20 Haziran 2014 Cuma

BOZCAADA YEREL TARİH MÜZESİ

Bozcaada’da rastladığımız çok güzel bir hoşluktan da bahsetmek isterim. Gerçi yolu bir şekilde Bozcaada’ya düşenlerin tümünün bildiği ve çoğunun gezdiğine inandığım sevimli bir yerel tarih müzesi var. Ancak size müzeyi tanıtmadan önce Hakan Gürüney’i tanıtmalıyım. 
(HAKAN GÜRÜNEY)
Mütevazi bir bilgisayar firmasının sahibi olan Gürüney, dalışa meraklı. Fırsat buldukça bu hobisinin peşinde denizleri dolaşırken ‘Trivia Spongicola Monterasato’ cinsi ve çok nadir bulunan bir deniz kabuğunun peşine düşer. Daha önce sadece 5 adet örneğine rastladığı bu deniz kabuğunun Bozcaada’da yüzlercesine rastlayan Gürüney’in Bozcaada sevdası. Önce bir ev alarak adaya bağlantısı başlayan Gürüney’in ada dostları ile buluşmaları ilerledikçe adaya yapabileceği en önemli hizmetlerden birinin adanın yerel değerlerini korumaya almak olduğunu düşünür ve hızla yerel etnoğrafik materyalleri toplamaya başlar. Bir süre sonra topladıklarının 10.000  parçayı aşınca bunları bir müzede sergileme fikri gelişir.
2005 yılında, Bozcaada’nın merkezinin dışında, Ayazma’da bir bina satın alarak malzemelerin hepsini buraya doldurmuş. Ancak Ayazma, ziyaretçilere uzak geldiği için Bozcaada’nın içinde ‘kandırabildiği’ insanları arabasıyla müzesine götürebilmiş. 2006’da Bozcaada’nın merkezinde, müzenin şimdi bulunduğu binayı belirlerken, “Bozcaada Yerel Tarih Araştırma Merkezi”ni kurmuş. Müzenin halen bulunduğu bina, 1874 yangınından hemen sonra Bozcaada’da yapılan binaların en görkemlilerinden birisi. 1917 yılında, Bozcaada’da bekâr olarak ölen Dimosten Tulmidi tarafından üç katlı olarak yaptırılmış. Gürüney, yaptığı görüşmeler sonucunda, 7 Haziran 2006 tarihinde, Bozcaada Kaymakamlığı’yla imzaladığı protokolle müze binasını almış. 


Hakan Gürüney işleri nedeniyle uzun süre ada dışında olduğu için halen müze babası tarafından idare ediliyor. Bahar aylarında açılan müze kışa girerken kapanıyor.

Zamansızlık nedeniyle biraz hızla gezdiğimiz müze aslında birkaç saat ayrılacak ve uzun uzun incelenmeye değecek derecede obje ve belgeyle dolu. Yolunuz düştüğünde mutlaka uğrayın.






























6 yorum:

  1. çok emek verilmiş bir müze; bu kadar objeyi ne zaman toplamış?
    gidersem görmeden dönmem, emeğinize sağlık; iyi bir paylaşım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanıyorum 20 yıla yaklaşan bir emeğin ürünü. Değerini bilmek ve kutlamak gerekli.
      Sevgi ve saygılarımla.

      Sil
  2. Çok güzel bir yazı ve tanıtım olmuş. Ellerinize sağlık! Bozcaada'ya henüz gitmedim ama gidince muhakkak uğrayacağım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geçmişi koruma amacıyla yapılanları yürekten destekliyor ve hemen herkesin bu gayretleri takdirle değerlendirmesini arzu ediyorum.
      Sevgi ve saygılarımla.

      Sil
  3. Ne kadar güzel bir düşünce olmuş bu.. Bir anda tüm adayı gezmiş gibi.. Bu türlü sivil girişim ve imkanlarla hazırlanan müzeleri tanıtmak, gezmek yaşatmak lazım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Coşkuyla, emekle ve alınteriyle hazırlanmış. Değer vermek ve teşekkür etmekte çok önemli.
      Sevgi ve saygılarımla.

      Sil