15 Eylül 2015 Salı

ARMOLİA VE PİRGİ

Sakız Adası’nda adayı tanımanın önemli yollarından birisi araç kiralayarak adanın ilginç noktalarına ulaşmaktan geçiyor. Sakız Adası’nın olmazsa olmaz seyahat noktalarından birisi  de ada içindeki bazı köyler. En önemlileri aynı yol güzergahında bulunan Armolia, Pirgi ve Mesta köyleri. Bugünkü yazımızda ilk iki köye seyahat edeceğiz.
 Armolia
Armolia köyü ada içine yapılan yolculukta merkezden güney-güney batı doğrultusunda yol üzerinde ilk karşımıza çıkacak olan köy. Oldukça sık ve düzenli olan trafik levhaları sebebiyle daracık ilçe yollarından kolayca ilerlemeniz mümkün. İlçenin hemen dışında bulunan havaalanının hemen yanından güneye uzanan yol sizi 20 kilometre kadar sonra Armolia’ya ulaştırıyor

Armolia bir ortaçağ köyüdür fakat günümüzde neredeyse tamamen yeniden inşa edilmiş ve mimari yönden fazla bir özelliği kalmamış durumda. . Merkezdeki dar sokaklarda bulunan birkaç kemer kalıntısı bizlere buranın eskiye dönük bağları hakkında bir fikir veriyor. Armolia köyü bugün dekoratif seramik yapmada, testiler, vazolar, kavanozlar ve kupalar gibi etkileyici bir seramik koleksiyonuna sahip dükkanları ile yol kenarında hareketli bir alışverişe sahne oluyor. Köy içindeki


1744 tarihli, Panagia Kilisesinde adanın en eski ikonalarının var olduğu ve yakın bir tepede Vretou Manastırı ve hemen batısında Apolichonon Bizans Kalesi varsa da bunları dolaşma zamanımız olmadı. Sakız adası planı yaparken buraları da dikkate almakta fayda var.
 PYRGİ - PİRGİ

Armolia köyünden çıktıktan birkaç kilometre sonra adanın en ünlü köylerinden Pirgi’ye ulaşıyoruz. Köyün özelliği köy evlerinin çoğunluğunun ilginç siyah beyaz geometrik desenlerle süslü olması.

Sokaklar dar ve kaldırıma taşlarıyla döşeli. Zamanında bir dış duvarla çevrili köye tek bir kapıdan giriş sağlanırken bugün bu özelliği yitirmiş durumda. Biraz tırmanarak ulaştığınız köy meydanı kilisenin hemen altında ve çevresindeki kafelerle bir şenlik yeri gibi.
Köyün yerleşim biçiminin Cenovalılardan esinlenerek düzenlendiği tahmin edilmekte. Evlerin cephe desenlerinin (Xysta) denilen teknikle yapıldığı belirtilmekte. Beyaz ve siyah geometrik şekiller sıva üzerine işlenmekte ve el oymacılığı ile kazınması yapılmakta imiş.








Gezmeye ayıracağınız zamana bağlı olarak daracık sokaklarda kaybolduğunuzda ve sizi şaşırtan sürprizlere açık olmanız gerekiyor.







4 yorum:

  1. Yazınızı okurken yaz hiç bitmese istedim. Paylaşım için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de keşke diyorum.
      Sevgi ve en derin Saygılarımla.

      Sil
  2. Taşları ne kadar güzel boyamışlar. Ben de topladım boyuyorum bu aralar, o yüzden dikkatimi daha fazla çekti:)
    Saygılar, sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok güzellerdi gerçekten. Bu konuda çalışma yapanlara örnek olsun istedim. Faydalı olması dileğiyle.
      Sevgi ve en derin Saygılarımla.

      Sil