22 Mart 2016 Salı

PONTE VECCHİO, FLORANSA

Kent içinde, Pitti Sarayı’ından çıktıktan sonra, Boboli bahçelerini sağınıza alarak Arno ırmağına doğru yürüdüğünüzde bu köprüye ulaşacaksınız. 14. Yüzyılda yapımı tamamlanan köprü üzerinde çok sayıda dükkan bulunmakta. (Türkiye’de benzeri Bursa Irgandı Köprüsüdür.) Köprünün adı İtalyancada “eski köprü” anlamına geliyor.
Köprünün aynı nehir üzerinde her iki tarafından Ponte Santa Trinita ve Ponte alle Grazie köprüleri bulunmakta. 2. Dünya Savaşı’nda Almanlar şehrin tüm köprülerini bombalayarak yıktığı halde bu köprüye dokunmamışlar.
 


Köprü, Arno nehrinin en daraldığı noktada bulunuyor. Roma İmparatorluğu döneminde yerinde ahşap eski bir köprü olduğuna inanılıyor. Zira “Via Cassica” yolu buradan geçmekte. Eski kayıtlarda ilk kez 996 yılında bir köprüden bahsedilmekte. 1117’de yıkıldıktan sonra 1333 yılında taştan oluşturulmuş. 1345’de kısmi onarımdan geçmiş. Giorgio Vasari kayıtlarında Taddeo Gaddi’nin yaptığından bahsediyormuş.

Köprü halen 30 metre uzunluğunda ve 32 metre genişliğinde. Köprünün karşı ayağından sağa döndüğünüzde “Vasari Koridoru” başlıyor.

Floransa’nın sembol noktalarından birisi olan köprüde veya onu rahatça görebileceğiniz noktalarda güzel vakit geçirebilirsiniz.

(Uffizi Müzesi penceresinden aldığım görüntü. Sağ tarafta Vasari koridoru görülüyor)

4 yorum:

  1. Ne güzel, ışıl ışıl bir havada gezmişsiniz. Çok da keyifli görünüyor. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keyifli bir sonbahar havasında gezdik. Çektiğim bazı kareleri ben de beğendim.
      Sevgiyle kalın.

      Sil
  2. Mehmet Bilgehan bey,
    Köprüden geçerek yazlık sarayın bahçesine gidiniz mi bilmiyorum.... Ama o behçeye ve bahçenin içinde etrafı heykellerle ve ortasında minik bir havuzla çevrili mermer ve taş banklarda oturup umarım bir kahve yudumlamışınızdır... selamlar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kastettiğiniz yeri büyük ihtimalle gezemedik. Signorina Meydanı değil galiba. Palazze Vecchio'yu zamansızlık sebebiyle atladık. kısmet bir dahaki sefere inşallah.
      Sevgi ve saygılarımla.

      Sil