17 Şubat 2010 Çarşamba

ŞUBAT AYINDA BU KİTABI OKUDUM - 3


KİTABIN ADI : Alexiad
KİTABIN YAZARI : Anna Komnena
KİTABIN ÇEVİRMENİ : Bilge Umar
KİTABIN YAYINEVİ : İnkilap Kitabevi
KİTABIN BASKI YILI : 1996
KİTABIN BASKI SAYISI : 1. Baskı
KİTABIN SAYFA SAYISI : 526
KİTABIN DİZGİ/BASKI KALİTESİ : 10/10 (Kitabın kapağında -nazar boncuğu olarak- dizgi hatası var)
KİTABIN YAZIM-DİL KALİTESİ : 10/10
KİTABIN EDEBİ/SANATSAL DEĞERİ : 10/10
ÖNERİ : Bu kitabı birkaç senelik arayıştan sonra 2002 yılında İstanbul’a yaptığım bir seyahat esnasında buldum. Okunmak için neredeyse 8 sene sıra bekledi. Sonunda birkaç aylık zaman ayırarak okumayı tamamladım. Bu kitap pek çok bakımdan benzersiz bir kitaptır.
Tarihçi olmayanlar için hemen belirtelim ki “Anna Komnena” Bizans Prensesidir.
Kitabını, babası İmparator Aleksios Komnenos’un başarılarının büyüklüğünü ve yüceltilmesini amaçlayarak yazmıştır.
Anna’nın yaşadığı çağ, Anadolu’nun belki de yaşanan olaylar açısından en önemli birkaç yüzyıldan bir tanesidir. Bu çağda, Türkler, Anadolu'ya girmişler ve yurt edinme amaçlı olarak neredeyse tamamına yayılmışlardır. Aynı zamanda 1. ve 2. Haçlı seferi sürülerinin Anadolu’yu istilası gerçekleşmiş, Bizans en azından Türkler kadar bu seferlerden tedirgin olmuş, ancak Türkler, haçlı sürüleriyle ölümüne savaşarak Anadolu’yu bu yüzyılda vatan toprağı yapmayı başarmışlardır.
Prof Dr Bilge Umar, yaşayan en büyük eski ve ortaçağ Anadolusu uzmanlarından birisidir, kanımca birincisidir. Kitabı büyük bir dikkatle, ciddiyetle ve inanılmaz bilgisi desteğinde tercüme etmiş. Eski Yunanca aslından çeviriyi yaparken aynı zamanda Bernard Leib’ın Fransızca ve Robert Sewter’in İngilizce tercümelerini de yanı sıra incelemiş ve hatta yeri geldikçe bu tercümelerdeki mantık ve yorum hatalarını da sergilemiş ve kitabı muhteşem bir eser haline getirmiş.
Bu kitabı okumak isteyenlere önerim, kitabı mutlaka Umar hocanın dipnotlarıyla birlikte okumaları. Bir kitabın dipnotlarla nasıl desteklenebileceğini, okunur hale geleceğini ve dil, mantık ve tercüme bilgisinin nasıl bir yetenek olduğunu bu kitapta göreceksiniz. Kitabı daha sayfalarca ve saatlarca anlatabilirim. Ancak kitap bir roman veya bestseller değil tarih hazinesi. O sebeple de ancak hazine avcılarına açık.

4 yorum:

  1. Bu tavsiye kitapları yaz tatilim için sıraya aldım.Teşekkürler..

    Sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Sayfayı açtım rahat okuyabilin için yaptım bunu...

    Bunun yanında kendimi kaptırmış,mutluluk ile ilgili bir yazı yazıyordum ve Kroisios'un,Atinalı Solon ile yaptığı sohbetten tutunda,Delphoi kehanetlerine rüyalara kadar batmış düzenlemeye kurgulamaya çalışır iken (bilirsiniz başladınız mı sonu gelmiyor bunların hikayelerinin) yorumunuzu gördüm..Birden eleştiri için mutlu oldum sanki ne bileyim..Bunun yanında paylaşımlarınızı ilgi ile okuyor izliyorum..Teşekkür ediyorum,aydınlık,evet aydınlık:)

    YanıtlaSil
  3. Siz ne dersiniz?Ben bunu işte ''mutluluk' çok eski zamanlardan beri insanlığın sorguladığı....' gibi bir yazı içerisine mi sıkıştırayım yayayım işte''örneğin Heredot'u incelediğimiz de Sardes'e gelen Solon'' şeklinde mi,yoksa,''Ben şu zamanlarda haraca bağladığım Asya Yunanlılarının korkulu rüyası kral krisos'um..şeklinde bir masal mı,yoksa Akheneton yanında küçük kız ile tarih turunda burada mı uyansın,kararsız kaldım...:)))

    YanıtlaSil
  4. Şah Cihan'da bunun için yarım bekliyor gecikti,Şah Cihan'm olsam,Kızla mı gezsem,büyük bir aşk hikayesinin içerisinde örnek mi versem..Direk bilgi vermek benim uzun zamandan beri uzak kaldığım bir şey...Daha detaylı yazmak istiyorum sıkmıyor ise kitap düşünüyorum sonrasında bunlar için..

    YanıtlaSil