6 Ocak 2017 Cuma

NOVİ SAD

Belgrad gezimizin üçüncü gününü Novi Sad gezisine ayırdık. Gitmeden, internet ortamında bu gezinin tren biletlerini ayarlamak istedik ama hem internet hizmetlerinin yeterli olmaması (biletlerin internete açılmaması vs.) hem de dil sorunları nedeniyle gerçekleştirememiştik. Belgrada geldiğimizde tren garının yakın olması nedeniyle trenin kalkış saatlerini kontrol ettik. Tren ile Novi Sad’a gidiş yaklaşık 1,5 saat sürüyor. Otel görevlilerinin, garın hemen yanındaki otobüs terminalinden kalkan otobüslerle 1 saatte gidebileceğimizi belirtmelerine karşın treni tercih ettik. Gidiş-geliş alındığında daha ucuz olduğu ifade edilse de dönüşü belki otobüs ile yaparız diyerek aldığımız tek yön gidiş ücreti kişi başı 275 Dinardı. (Yaklaşık 7,30 TL) Dönüşümüzü de trenle yapınca bu kez kişi başı 236 Dinar (Yaklaşık 6,30 TL) ödedik.

Novi Sad (Sırpça: Нови Сад; Macarca: Ujvidek; Almanca: Neusatz) Sırbistan'ın kuzeyinde, Voyvodina'nın merkezi olan bir şehir. Novi Sad ayrıca Voyvodina Hükümetinin merkezi. Kent nüfusu yaklaşık 250.000 dolayında. Nüfusunun dörtte üçünün Sırp kalanlarının Macar, Hırvat ve Sloven olduğu ifade ediliyor. Az sayıda Müslümanın varlığı biliniyor.

Kent içinden geçen Tuna nehri ile ikiye ayrılıyor. Merkezin karşı yanındaki tepede meşhur Petrovaradin kalesi bulunuyor. (Osmanlı tarihinde çok önemli bir yeri olan ve tarih kitaplarımızda “Petervaradin” olarak geçen kaleyi önce ziyaret ettikten sonra şehir gezisi yaptık. Ama kenti tanıtmak bakımından kent turunu öne aldım) Novi Sad kenti 19. Yüzyıldan itibaren “Sırp Kültür Başkenti” kabul ediliyor ve “Sırp Atinası” olarak anılıyormuş. 19. yüzyılın sonunda ve 20. yüzyılın başında hemen hemen her Sırp romancı, şair, hukukçu ve gazeteci Novi Sad'da yaşamış veya çalışmış. Günümüzde, sayısız kültürel etkinlikler ve müzik konserleri ile şehri daha cazip hale getirmek için çalışıldığı ifade ediliyor.

Novi Sad Voyvodina'nın ekonomik merkezi ve Sırbistan'ın en verimli tarım bölgesi. Bir finans merkezi olarak kabul edilen Novi Sad'ta çok sayıda bankalar bulunmakta ve şehir aynı zamanda büyük petrol firmalarına ev sahipliği yapmakta. Her yıl Temmuz ayının başında, yıllık EXIT müzik festivali çok ünlü imiş. Petrovaradin Kalesi dışında Stari Grad tarihi semtinde birçok anıtlar, müzeler, kafeler, restoranlar ve dükkanları ile görmeye değer bir kent.

2. Dünya Savaşında Yugoslavya, Almanlar ve müttefikleri tarafından işgal edilmiş ve Novi Sad'ı da Macarlar işgal etmiş. Özellikle Ocak 1942'de Macarlar 2500'den fazla sivili öldürmüşler. Son olarak da 1999 yılındaki NATO bombardımanında iki yakayı birbirine bağlayan üç köprü de kullanılamaz hale gelmiş.


Belgrad’ın tersine şehir otobüslerinde bileti bindiğinizde şöförden alabiliyorsunuz. Ayrıca gardan kaleye gidişte kullandığımız taksiler de taksimetre açıyor ve dolaştırmadan götürüyorlar.bu nedenle taksilerini de güvenli bulduk. Kenti önemli bir caddesi eski Yahudi caddesini anıştıracak şekilde “Jevrejska” adında. Meşhur sinagogda bu cadde üzerinde. Ama kapalı olduğu için gezemedik. Sinagogun hemen karşı çaprazında Turizm Danışma bürosu var. Görevli bayan oldukça güzel İngilizcesiyle şehirdeki gezilecek yerleri haritada tek tek işaretliyor ayrıca Türkçe broşürler de var.











Eski şehir merkezinde yaygın konumuyla Sırp Ulusal Tiyatro binası mevcut. 1861 yılında kurulmuş olan tiyatro şimdiki binasına 1981 yılında taşınmış. Ülkenin en önemli tiyatro binalarından olan binada opera, bale dahil her türlü sanatsal atraksiyon sergileniyormuş. Gezimiz sırasında tam tiyatro binası önünde ilginç bir karnaval geçişine tesadüf ettik. Yine kent merkezinde tam ulusal müzenin önünde bulunan park içinde çocuklar ve gençler için bir paten sahası oluşturulmuş. Novi Sad’ı sevdik. Yolunuz Sırbistan’a ve Belgrad’a düşerse, bir gününüzü bu kente ayırın derim.

4 yorum:

  1. Karnavala denk gelmeniz harika olmuş Mehmet Bey.Karnavalda özellikle bir grup çok dikkatimi çekti. Ellerindeki tanıtım panolarından grubun adı 'Kted Koranti Demoni' olarak geçiyor. Kültürel, Turistik ve Etnografya Derneği'ne ait bir grup sanırım. Benzer bir kutlama her yıl Balıkesir'in kurtuluşunda yapılır. Yakın coğrafyalar birbirlerinden kültürel olarak da etkilenmişler hep. İlk bizden mi yoksa onlardan mı bize geçti benzer folklorik kutlama bilemiyorum. Biz de Balıkesir yöresinde yüzleri karalı boyalı bu tuhaf görüntülü insanlar 'Tülütabaklar' olarak geçer.Hatta daha önce 'Tülütabalar'la ilgili bir yazım da olacak bloğumda.

    Çocukluk yıllarımda her yıl Almanya'ya tatile giderken üzerinden geçtiğim şehirlerden biri idi Belgrad. Henüz o yıllarda Yugoslavya (75'-80'li yıllar)parçalanmamıştı.. Yıllar sonra Belgrad'ı görsellerinizle yeniden görmek..benim için de keyifli bir yazı dizisi oldu. Emeğinize sağlık..

    Size ve ailenize iyi haftasonları dilerim..Esenlikle..

    http://izlerveyansimalar.blogspot.com.tr/2014/09/balkesirin-kurtulusu-ve-cocuklugum.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bahsettiğiniz yazınızı okumuştum ve ilgimi çekmişti. Aralarındaki benzerliğe dikkat çekmeniz güzel. Halkların benzer geleneklerinin bir etkileşim sonucu mu oldukları araştırmaya değer doğrusu.
      Sevgi ve en derin saygılarımla.

      Sil
  2. Belgrad gezisi yapınca atlanmaması gereken bir şehir gibi duruyor gerçekten. Yazalım bir kenara:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biz Novi Sad'ı sevdik. Gidenlerin süre ayırması gerekir diye düşünüyorum.
      Sevgi ve en derin saygılarımla.

      Sil