil polis yer yerde görev başında.
• Ülkede bu sıkı güvenlik nedeniyle “hırsızlık”, “kapkaç”, “gasp” gibi suçlar neredeyse yok. Özellikle, turizm ülkesi olmayı hedefleyen Tunus, yabancı turistlere karşı çok hassas. Herhangi bir sebeple rahatsız olmamaları için güvenlik en üst düzeyde kontrol altında.
• Ülkenin nüfusu 10-11 milyon civarında. Yüzölçümü olarak Türkiye’nin yaklaşık 1/5’i büyüklüğünde. Bu nedenle olağanüstü bir nüfus yoğunluğu yok. Başkent Tunis’de fazla kalabalık değil. Ancak geniş bir alana yayılmış. Bazı çok istisna binalar dışında 5 katın üzerinde bina yok. Dış cephede hakim renk beyaz. Fransız etkisinde hakim bir Akdeniz stilini hissediyorsunuz.
• Ülkenin para birimi “Tunus Dinarı”. Simgesi DT. Değeri 1 Euro karşılığı 1.88-1.90 arasında. Yaklaşık 1 Dinar 1 TL diyebilirsiniz. Yerel rehberimizin ifadesine göre aylık 750-800 DT ile geçinmek olanaklı. Mimar, mühendis gibi çalışanların ortalama kazancı 2.500 DT civarında. Ortalama fiyatlar, Türkiye’den oldukça aşağıda. Örneğin 15-20 DT arasında, normal bir restoranda doyurucu bir yemek olanaklı.
• Mazotun litresi 1.15 DT. 50 oktan benzin 1.32 DT
• Ülkenin doğu sahilleri tamamen turizm yatırımına tahsis edilmiş. Bizim konakladığımız “Hammamet” bölgesi, Antalya’nın Belek ya da Kemer’i gibi düşünülebilir. Hammamet, başkent Tunis’e 60 kilometre mesafede. Türk turları Hammamet dışında, daha güneyde olan Sousse (Sus) kentine de götürüyor. Burası da çok güzel bir mekan.
• Otelimiz, 4 yıldızlı olmasına rağmen, diğer Arap ülkelerindeki gibi 4 yıldızı fazla hakketmiyor. Ancak deniz kıyısında ve çok güzel bir sahile, kuma ve denize sahip. Yaz aylarında Tunus’da yer bulabilmenin olanaksız olduğu ifade ediliyor.
• Tunis’den güneye kadar uzanan bir otoyol var. Çok bakımlı ve konforlu değil. Ancak hızlı bir ulaşım sağlıyor. Ancak üzerinde pek çok noktada para gişeleri var. Yaklaşık 200 kilometre yolda 6-7 kere gişelere giriyorsunuz.
• Kadınların örtünmesi anormal ölçüde değil. Bizdeki “türban” olayı yok ve bilmiyorlar. Örtünen kadınların başörtüleri sıkı bir şekilde sarılmış başörtüsünden ibaret. Ayrıca mantolu ve uniforma benzeri bir giysileri yok. Çarşafı ise görmedim diyebilirim. Yerel rehberimizin ifadesine göre 2. evliliğe olağan yaklaşılıyor. İlk resmi nikahtan sonra erkekler maddi durumları elverdiğinde 2. bir kadınla dini nikahla bir evlilikte yapıyorlarmış.İlk kadınların genelde onayları alınıyormuş. Ancak iki kadın yan yana getirilmiyormuş.
• Ülke yıllarca Fransız sömürgesi olarak kaldığı için yaygın bir Fransız etkisi var. Ülke bağımsızlığına kavuşurken ciddi bir çatışma olmamış. Tunus, Fransız kültürünü benimsemiş. İkinci dil olarak Fransızca yaygın olarak öğretiliyor. Herkes bu ikinci dili konuşuyor.
- Türkiye’den yapılan turlar sadece uçak ve otel konaklamayı kapsıyor. Bunun dışında gidilecek her yer ekstra tur ücreti içinde ve istenen ücretler çok yüksek. Bu nedenle 3 gün sürecek gezimizde araç+sürücü+benzin olarak günlük 260 DT’ye (araç 8 kişilik) kiralayarak yerel seyahatimiz gerçekleştirdik. Üç gün öğle yemekleri dahil harcamamız, Türk tur firmalarının istediği ücretin tam yarısına denk geldi. Sürücümüz, aynı zamanda rehberimiz olarak mükemmel bir insandı. Arapça, Fransızca, İngilizce, Almanca, İspanyolca ve İtalyanca bilen Kamel Rourou bundan sonra gidecek herkese tavsiye edebileceğimiz çok iyi birisiydi. İleride telefon numarası ve mail adresini de vereceğim. Gitmeyi düşünenler daha önceden kendisiyle temas kurarlarsa bence Tunus gezisini bir keyfe dönüştüreceklerdir.
- Gezilerimizi 1. gün, Tunis-Medina, Bardo Müzesi, Kartaca harabeleri ve müzesi, Sidi Bou Said. 2. Gün El Jem, Monastır, Sousse, Port Kantoui, Keyruone, 3. Gün Nabeul, Dar Chaabane, Kobra, Menzel Temime, Kelibia, Kerkoune, El Haouaria, Karbouz olarak gerçekleştirdik. İlerleyen günlerde bu seyahatlerimizi fotoğraflı olarak anlatacağım.
Merhaba arkadaş, ben gelip sevgi, saygılarımla, tebrikler, her zaman çok güzel şeyler var.
YanıtlaSilhttp://agulhaetricot.blogspot.com
http://agulhaetricot.com
http://titacarre.elo7.com.br
Sevgili Roberta,
YanıtlaSilBu kadar uzaktan izleyicim olmanıza çok sevindim. En kısa zamanda sitenize ziyaret etmek isterim. Sevgi ve saygılar.