9 Haziran 2014 Pazartesi

MAYIS AYINDA BU KİTABI OKUDUM - 6

 

KİTABIN ADI

Hayatı Seviyorlardı –Fransız Rezistansçılarının son mektupları

KİTABIN YAZARI
Önsöz: Etienne Fajon
KİTABIN ÇEVİRMENİ
Halim Karslıoğlu
KİTABIN YAYINEVİ
De Yayınları
KİTABIN BASKI YILI
1986
KİTABIN BASKI SAYISI
1.Baskı
KİTABIN SAYFA SAYISI
110  syf
KİTABIN DİZGİ/BASKI KALİTESİ
10/10
KİTABIN YAZIM-DİL KALİTESİ
10/10 
KİTABIN EDEBİ/SANATSAL/TARİHSEL DEĞERİ
10/10 


2. Dünya Savaşı’nda Fransa’ya saldıran Nazi orduları çok kısa zamanda Fransız ordularını yenip başta Paris olmak üzere ülkenin neredeyse tamamını işgal etti. İşbirlikçi Mareşal Petain’in kurduğu kukla Fransız iktidarı birleşik ordular Paris’i kurtarıncaya kadar ülkede zalim bir terör estirdi. Başta Komünistler, Sosyalistler ve Yahudiler olmak üzere sayısız insan hapishanelerde işkence gördü, toplama kamplarında hayatını kaybetti.

Bu işgal ve terör döneminde Fransızlar, ordularını kaybetseler dahi umutlarını kaybetmediler. Komünistlerin başını çektiği Rezistans (Direniş) örgütü tüm şehir ve bölgelerde örgütlendi. Saldırı, sabotaj da dahil her türlü yolla direnerek Naziler ve işbirlikçilerine kan kusturdular. Elbette bu direniş sırasında pek çok eylemci öldürüldü, yakalandı ve ağır işkencelerden sonra idam edildiler. İdamları, kurşuna dizilmek yanında, darağacında asılmak, giyotinle idam edilmek ve düpedüz balta ile kafası kesilerek öldürülmek yolunda her yöntem kullanılarak yapıldı.

Direnişçilerin çoğu büyük bir vakarla ölümü göğüslediler. Bir kısmı idamlarından önce yakınlarına birer mektup yazabilmeyi başardı. Bu mektupların kimisi kayboldu, kimisinin arasından yapılan seçmelerle bu kitap oluşturuldu. Etienne Fajon’un derlediği ve önsözünü yazdığı bu kitap, biz gelecek nesillere bırakılmış bir insanlık anıtı.

İlk kez 1986’da okuduğum bu kitabı yeniden okumak gerçekte geride bu bırakılan notların bu eşsiz savaşçıların unutulmaması gerektiğini tekrar hatırlattı. Ben de başkalarına hatırlatayım dedim.
Etienne Fajon

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder