9 Mart 2016 Çarşamba

AREZZO - 2. BÖLÜM

Arezzo gezimizin ikinci bölümünde, şehrin eski bölümünün merkezi sayılan Piazze Grande’deyiz.

 PİAZZE GRANDE
Tarihi kent merkezinin ana Pazar yeridir. Halen yaşatılan bir gelenek olan Giostra del Saracino yarışmaların burada yapılmakta. Meydan, resimlerden de anlayacağınız gibi bir miktar meyilli. Zemini beyaz kireçtaşı ve geometrik çizgili kırmızı tuğla ile döşenmiş vaziyette. Meydanda ilgi çekecek yapılar şunlar;

Santa Maria della Piave: 13. yüzyılda Romanesk mimari stiliyle yapılmış bu kilisenin arkası meydana bakıyor. Kilisenin çan kulesi 58 metre yüksekliğinde. Yapılmadan önce yerinde başka bir bina olduğu söyleniyor. 1560 yılındaki onarımı Giorgio Vasari tarafından yapılmış. Ana giriş kapısının yapım yılı 1216. Kapıda “iki melek arasında Meryem” tasvir edilmiş. Çevresinde azizler bulunmakta.

Fraternita dei Laici : 14 ve 15. Yüzyıllarda yapılan binanın zemini gotik yapıda. Mimarı Bernardo Rossellino.

Vasari Loggia: Meydanın kuzeyinde yer alan bina, kemerlerle üstü kapalı bir yaya sokağı gibi tasarlanmış. Cephesinin mimarı Giorgio Vasari.


Piskoposluk Sarayı: İlk yapım tarihi bilinmemekle birlikte 13. Yüzyıl ortalarında yeniden yapılmış. Gezme şansımız olmamakla birlikte çok zengin bir tablo koleksiyonu varmış.

Grandük I. Ferdinando Medici Anıtı: Piskoposluk sarayının önünde yer alıyor. 1595’de yapılmış. Eser, Giambologna tasarımıyla Pietro Francovilla tarafından yapılmış.


 Palazzo Cofani-Brizzolari Konağı ve Torre Faggiolana Kulesi.
Zamansızlık sebebiyle gezememekle birlikte Arezzo’da görülebilecek çok sayıda anıt eser daha var. Sadece isimlerini saymakla yetineyim;
Palazzo del Popolo Meydanı, kalıntı halinde eski "Palazzo Commule (Belediye Sarayı), San Donatus Katedrali, Basilica di San Francesco di Arezzo (Arezzo'lu San Francesco Bazilikası), San Domenico Bazilikası,  San Michele Kilisesi, Santa Maria in Gradi Kilisesi,  San Augustin Kilisesi, SS. Flora e Lucilla Manastırı,  San Lorenzo Kilisesi









Arezzo ile ilgili son notum sinema ile ilgili. Pek çoğunuzun seyrettiğini sandığım “La Vita e Bella(Hayat güzeldir) filminin bir çok sahnesi Arezzo’da çekilmiş. Özellikle çekim yapılan alan ve meydanlara film ile ilgili asılmış duyuru tabloları var. İnternetten aldım aşağıdaki sahneleri fotoğraflardan görüyorsunuz.

 (Her iki resim de internetten alınmadır)
Arezzo’yu da burada noktalayarak, geceyi geçireceğimiz Cavriglia’ya doğru yola çıkıyoruz. Önümüzde 44 kilometre kadar yolumuz var. Ancak yolun yapısı dikkate alındığında 1 saat kadar sürecek gibi.

2 yorum:

  1. Nasıl orada olmak istedim. Emeğinize sağlık!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Arezzo, gezdiğimiz şehirlerin en etkileyici olanlarındandı.
      Sevgi ve saygılarımla.

      Sil