14 Mayıs 2010 Cuma

BATUM PAZARI

Yurtdışına çıktığınızda, ülke kültürünü tanıma yollarından birisi de halk pazarlarıdır. Halkın tüketim alışkanlıkları ve yiyecek çeşitliliğini bu yoldan öğrenmek olanağını, Gürcistan içindeki Acara Özerk Bölgesi'nin başkenti olan Batum'da yakından görme olanağı buldum.
Birbirine yaklaşık 100 metre mesafede iki ayrı kapıdan duvarlar içindeki iki katlı pazar yerine girmek mümkün. Görünen girişe göre sağdaki kapısı.
İki giriş kapısının arasına çiçek satıcıları yerleşmişler. Gürcistan'da çiçek kültürü çok yaygın. O parasızlık içinde muazzam çiçek alışverişi var.
Çarşı içindeki manavlar. Üstte de ortama uygun resimler...
Bakliyat satıcıları.
İç cevizin oldukça meşhur olduğu söylendi. Pazara giriş öncesi kilo fiatlarının 10-12 Lari (8,5-10 TL) civarında olduğu söylenmişti. Ancak pazarcılar fiatı 19 Lari (16 TL)'den aşağı söylemeyince almadık.
Sakatatçıda islenmiş domuz yavruları.
Sakatatçı'nın tezgahı
Peynir, yoğurt, yumurta satıcıları
Çarşıyı genel gösterecek açıdan peynir satıcıları. Lezzetli olduğu söylenmekle birlikte "Brusella" kuşkusuyla almadık. Fiatları makul düzeylerdeydi.
Pestil, mevyeli tatlı sucuk satıcıları









6 yorum:

  1. Sevgili Mehmet Bilgehan Merki,
    Batum'da bir pazar yeri. Hayatın nabzının attığı yerler.O ülke insanlarını ve alışveriş kültürlerini tanımak açısından da önemli ortamlar.Fotoğraflar bilgilenmemiz açısından önemli birer kaynak. Paylaşım için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. Hoş bir gezi olmuş Mehmet bey,evet haklısınız pazarlar bir ülkenin kültürünün aynası gibidir,yeter ki doğallığına sadık kalınsın,resimlerde çok güzel umarım mutlu dönmüşsünüzdür.

    Saygılar sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. Ne kadar ilginç.Gerçekten farklı kültürleri tanımak açısından pazar yerlerini gezmeli diyorum ben de.Yurt dışı seyahatlerimde ben de mutlaka buna özen gösteriyorum.Teşekkürler güzel paylaşımınız için.

    YanıtlaSil
  4. biz bu yaz pilli petro ile batum'a gidicez... şimdiden heyecan bastı...

    YanıtlaSil
  5. Sevgili Esmir,
    Yurtdışında insanı tanımanın yollarından birisi pazarlar. Gerçekten çok ilginç anlar yakalanabiliyor.

    Sevgili Tufan,
    Bu tür ülkelerde gerçek doğallıkları yakalayabiliyor insan. Genel iitibariyle hoş bir gezi oldu benim için.

    Sevgili Ebruli,
    Seyahati insanı ve ülkeyi tanımak olarak değerledirdiğim için bana da bu tür gözlemler yapmak hoş geliyor.

    Sevgili Cüzzamlı melek,
    Batum ilginç ve görülesi bir yer umarım hoş vakit geçirirsiniz. Yazın plajları sebebiyle oldukça kalabalık oluyormuş. Bizim gördüğümüz altyapı çalışmaları da biterse oldukça rahat gezersiniz. Şimdiden anılarınızı yazöa sözü alayım sizden...

    YanıtlaSil
  6. merhaba Mehmet bey batum pazarının google earth koordinatlarını yazabilirmisiniz,gidemesekte yerini görebiliriz hiç olmazsa

    zafer karlı

    YanıtlaSil