29 Eylül 2011 Perşembe

VOLGA

Volga nehir gezisi, şu anda Rusya’da çok tutulan bir gezi güzergahı haline geldi. Mayıs’tan başlayıp Eylül ayı sonuna kadar 12 günlük gezilerle Moskova’dan St. Petersburg’a nehir gemileriyle yapılan bu turlar her ne kadar Volga turları adıyla anılmaktaysa da Volga nehrinin bunda payı çok az neredeyse.
Şöyle izah edeyim. Volga nehri Moskova şehrinin kuzeyinden doğup Hazar denizine dökülen bir nehir. Ancak, 1930 yıllarda Stalin döneminde başlatılan bir büyük proje ile nehir ve göl silsileleri birbirine bağlanmış vaziyette. Moskova’dan Volga nehrine kadar 130 kilometre uzunluğunda Moskova kanalı açılmış. Volga nehrine ulaşınca Rybinsk su toplama havzasına ulaşılıyor. Neredeyse Avrupa’nın sayılı göllerinden birisi sayılabilecek bu havzadan Şeksna nehrine bağlanılıyor. Bu nehir sizi Beyazgöle ulaştırıyor.
 Beyazgöl’den Kovzha nehri ile Avrupa’nın 2. büyük gölü Onega gölüne ulaşılıyor. Bu göl neredeyse Marmara denizi büyüklüğünde. (yaklaşık 10.000 km2) Bu gölden Svir nehri ile Bu kez Avrupa’nın en büyük gölü olan Ladoga gölüne ulaşılıyor. (18.000 km2) Bu gölden de Newa nehri ile St. Petersburg’a ulaşılabiliyor.
 Nehir yolcuğu iki şehir arasında yaklaşık 6 gün sürüyor. Toplam 1.900 km yol alınıyor. Saydığım bu bağlantılar üzerinde toplam 18 adet su asansörleri bulunuyor. Bunlar bazen 2 ve bazen 1 gemi alabilecek boyutlarda ve iki bağlantı arasındaki su seviye farı sebebiyle rotaya göre, yükselen ya da alçalan suya göre su boşaltıp alçalan ya da su basılıp yükselen su havuzları. İncelemeye ve görmeye değer. Çok kısa zamanda yaklaşık 10 metre yükselip alçalabiliyorsunuz.
Rota üzerinde Ugliç, Yaroslavl, Gorizy, Kiji önemli duraklar.

Sovyet döneminde Volga ve diğer nehir ve göl kıyılarında tüm halka yaklaşık 600 m2’lik Daça (yazlık) konut arsaları dağıtılmış. Kimisi ev yapmış kimisi de sadece arazi olarak kullanagelmiş. Rejim değişikliğinden sonra zenginler zamanla bu arazileri satın alıp büyüterek geniş topraklar ve malikaneler yapmaya başlamışlar.


 Nehir güzergahında yolcu taşıyan nehir gemileri dışında kum, çimento vs taşıyan kosterler çalışıyor. Gemilerin güzergahları şamandıralar ile belirlenmiş. Bu rotalarında dışında halk balıkçı kayıkları ile yat ve kotraları sahilde dolaşıyor.


 (Volga ana heykeli)
Şimdi kısa kısa duraklarımızı gezeceğiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder