26 Mayıs 2010 Çarşamba

TRABZON ATATÜRK KÖŞKÜ

Son Gürcistan gezimizin dönüşünde Trabzon'da 1 gün kalarak şehri tanımak istedik. Bize mutlaka görülmesi önerilen yerlerden birisi de Atatürk köşkü idi.
Aracımız olmadığı için dolmuş kullanarak gitmek istedik. Bindiğimiz aracı şöförü, hat dışında kalmasına rağmen hiçbir ek ücret talep etmeden bizi köşkün önüne kadar çıkardı. (Şahsında tüm Trabzonlulara yardımseverlikleri için sonsuz teşekkürler. Herkes elinden geldiğince yardımcı oluyor.)
Atatürk'ün Trabzon'u ziyaretinde görüp çok beğendiği köşk, satın alınarak kendisine hediye edilmiş. İkinci gelişinde iki gece kaldığı söyleniyor. Aşağıda tanıtım tabelasında tarihçesinde okuyacağınız üzere, Atatürk bu köşkte kalırken, vefatında tüm mal varlığını ulusa bırakmaya karar vermiş.

Köşk, muhteşem bir bahçe içerisinde bizzat Atatürk'ün diktirdiği ağaçlarla çok hoş bir görünüme sahip.

Bahçesi çok özenli bir bakımın eseri.

Köşkün içinde fotoğraf çekimi yasak olduğu için ne yazık ki içindeki muhteşem eşyaları ve odaları görüntüleyemedim. Üst kat koridorunda büyük bir Türkiye haritası duvarda asılı. Bu haritanın en büyük özelliği, Dersim isyanı sırasında kısa bir süre Trabzon'da kalan Atatürk'ün bu harita üzerinde bizzat kendi kalemiyle işaretlediği ordu birliklerinin konuşlanma ve harekat planları var. Büyük dahi, 1937'de dahi eşsiz bir askeri dehaya sahip olduğunu gösteriyor.
Köşkün içini görüntüleyemeyince, izin alarak üst kat balkonundan bahçeyi görüntüledim.


Yolu Trabzon'a düşecek tüm dostlara, köşkü gezmelerini öneririm.







7 yorum:

  1. Trabzon'a gittim ama ne yazık ki köşkü göremedim.Uzungöl,yaylalar,Artvin vs..Köşkü bilmiyordum.Bir dahaki sefere mutlaka.Sayenizde öğrendim,gördüm.Çok güzel kareler paylaşmışsınız.Teşekkürler.Sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. Çok güzel Dostum.Dört yıl önce gittiğimde ben de büyülenmiştim.Muhteşem bir yeşillik ve yapı.Görmüş olmanıza sevindim.Selamlar.

    YanıtlaSil
  3. Sevgili Ebruli,
    Gerçekten görülmeye değer... Ata'yı hissediyorsunuz emin olun...

    Sevgili gökçe7,
    Dediğiniz gibi büyüleyici bir mekan. İnsanı etkiliyor...

    YanıtlaSil
  4. Çok güzel bir paylaşımdı sevgili Mehmet Bilgehan Merki...

    Trabzon'un coğrafya olarak güzel olduğu muhakkak ama asıl güzel yanı Atamızın o eşsiz gücünü hissedebilmenin ayrıcalığı olmalı...

    Görmeyi çok isterim...

    YanıtlaSil
  5. Trabzon'daki Atatürk Köşkünü 1993 de, görmüştüm. Gerçekten çok bakımlı ve muhteşemdi. Rahmetli Babam Artvinde polislik yaparken, Atatürk'ün Trabzon'a gelişi nedeniyle, koruma polisi olarak görevlenmişti. Ben o zaman küçüktüm. Daha sonraki zamanlarda, Trabzon'daki O muhteşem insanı anlatmakla bitiremezdi. Okula gitmeden önce Atatürk sevgisini babamdan almıştım. Bana 70 küsür sene öncesini hatırlattınız Teşekkür ederim Sayın Bilgehan.

    YanıtlaSil
  6. SEvgili Esmir,
    Gerçekten köşk Ata'ya yakışır güzellikte ve onu her noktasında hissettiriyor.

    Sevgili Burhan hocam,
    Bu vesile ile anıları tazelemek hoş olmuş. Özellikle haritadan çok etkilendim. Sadece 2 gün kaldığı bir köşkü ağaçlandırması ve özel direktifler vermesi kanımca sadece evle de ilgili değil. Sanki ağacın önemini de vurgulamaış gibi...

    YanıtlaSil
  7. biz oraya gittik ama çok

    YanıtlaSil