22 Şubat 2010 Pazartesi

DOĞA YÜRÜYÜŞÜ

Doğa’da insan oluştuğunda yalnızdır, zayıftır ve çaresizdir. İlk insansılar (= Australopithecus) korunma ve doğada sağ kalma aşamasında leş yer, diğer hayvanların artıklarıyla beslenir.
İnsanı diğer tüm canlılardan ayıran zeka devreye girdiğinde insan doğasındaki zayıflığı kapatır, doğayı kendi amacına göre dönüştürmeye başlar. En basit zeka ürünleri, zayıf vücudunu doğanın etkilerinden koruyacak giysi ve açlığını yatıştırmak için başka canlıları öldürecek olan kesici ve delici aletlerdir.
. Doğanın önemsemediği ancak insanın süreç içinde hesapladığı, böldüğü ve yaşantısını sınıflayıp sınırladığı “zaman”, insanı giderek doğanın egemeni yapmaya başlar. Çağdaş toplum ise artık insanın kendi yarattığı sınırlı bir toplum olmuş, giderek doğadan kopmaya başlamıştır.
Günümüzde insan, atalarının doğadaki yaşam savaşını unutmuştur. Doğaya yabancılaşmıştır. Çağdaş bir ortalama insanı doğaya bıraktığınızda birkaç günden daha fazla yaşayamayacağından emin olabilirsiniz.
Ancak çağdaş insan olarak, yine doğa ile bütünleşmenin yollarını arayabilirsiniz. Şehir, kasaba gibi toplum birimlerinde yaşayan insanın doğaya dönebilmesi yollarından birisi doğa yürüyüşleridir. Günlük yaşam koşturmanızda verebileceğiniz bu “es” size inanın çok şey kazandıracaktır.
Doğaya uyum, doğa ile iç içe geçirilebilecek bir gün size büyük bir yaşam enerjisi sağlayacaktır. Dilerseniz herhangi bir öncelik-sonralık ayrımı yapmadan, kazanabileceklerinizi alt alta sıralayalım;
- Günlük yaşam koşturmasını ve streslerini geride bırakarak kafanızı boşaltabilirsiniz,
- Gündelik yaşantınızda belki de bulamadığınız spor yapma imkanını elde edersiniz, günlük hayatta hiç kullanmadığınız ya da çok az kullandığınız bazı kaslarınızı harekete geçirirsiniz,
- Belki de hiç tanımadığınız ve ilk kez bir araya geldiğiniz insanlarla bir gününüzü paylaşır, yeni dostluklar edinirsiniz,
- Grubunuzla, zamanınızı, yemeğinizi, malzemelerinizi paylaşırsınız,
- Doğada yaşam için asgari hayatta kalma bilgilerini edinirsiniz, (Örneğin yön bulma, ilk yardım, tepeye nasıl çıkılır, inişte nelere dikkat edilir, nasıl düşülür vs.)
- Daha önce hiç tanımadığınız insanlarla ortak bir amaç için birlikte hareket etmeyi öğrenir, önyargılardan kurtulursunuz,
- Doğayı ve insanı tanımayı öğrenirsiniz,
- Doğada zamanın hiç önemli olmadığını, doğanın hiçbir şey için acelesi olmadığını, suyun akmaya devam edeceğini, rüzgarın esmeye, yağmurun, karın, dolunun yağmaya devam edeceğini, doğada yaşam kadar ölümün ve yok olmanın da normal ve sıradan olduğunu öğrenirsiniz,
- Doğada zamanın çok önemli olduğunu, bir insanın ya da hayvanın sağlığı için, değil saatlerin, dakikanın dahi çok önemli olabileceğini öğrenirsiniz.
Kısacası sizlere doğa yürüyüşüne başlamayı öneririm. Zaman içinde bunun bağımlılık yaratacağını insanın bu bağımlılıktan kolay kolay kurtulamayacağını da hatırlatırım. Ama insanın böyle güzel bağımlılıklara ihtiyacı olmadığını iddia edebilirmisiniz?
Bir gün sizinle de bir doğa yürüyüşünde birlikte olmak dileğiyle…



1 yorum:

  1. İhtiyaç,hem de büyük bir ihtiyaç..Yaşadığının farkına varıyor insan..

    YanıtlaSil