16 Şubat 2010 Salı

ŞUBAT AYINDA BU KİTABI OKUDUM - 2

KİTABIN ADI : Topal Osman Ağa
KİTABIN YAZARI : Teoman Alpaslan
KİTABIN ÇEVİRMENİ : -
KİTABIN YAYINEVİ : Kum Saati Yayınları
KİTABIN BASKI YILI : 2007
KİTABIN BASKI SAYISI : 1. Baskı
KİTABIN SAYFA SAYISI : 648
KİTABIN DİZGİ/BASKI KALİTESİ : 7/10 (Çokça dizgi hatası var)
KİTABIN YAZIM-DİL KALİTESİ : 8/10
KİTABIN EDEBİ/SANATSAL DEĞERİ : 10/10
ÖNERİ : Blogda zaman zaman “Onları unutmayın” başlığı altında ülkemizin bilinmeyen, unutulmuş kahramanlarını kısa anlatımlarla, tanıtmaya ve genel bir toparlamaya yapmaya çalışıyorum. Beni bu arayışın içine atan, okuduğum bazı kitaplarda üstün körü değinilen ve anlayabildiğim kadarı ile üstü örtülmeye çalışılmış ve sanki aydınlatılması istenmemiş bir olay olan “Topal Osman Ağa”nın hazin sonu idi. Edinebildiğim bilgiler ışığında olayda kuşkulu çok yön vardı. Zaman içerisinde elden geldiği kadar bu konudaki tüm kitapları taramaya giriştim. 3 yıl önce “Onları unutmayın” dizisine başladığımda elimde en büyük doküman Topal Osman Ağa konusunda olmasına rağmen onun yazısını toparlamayı sürekli geciktirdim, erteledim. Kanımca hikayede hala eksik bazı noktalar vardı. Yakın zamanda elime geçen bu kitapta, aradığım noktaların büyük kısmını yakaladım. Sayın Teoman Alpaslan, Topal Osman Ağa’nın Giresunlu uşaklarından birinin torunu. Dedesine olan gönül borcunu ödemek amacıyla bu kitabı yazmış. Kitabın her satırında Sayın Alpaslan’ın coşkusunu hissediyor ve olayları onun anlatımıyla yaşıyorsunuz. Yazar, Topal Osman Ağa’nın hikayesi temelinde ulusal kurtuluş savaşını da Karadeniz’de yaşanan olaylar temelinde başarıyla özetliyor. Mustafa Kemal’in “Cumhuriyet şehidi” nitelemesiyle kanımca tarihteki şanlı yerini alan Topal Osman Ağa’nın gerçekte, ulusal kurtuluş mücadelesini başlatan Mustafa Kemal’in Osmanlı Hükümeti tarafından Samsun’a 9. Ordu Müfettişi olarak gönderilmesine sebep olan olayları yaratan ve tarihimizin böyle yazılmasına sebep olan kişi olduğunu söylersem, bu gerçek kahramanı tanımak isteğinizi artırabilmiş olurmuyum acaba?

3 yorum:

  1. Teşekkür ederim bu arada Saramago'nun görmek kitabına başladım,güldüm biraz,okuyayım da bir sonra yorumlayayım..İyi ki buldum bu ve bir iki sahife daha var,yani sizleri..

    saygılar

    YanıtlaSil
  2. Bir şey önerebilirmiyim? "Görmek" kitabı, üstadın "Körlük" kitabının devamı niteliğinde. Eğer çok okumadınız ise, mola vererek mutlaka "Körlük"ü okuyun. Bu kitap kanımca zirve kitabıdır. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. Nerede ise merkezde kitapçı kalmadı bakmadığım bir tane daha var büyük oraya gideceğim..Bir tek kitabını bulabildim o da bu idi,peki,öyle yapayım okudum arka kapağında da..mola vereyim o zaman,Ayn Rand ''Atlas Vazgeçti'' ye başlayayım bari..

    YanıtlaSil