24 Mart 2016 Perşembe

CORRİDOİO VASSARİANO (VASARİ KORİDORU), FLORANSA

Vasari Koridoru, Floransa'da Palazzo Vecchio'yu (Eski, Saray) Palazzo Pitti'ye bağlayan bir geçiş yoludur. Galleria degli Uffizi (Uffizi Galerisi) ve Ponte Vecchio köprüsü üzerinden geçer. Mimar, ressam, sanat tarihinin babası Giorgio Vasari tarafından, 1565 yılında Cosimo I de Medici'nin isteğiyle, 5 ayda hayata geçirilmiş.
Yaklaşık 1 km. uzunluğundaki bu kapalı yürüyüş yolu, Galeri'nin batı koridorundan başlar, Arno nehri üzerinden, Ponte Vecchio'daki dükkanların üzerinden devam ederek Palazzo Pitti'ye ulaşır.
Bu kapalı geçiş yolu sayesinde Grandük, evi ve hükümet sarayı arasında rahatça gezinebiliyordu. O zamanın çoğu hükümdarları gibi, o da kendini halkın içinde güvenli hissetmiyordu. Ponte Vecchio'nun üzerindeki et pazarından gelen kötü kokuların geçiş yoluna ulaşmaması için, pazar başka yere taşındı ve yerine bugün bile orada görebilen kuyumcular (şimdilerde çoğu hediyelik eşya dükkanı) geldi.
Bu koridorda, sadece koridorun yuvarlak pencerelerinden görülebilen, şehrin muhteşem ve az bilinen manzaralarının yanı sıra, geçiş yolu üzerinde 1000'den fazla resim de mevcut. Bu resimler 17. ve 18. yüzyıl tarihli olup, ayrıca 16. ve 20. yüzyıl arasında yaşamış en ünlü ressamların öz portre koleksiyonları da vardır. Dünyada eşsiz olan bu koleksiyon Kardinal Leopoldo de Medici tarafından 17. yüzyılda oluşturuldu ve günümüzde hala eklemeler yapılmaktadır. Öz portreler arasında Andrea del Sarto, Beccafumi, Bernini, Annibale Carracci, Guido Reni, Salvator Rosa, Rubens, Canova, Hayez, Corot, Ingres, Delacroix, Ensor ve bir çok diğer sanatçı vardır.

2 yorum: