5 Ocak 2017 Perşembe

2016 YILI KİTAP OKUMA RAPORUM

Eski yılı geride bırakınca genellikle geçen bir yılın muhasebesi yapılır. Yapılanlar ve yapılamayanlar gözden geçirilir ve önümüzdeki sene için hedefler belirlenir.

     Ben de blogda artık gelenekselleştirdiğim üzere birkaç yıldan beri  önceki senenin değerlendirmelerini yapıyorum. Ülkemizde, yayınlanan tüm istatistiklerde kitap okuma oranı ve sayısı ne yazık ki hala son derece düşük, yükselmiyor da. Bırakın gelişmiş ve çağdaş dediğimiz Avrupa devletlerini, neredeyse 3. Dünya ülkelerinden bile geri durumdayız. Oysa yayınlanan o kadar çok ve çeşitli kitap var ki, -kendi açımdan söyleyeyim- neredeyse almayı düşündüğüm kitapları alabilmek için sıraya diziyorum ve bir kısmını almayı bazen aylarca ertelemek zorunda kalıyorum. Belki parasızlıktan belki de bunun eğitimini çocukken yeterince almadıklarından kitap alımı ve okuma halkımızın harcama tercihlerinde hala son sıralarda yer alıyor.
 
     Kitap okuma işinin eğitim ve sonra öğretim işi olduğu, eğitimin ise okuldan önce evde başladığı kuşkusuz. Çocuk daha okula başlamadan evde büyüklerinden bu sevgiyi evde almaz ise zamanla kendisine bu alışkanlığın kazandırılması oldukça güç. Kitap okuma, sırf okusunlar diye ödev biçimine sokularak dayatmacı bir zihniyet sergileniyor. “Müfredat programı” bahane edilerek, özellikle öğretmenler, kitap seçiminde özgür bırakılmayıp kısıtlanıyor. Çocuk insanların tam yetişme çağında belli bir kalıba sokulması düşüncesiyle, özellikle Türkçe ve Edebiyat derslerinden kitap okuyup tartışmasının yapılmaması, kitabın neden okunması gerektiği çocukların bilinç altına yerleştirilmemesi de bir etken elbette. Okumanın bir yaşam biçimi, olayları, çevreyi ve evreni algılamakta bir rehber olduğu çok kez göz ardı ediliyor (ya da çok iyi bilindiği için bir toplumsal algı yönetimi yapılıyor). Nedenler, niçinler sıralanıp gitse de gençler yıllar içerisinde çoğunlukla boş yetişmeye devam ediyorlar. Ülkemizin enerjisi boşa harcanıp duruyor.

     2016 yılı raporumu daha önce blogda yayınladığım 2012-2105 dönemleriyle  ile karşılaştırmalı veriyorum;


2012 yılı
2103 yılı
2014 yılı
2015 yılı
2016 yılı
Okunan toplam kitap
71
70
90
97
92
Okunan toplam sayfa
24.965
28.681
30.623
34.946
29.708

     Bu sene ilk kez, dört senedir yükselen performansımda gerileme mevcut. 2016 yılı boyunca yaşadığımız sağlık sorunumuz ve torunlu bir hayata geçişimiz sebebiyle bir duraklama senesi yaşamış oldum. Geçen yıllarda  da belirttiğim gibi okunan sayfa sayısı kitaplar dışında düzenli takip ettiğim birkaç dergiyi de kapsamakta.

      Blogda tanıttığım kitaplarımı takip eden dostlarım bilirler, kitap okumada  seçici davranıyorum. Belli ilkelerim vardır.  Değişik düşüncelerle hiç okumadığım yazarlar olduğu gibi, çıkan tüm kitaplarını aldığım ya da toplamaya çalıştığım yazarlar vardır. Roman dışında özellikle okumaya çalıştığım kitaplar ise, Tarih –Cumhuriyet Dönemi, Atatürk üzerine, Osmanlı ve Bizans üzerine- Arkeoloji –özellikle Anadolu ve eski Anadolu Uygarlıkları ve Bilim –popüler bilim, Darwinci kuram- üzerinedir. Bu sene daha çok, okumayı sevdiğim yazarların tüm eserlerini okuyarak tamamlamaya daha ağırlık verdim. Dostoyevski’nin halen baskısı olan tüm kitaplarını okumayı geçen sene tamamlamıştım. Bir eksik kitabın baskılarını henüz bulamadım. Bu sene yeni basılmış hakkında yazılan birkaç biyografi kitabını edinmeyi düşünüyorum. 2016 yılı içerisinde Fakir Baykurt okumaları ve yorumları tamamlandı. Heinrich Böll okumalarım, baskısı tükenmiş “Melek Sustu” romanı dışında 2015 yılında tamamlandı. Bazı yorumlarım 2016 yılında yapıldı.

Reşat Nuri Güntekin, Stefan Zweig, Umberto Eco ve John Steinbeck, okumalarım geçen sene olduğu gibi  yeni yılda da devam edecek. Jose Saramago’nun ve İsabel Allende’nin dilimizde yayınlanmış tüm eserlerine sahibim. 2016 yılında, İtalyan edebiyatının seçkin isimlerinden Giorgio Bassani kitapları ile tanıştım. Ülkemizde yayınlanan 3 eserini okuyup yorumlarını yaptım. Bu sene de umarım başka kitaplarının yeni çevirileri yapılır.  Tarih ve arkeolojiye ait okumalarım devam ediyor. Elbette sınırlarım bunlar değil.  Bazen kitapçılarda,  “beni al” diye tutturan kitapları da yıl içinde alarak okumayı sürdüreceğim. Kimbilir 2017 yılında da belki G. Bassani gibi yeni yazar ve kitaplarla tanışmamız da devam eder.     Bu seneye ait raporumda bu kadar. Herkese yeni yılda bol ve keyifli okumalar diliyorum.



4 yorum:

  1. Ben de 2016 kitap listemi yazıyorum bugünlerde. Duraksaya duraksaya.
    Yeni yılda da keyifli okumalar diliyorum Bilgehan Bey.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlgiyle takip edeceğim.
      Sevgi ve en derin saygılarımla.

      Sil
  2. Mehmet bey okuma konusunda idolümsünüz. Okuduğunuz kitapları ilgi ile takip ediyorum. Stefan Zweing'e ait 4 kitap okudum. Saramago'nun da tüm kitaplarını okumak istiyorum. Listenizde yer alan Giorgio Bassani'nin kitaplarını inceleyeceğim. 2017 okuma listeme dahil edebilirim.
    Ayrıca yeni baskısını bulamadığınız kitaplar için nadir kitap adlı siteyi öneririm. Bazen çok eski ve nadir kitaplar bulmak mümkün. 2017 yılında da güzel kitap paylaşımlarınızı okumak için sabırsızlanıyorum. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İltifatınza candan teşekkürler. Güzel kitapların çok kişi tarafından okunmasını diliyorum.
      Nadir kitap sitesini zaman zaman izliyorum. Pek çok kitap buluyorum ama seyrek kullanıyorum. zira her kitap farklı tedarikçiden olunca ayrı ayrı kargoya ve kargo ücretine mal olunca karlı olmaktan çıkıyor.
      Yeni yılda da güzel kitaplarda buluşmak ümidiyle sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

      Sil