6 Mayıs 2010 Perşembe

GORİ STALİN MÜZESİ - 1

Gori şehri (bizim ölçülerimizde kasaba düzeyinde) Josef Stalin'in doğum yeri.
Gürcistan'ın başkenti Tiflis'e yaklaşık 1 saat mesafedeki şehrin bu müze dışında başkaca hiçbir özelliği yok.
Stalin'in vaktiyle yaşamış olduğu küçük kulübe - ileriki bölümlerde göreceğiz- ilk bulunduğu yerde muhafaza edilmiş durumda. Üzeri kapatılarak korumaya alınmış. Bu evin arkasına düşen kısımda, görülen iki katlı müze binası bulunuyor.

Binanın giriş katında idari kısımlar bulunuyor. Üst kata, ortadan bir merdivenden çıkılıyor. Merdiven sağa ve sola dönerek iki taraftan üst kata ulaşıyor.
Merdivenlerde büyük boy tablolar bulunmakta. Merdivenin ortasında ayrılma sahanlığında yaklaşık 3 metre civarında büyük boy bir heykeli bulunmakta.
Üst kat merdiven başında bulunan bir büstü.
Üst katta yine çok büyük boyutlardaki tablolardan birisi.
Üst katta bulunan birbirine bağlantılı salonlarda, Josef Stalin'in yaşamı fotoğraflar ve zamanın gazete kupürü, bildiri afiş veya diğer görsel belgelerle yapılmış sunumları var. Her panoda belli bir zaman dilimi anlatılıyor. Bu resimde görünen en büyük resim, Stalin'in bilinen en genç resmi. Solunda annesi, sağında babasının resimleri yer alıyor.
Genç yaşta atıldığı siyasi mücadelesinde, zamanın siyasi önderlerinin ve dava arkadaşlarının resimleri yer alıyor.
Stalin ve arkadaşlarının siyasi gazete hazırlıklarının safhası. (Pano'da Rusça başlığını okuyabildiğim kadarı ile İskra (Kıvılcım) gazetesinin nüshaları görünüyor.)
Bu panoda, Stalin'in siyasi çalışmaları sonucu defalarca aldığı cezalarını çektiği hapishanelerin ve gittiği yolculukların haritası var.
Lenin'le tanışması, birlikte çalışmaları ve diğer devrimcilerin resimleri.
(GEZİMİZE DEVAM EDECEĞİZ)









3 yorum:

  1. detaylı, harika fotoğraflarla süslü güzel gezi dizinizi merakla takip edeceğim :)

    YanıtlaSil
  2. Sevgili Nilay,
    Elimden geldiğince, detaylı anlatmaya devam edeceğim. elde çok resim var ama sıraya koyarak anlatabilmek için zamana ihtiyacım var. İzlediğiniz için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  3. Adamlar,kendilerince kötü de olsa, geçmişlerindeki liderlerine sahip çıkarak, onları müzelerde teşhir ediyorlar. Biz de ise, Vatan kurtarmış ve Cumhurbaşkanlığı yapmış kişiyi acımasız, diktatör Hitlere benzeterek, bıyıklarıyla da alay edip alkış alıyor. İşte aramızdaki farkı.

    YanıtlaSil