2 Eylül 2015 Çarşamba

TEMMUZ AYINDA BU KİTABI OKUDUM - 2

 



KİTABIN ADI
Yanlış Okumalar (Diario Minima)
KİTABIN YAZARI

Umberto Eco

KİTABIN ÇEVİRMENİ
Mehmet H. Doğan
KİTABIN YAYINEVİ
Can Yayınları
KİTABIN BASKI YILI
2015
KİTABIN BASKI SAYISI
5. Baskı   (Orijinal 1. Baskı 1992)
KİTABIN SAYFA SAYISI
184 syf
KİTABIN DİZGİ/BASKI KALİTESİ
10/10
KİTABIN YAZIM-DİL KALİTESİ
10/10 
KİTABIN EDEBİ/SANATSAL/TARİHSEL DEĞERİ
10/10 


Umberto Eco’yu artık size şahsen tanıtmayacağım. Bloğumdaki kitap yorumlarımı okuyanlar kendisine olan hayranlığımı yakından bilirler. Çağımızın en değerli yazar, bilim adamı ve entelektüelleri arasında ve en başta gelenlerindendir.
Göstergebilim uzmanı olan Eco yıllardan beri yazdığı denemeleri zaman zaman kitaplaştırıyor ve böylece İtalyanca dilinden izleyemediğimiz yazarın kanımca çok değerli yazılara böylece erişme şansını yakalıyoruz.
1960 lı yıllarda Eco,” İl Verri” dergisi için kaleme aldığı çok sayıda deneme arasından 15 tanesini bu kitapta bir araya  getirmiş. Her bir yazı yüklendiği sayısız bilgi ile kültür hazinesi niteliğindeler. Özellikle “Kitabınızı üzülerek iade ediyoruz” denemesini okumak için dahi bu kitabı almaya değer.
Popüler kültüre yergi ve eleştirilerin hakim olduğu bu küçük kitapçık, donanımlı kitap kurtlarının vazgeçemeyeceği türden bir eser. Benden söylemesi.
“Gülün Adı ve Foucault Sarkacı gibi yoğun içerikli romanların yazarından zekice yazılmış bir keyifli parodiler toplamı "Yanlış Okumalar", Striptiz üzerine yazılan bir denemeden Nabokov'un Lolita'sına, insanın ayda ilk yürüyüşünden bir yayınevine gelen ve sözde editörce geri çevrilen Homeros'un, Marcel Proust'un ya da Dante'nin ünlü yapıtlarına kadar çeşitli konuları işlediği hicivlerden, benzeklerden derlenen ve önceki yıllarda İtalya'nın Il Verri dergisi için kaleme alınmış olan bu yazılar için Eco, "Benzeği benimsememin, derinde yatan bir nedeni vardı," diyor. "Neo-avangard yapıt günlük yaşamın ve yazın'ın dilini tersyüz etme özelliğini içinde taşıyorsa da komik ve groteskin de bu programın bir parçası olması gerekirdi."...” (İdefix kitap tanıtımından)



2 yorum:

  1. Öncelikle hoş geldiniz tekrar..Aslında bu tür kitapları alıp okumak ve kütüphane sıralarına eklemek gerekiyor,bilgi hazinemizi artırmak için..Çok faydalı bilgilerle dolu bu tür kitaplar..Emeğinize sağlık..İyi dileklerimle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuzda değindiğiniz gibi, edebiyat salt roman okumanın ötesinde tüm dallarında ve hem güncel hem de entellektüel bilgiler barındıran edebiyat türlerini de takip etmek gerekiyor. bu anlamda atlanmaması gereken kitaplardan.
      Sevgi ve en derin saygılarımla.

      Sil