8 Şubat 2010 Pazartesi

HÖSÖK TERE / KAHRAMANLAR MEYDANI

Bugün farklı bir mekanda, Budapeşte'deyiz. Bildiğiniz gibi Macaristan'ın başkenti, Tuna nehrinin kıyısında daha doğrusu, nehrin kuzeyindeki Buda şehri ile güneyindeki Peşte şehrinin birleşmesinden meydana gelir ve ismi iki şehrin ardarda söylenmesinden oluşur. Tuna üzerindeki 7 köprü iki şehri birbirine bağlar. Başkentin tarihi kısmı Buda tarafı ise de gelişen modern kısmı Peşte tarafıdır. Gezilecek yerlerin büyük kısmı da Peşte tarafındadır. Budapeşte'ye gidildiğinde, gidilmezse olmayacak mekanlarından birisi "Hösök Tere" (Kahramanlar Meydanı)dır.
Meydanın ortasındaki büyük sütun ve çevresi. Sütunun altında Macaristan tarihinin önemli kahramanlarının heykelleri bulunmakta.
Meydanın doğu tarafında birisi resimde gördüğünüz, diğeri de onun solunda, birbirine bakan iki içbükey sütunlu kaide üzerinde heykeller topluluğu bulunmakta. Resmin sol yanındaki arka açıklık "Varos Liget" denilen büyük şehir parkıdır. Park gezilmeye değer genişlikte ve güzellikte. İçinde hayvanat bahçesi de bulunmakta.

Alanın güney tarafında kalan "Güzel Sanatlar Müzesi".
İki heykel grubunun arasında parka açılan yol. Sol yan, ortadaki sütunun alt kaidesi ve heykelleri.
Macarlar, tarihlerindeki önemli liderlerin heykellerini meydan dikerek onurlandırmışlar. Her ismin, heykelinin altında da, yaşamından bir kesiti anlatan rölyefler bulunmakta.
Macaristan'ın tarihi, Osmanlı tarihi ile iç içe. Tüm müzelerindeki en önemli unsur, Türklerle olan savaşları. Heykelleri dikilen kahramanlarının da büyük kısmı, bir şekilde Osmanlı tarihinde yer alıyor.
Kral Hunyadi Janos. 1444'de Varna'da Haçlı ordusu ile 2. Murad'ın karşısında canını zor kurtararak kaçar. Kral 1. Lazlo'nun bu savaşta ölmesi üzerine 1446'da V.Lazlo'nun çocuk yaşta olması sebebiyle kral naibi olarak 1456'ya kadar Macaristan'a hükmeder. 1454'da Osmanlı ordusunun, Belgrad'ı kuşatmasında yaptığı savunma ile şehrin alınmasını engellediği için ulusal kahraman sayılır.
Tököli İmre'nin yaşamı da Osmanlı ile iç içedir. Erdel Prensi'dir. Habsburg'lara düşman olduğu için veziriazam Köprülü Fazıl Ahmet Paşa'nın himayesine girmek ister. 1681'de Merzifonlu Kara Mustafa Paşa'nın izni ile kendisine Ortamacaristan krallığı verilir. Osmanlı ordusunun yanında avrupanın kutsal ittifak devletlerine karşı savaştı. Almanları bozguna uğrattı. Zenta yenilgisinden sonra Osmanlı'ya sığındı. İzmit'te ikamet etti. Karlofça görüşmelerinde Avusturya israrla istediyse de Osmanlı, onu iade etmedi. 1705'de İzmit'te öldü. Kullandığı mühürde "Muin-i Ali Osman'a itaat üzereyim emre, Kral-ı Orta Macar'ım ki namım Tökeli İmre" yazardı.
Güzel Sanatlar müzesinin ana kapı detay. (Gezimiz tarihinde 1956 olaylarının 50 yılı münasebetiyle hazırlanmak olan bir serginin tanıtım afişleri)
Müzenin yan duvar detayları.
(Bir başka gezimizde buluşmak üzere)









3 yorum:

  1. Balıkçılar Burcuyla,Gellert Tepesiyle,Terör Müzesiyle..Cebrail meleğin heykeli,Gül Baba türbesi,Türk Caddesi,tarih kokan sokaklarıyla çok çok beğenmiştim Budapeşte'yi.. Meşhur çorbası gulaş,paprika ,Palinka,ve geyik eti, tadına bakılması gerekenlerden.BORKATAKOMBA'da yemek yemenizi, Alcatraz gece klübünde de eğlenmenizi öneririm.Paylaşım için teşekkürler,çok güzeldi.

    YanıtlaSil