12 Eylül 2011 Pazartesi

MOSKOVA

“Rusya’nın kalbi Moskova” derler. Bu ismen çok tanıdığımız, yıllarca ülkemizde solcuların gitmesi konusunda, sloganlar atıldığı kent. Bizim gençliğimizin ütopyası devletin ve sistemin çok yakınımızda fiilen yaşadığı, görmek için can attığımız, ancak o koşullarda gitmenin ve görmenin görece çok zor olduğu ve fişlenmeyi göze almanız gereken bir kentti bizim için yıllarca.
Şimdi özellikle vizenin de kalkmasıyla bir anlamda çok popüler bir dış seyahat merkezi oluverdi.
Moskova’nın 3 havaalanından ikisi dış hatlara açık, eski “Şeremetyevo”nun (Шереметьево) yanına yakın zamanlarda bir ikinci modern havaalanı “Domededovo” (Домодедово) eklendi. Uçağımız görece şehre daha yakın olan eski alanın F bölümüne bizi İstanbul’dan yaklaşık 2 saat 40 dakikada indirdi.


 Eğer “Kiril” alfabesini bilmiyorsanız ya da hiç aşina değilseniz sizi Moskova’da bir şok bekleyecek. Zira neredeyse hiçbir levhada Latin alfabesi yok. (St. Petersburg’da metrolara Latince durak isimlerini eklemişler. Ama farklılık sadece o kadar.) Bu nedenle önerim, Rusya seyahati öncesi edineceğiniz bir seyahat rehberinden harfleri tanımanız. Size büyük rahatlık sağlayacak.
 
Bir başka büyük sorun, herhangi bir Avrupa diliyle konuşabileceğiniz insan sayısı çok az. İngilizce bilen neredeyse yok. Fransızca bilen nispeten var diyorlarsa da bize rastlamadı. Ancak insanların arasında Özbek, Türkmen, Tacik ve Kazak’lara rastlayabilirseniz Türkçe anlaşmanız mümkün.

Moskova, yemyeşil bir kent. Sayısız park ve bahçelerle donatılmış vaziyette. Alan ve parklarda ise o kadar çok heykel var ki sanki bir açık hava müzesi görünümünde. Tamamen insanın ruh sağlığı için düşünülmüş gibi. Üç günlük Moskova gezimizde yüksek sesle konuşma, kavga ve klakson sesi duymadık. Trafik, özellikle şehrin eski merkezinde çok yoğun. Mesai başlangıç ve bitişlerinde saatlerce tıkanma meydana gelebiliyor. Ancak otobüs, troleybüs, tramvay, metro, deniz otobüsü ve dolmuşla yapılan yaygın toplu taşım kentin 15 milyonluk nüfusunu dört bir yana ulaştırıyor.


 Moskova’nın muhteşem bir metro ağı var. Bunun hakkında yazılacak konu o kadar çok ki ayrı bir başlık altında “Moskova Metro”sunu tanıtmak isterim.
(Ulusal Kütüphane önünde Dostoyevski heykeli)
Yalnız metrolarda kapkaç ve yankesicilik çok yaygın. Dikkatli olmak lazım. Genellikle metronun arka vagonlarında kapı ağzında 4-5 kişi giriş-çıkışı engelleyerek önden arkadan yüklenerek cepleri boşaltıyorlar. Daha çok Taciklerin yaptığı söyleniyorsa da dazlak Ruslarda yapıyorlar. Arka ve yan ceplerde cüzdan ve para bulundurmamak lazım. Kolay açılabilir çantaları da önünüzde tutmanızda yarar var. (St. Petersburg’da iki kere başımıza geldi. Neyse ki değerli bir şey kaptırmadık.) Metro’da, kondüktöre yakın ön vagonlara binmekte fayda var.

Şehrin Kremlin (eski şehir) ve çevresi çok iyi korunmuş. Sürekli restorasyonlarda şehrin değişik kesimlerinde devam ediyor. Bir şehrin geçmişiyle nasıl yaşatılacağını böyle kentlerde gezdiğinizde fark ediyorsunuz.

(Moskova Devlet Üniversitesi)
Hemen her yerde bulabileceğiniz metro planı ve eski şehir planı edinerek şehri kolayca kendi başınıza gezmeniz mümkün. Kremlin, Lenin (yada Şerçe) Tepesi, Arbat sokağı ilk planda mutlaka görülmesi gereken yerler. Özellikle Arbat sokağında kaliteli resim satın almanız mümkün. Ülkeye yalan dolan henüz girmediği için resimlerin tamamının gerçek olduğu ve bizzat çizeri tarafından satıldığını söyleyebilirim.

Moskova’ya ait detay yazılara geçmeden önce bu gezinin bendeki tek üzüntüsünü söylemek isterim. Kızılmeydan gezisi sırasında meydanın içine yapılacak bir gösteri için malzeme yığıldığını gördük. Her sene 31 Ağustos 5 Eylül tarihleri arasında geleneksel ordu bandolarının gösteri yaptığını değişik ülkelerden katılımlar olduğunu söyleyen rehberimiz bu sebeple Lenin mozolesinin kapalı olduğu ifade etti. Ermeni yerel rehberin ifadesi Türk rehberimiz de doğrulayınca mozoleye gidemedik. Ancak bu ifadenin gerçek olmadığını, son gün Kızılmeydana giden bazı arkadaşlarımız mozoleyi ziyaret ettiklerini söyleyince çok üzüldüm. Belki gitmek için bir fırsat daha yaratacak kim bilir…


Sonraki yazımızda detaylar….

13 yorum:

  1. İlgilenenler için not: Lenin Mozolesi'nin ziyaret gün ve saatleri: salı, çarşamba, perşembe ve cumartesi 10-13 arasıdır. Ayrıntılı bilgi: http://lenin.ru/mas_e.htm

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlgilenenler için son derece faydalı bir not.
      Teşekkürler.

      Sil
  2. Lenin (yada Şerçe) Tepesi'ni duymamıştım internette de pek bir şey bulamadım hakkında

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Burası anlattığım gibi Moskova Devlet Ünivesitesi binasının tam karşısındaki alan ve belki de Moskova'yı tepeden izleyebileceğiniz tek nokta. Yerini üniversite binasından kolayca bulabilirsiniz.
      Sevgiler, saygılar.

      Sil