2 Ekim 2015 Cuma

SAKIZ ADASI PLAJLARI

Sakız Adası’nda yeme içme ve alışveriş dışında, eğer yaz aylarında gidiyorsanız mutlaka plaj deneyimleriniz de olacak. Şehrin için değişik yerlerde denize girme şansınız var. Halka açık olan bu kıyılarda plajın kum veya çakılları üzerine havlunuzu sererek hiçbir ücret ödemeden denize girebilir ve çoğunda bulunan duştan faydalanabilirsiniz. Ayrıca şehrin içinde ya da dışında plajların çoğunda içecek ve yiyeceklerin satıldığı kafeteryalar ve bunların kullandırdığı şezlonglarda mevcut. Genellikle içecek ısmarladığınızda şezlong parası almıyorlar, ancak almayacaksanız ücret talep ediyorlar.

Adada özellikle turizm büroları tarafından işaretlenmiş 20’den fazla plaj var ve adanın tüm etrafına yayılmış vaziyetteler. Bunlar dışında da araç ile seyahat ederken bakir plajlara rastlayabilir ve buralardan da denize girebilirsiniz. Tüm plajlarda deniz son derece temiz ve berrak.

Adanın Ege Denizi açığına bakan batı tarafındaki plajların suyu daha soğuk, doğuya Çeşme’ye bakan tarafta ise birkaç derece daha sıcak. Biz gezimizde 5 plaja uğradık; Lithi, Limnia, Daskalopetra, Mavra Bolia ve Komi.

LİTHİ PLAJI

Mesta Köyü’nü geçtikten sonra kuzeye Lithi Köyü’ne doğru döndüğünüzde köy çıkışında saptığınız plaj oldukça bak
ir. Herhangi bir yeme içme yeri yok. Ama suyu çok berrak ve alışıncaya kadar insanı titretiyor.


LİMNİA

Limnia, küçük bir balıkçı köyü. Ama plajı bulmanız biraz şansınıza kalıyor. Zira kıyıya indiğinizde son derece sakin balıkçı barınağı dışında plaj göremiyorsunuz. Ama ip ucunu vereyim. İlk restoranın bitiminde daracık ve dik tırmanan bir sokaktan yukarıya çıkıyor ve toprak bir yoldan arkaya dolanıyorsunuz. Girişte hemen bir park yeri var. Suyu soğuk ve çok berrak. Minik bir kafeteryası var. Şezlonglarda oturabileceğiniz gibi büyük bir ağacın gölgesinde masada da oturma şansınız var. Plajda bir “Beach Volley” sahası olduğu için gençlerin çok rağbet ettiği bir plaj.




DASKALOPETRA

Sakız ilçe merkezinin kuzeyinde  peş peşe sıralanan 3 plajdan birincisi. Sonraki ikisi kadar konforlu değil. Yoldan çok dik bir yamaçtan aşağıya yürüyerek iniliyor. Deniz suyu, plaj doğu tarafında olduğu için daha sıcak. Yalnız iniş çıkış ve park sorunları nedeniyle tercih edilmeyebilir.

MAVRA BOLİA

Adanın en ilginç plajlarından birisi. Güneye doğru yol aldığınızda Pyrgi köyüne gelmeden sapıyorsunuz. Balıkçı köyünün içinden çıktığınızda sahilde restoran ve balıkçı barınakları var. Kordon sahilin sonundan çıkan bir yokuşun sonunda olan büyük bir plaj. Plaj, volkanik siyah iri çakıl taşlarıyla kaplı. Taşlar oturmak için rahatsız edici olabilir. Plajın sonunda bir kafeterya var. Duvar dipleri ve iniş merdivenlerinde oturmak mümkün. Taşları nedeniyle mutlaka görülmesi gereken plajlardan birisi. Doğu tarafta kaldığı için suyu daha sıcak ve çabuk alışılıyor. Gelmekte geç saatlere kalırsanız park yeri sorunu olabilir.

KOMİ

Adanın en ünlü plajı. Mavra Bolia ile arası 1-2 kilometre kadar. Köyün içinden sahile iniyorsunuz. Hemen plajın önünde çok geniş bir park yeri var. Araç parkı açısından herhangi bir sorunu yok. Sahili az da olsa kumlu. Çok sayıda kafeterya var. Duş, tuvalet ve giyinme kabinleri mevcut. Suyu en sıcak plajlardan birisi. Uzun zaman vakit geçirebileceğiniz bir yer.

2 yorum:

  1. güzel paylaşımınız için teşekkürler en son plaja bayıldım denizi kesin cam gibidir..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sakız'ın uğradığımız tüm plajları son derece berrak ve temizdi. Doğa en iyi şekilde korunuyor. Darısı bizim sahillerimizin başına.
      Sevgi ve en derin saygılarımla.

      Sil