25 Ekim 2013 Cuma

MALAGA KATEDRALİ

Malaga şehrinde görülmesi gereken yerlerden en önemlilerinden birisi, eski şehir içerisinde, yüksekliği sebebiyle her yerden görülebilen katedraldir. 

Katedral, 1528 ile 1782 yılları arasında yapılmış, önemli  Rönesans eserlerinden birisi. Şehir kalesi Alcazaba’nın hemen yanında olması sebebiyle temel taşlarının bir kısmının kaleden alındığı tahmin ediliyor. Katedralin planları Diego De Siloe tarafından çizilmiş. Koro bölümü ise Pedro De Mena’nın eseri.

Fasadı (cephesi- dış görünümü) barok stilinde, kapılar mermer sütunlu. Kuzey kulesi 84 metre yüksekliği ile Sevilla’daki “Giralda”dan sonra Endülüsün en yüksek ikinci kulesi. Güney kulesi ise tamamlanmadan bırakılmış.

Resimlerden de göreceğiniz gibi katedralin içinde çok sayıda şapel var. Giriş 5 Euro. İyi seyirler dilerim.

























4 yorum:

  1. Merhaba Mehmet Bey, siz gezdiniz, gördüklerinizi bizlere aktararak paylaşımda bulundunuz.. Teşekkür ederiz. Binalar gerçekten bir sanat eseri. Çok güzeller. Günümüz çok katlı çirkin ve ruhsuz yapılara... İnsanların da neden ruhsuz olduklarına bir cevap olarak görüyorum... Emeğinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşhisiniz çok doğru özellikle ülkemiz için. dışarıda elbirliği ile güzelliği koruma ve kollama var. Örneğin bir önceki yazımda Larios caddesinde çekilmiş süslü bir koyun resmi var. Caddede bunlardan 20 kadar var ve herbiri farklı bir sanatçı tarafından boyanmış. Yayında dokunmak yasak yazısı var. Halk, dokunanları nazik bir şekilde uyarıyor. Sanata, sanatçılara ve değerlerine sahip çıkmalarından oldukça etkilendim. Zaman içerisinde ülkem insanının da aynı bilince ulaşmasını diliyorum.
      Sevgi ve saygı ile.

      Sil
  2. Bir yazınızda daha demiştim o zamanki teknoloji ile bunca şaheserleri yaratan mimarlar neden günümüz teknolojisini eskiyle harmanlayıp o binalara yaraşır eserler yapmazlar ki ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her dönemin kendine özgü bir mimari yapısı var. Özellikle rönesans döneminin taş işçiliği bugün nostaljik kalıyor. Mimari açıdan akıl yürütemem ama her üslup dönemsel kalıyor gibi.
      Sevgiler, saygılar.

      Sil