8 Mart 2016 Salı

AREZZO – 1. BÖLÜM

San Marino’daki gezimizi sonlandırarak bir sonraki hedefimiz olan Arezzo’ya doğru yola koyuluyoruz. Artık meşhur Toskana bölgesine gireceğiz. Dağları aşan oldukça sorunlu bir yoldan 136 kilometre mesafedeki Arezzo’ya doğru yola koyuluyoruz.
Arezzo (LatinceArretium), Ortaçağ’dan kalma yapılarıyla aslında İtalya’nın kesinlikle görülmesi gereken şehirlerinden birisi. Gözde turistik etkinlikleri olmasa da tarihçilerin, sanat tarihçilerinin mutlaka listelerine aldıkları şehirlerden birisi.

Arezzo, Floransa'nın güneydoğusunda, üç vadinin ("Chiana Irmağı" vadisi, Arno Nehri vadisi ve "Casetino Irmağı" vadisi") birleştiği yerin yakınlarında kurulmuş. Arezzo güneyinde eski bir bataklık ve şimdi çok verimli bir ova bulunur. " Torrino Cerfone" Deresi vadisini takip eden kolay bir geçitle Yukarı Tiber Nehri vadisine girilir. Tarihte,  önemli bir Etrüsk merkezi olan şehir, kırmızı çamurdan yapılmış Arezzo kaplarıyla ünlü. Orta Çağda büyük bir gelişme gösteren şehir, gösteren Arezzo, 1384'te Floransa'nın eline geçti. Napoléon Savaşları sırasında kısa bir süre Fransa'nın egemenliği altında kaldıktan sonra, 1861'de İtalya'ya bağlandı. II. Dünya Savaşı sırasında bombalamalarla büyük bir yıkıma uğradı.


AREZZO KATEDRALİ (Cattedrale di Arezzo, Duomo di Arezzo, Cattedrale di Ss. Donato e Pietro)
Arezzo’nun ilk katedrali Pionta tepesinde 363 yılında şehit edilen Arezzolu Donatus’un gömüldüğü yerde yapılmış. 1203’de Papa III.İnnocentus şehir duvarlarının yanına taşımış. Zaman içerisinde Arezzolu Donatus’un kalıntıları götürüldüğü  San Donato kilisesi içinde (Castiglione Messer Raimondo) kaybedilmiş. 

Bugünkü binanın yapımı 1278’de başlamış ve 1511’de tamamlanmış. Uzun süre bitirilemeyen ön cephe 1901-1914 yılları arasında tamamlanmış.  Cephenin çizim Dante Viviani’ye ait, heykeller Giuseppe Cassoli, Enrico Quattrini ve Viviani’ye ait.

Kilisenin sağ kenarı orijinal Ortaçağ yapımı ve kumtaşından. Kapısı 14. Yüzyıl ortaları Florentin tarzında. Çokgen apsis ve pencereler 13. Yüzyıldan kalma.

İç mekanda görülen vitray pencerelerin 1516-1524 yıllarında Guillaume de Marcillat tarafından yapıldığı söyleniyor. Aziz Donatus’a adanan bölüm yanında iç mekan süslemeleri 14. Yüzyılda Florentine tarzında başta Aretine olmak üzere Sienalı sanatçıların eseri. Büyük Chapel’in  ahşap koro bölümü 1554 yılında Giorgio Vasari tarafından tasarlanmıştır.


















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder