24 Ekim 2013 Perşembe

AĞUSTOS AYINDA BU KİTABI OKUDUM - 4


KİTABIN ADI
Anlatı Ormanlarında Altı Gezinti (Sei Passegiate Nei Boschi Marrativi- Harvard University Norton Lectures 1992-1993)
KİTABIN YAZARI
Umberto Eco
KİTABIN ÇEVİRMENİ
Kemal Atakay
KİTABIN YAYINEVİ
Can Yayınları
KİTABIN BASKI YILI
2012
KİTABIN BASKI SAYISI
6. Baskı
KİTABIN SAYFA SAYISI
180 sayfa
KİTABIN DİZGİ/BASKI KALİTESİ
10/10 (Bir adet dizgi hatası var)
KİTABIN YAZIM-DİL KALİTESİ
10/10 
KİTABIN EDEBİ/SANATSAL/TARİHSEL DEĞERİ
10/10 


Harvard Üniversitesi tarafından değerli aydın ve yazarlardan seçilen kişilere her yıl istediği bir konuda altı adet konferans verdirilmektedir. 

Değerli yazar Umberto Eco, bu konferanslar kapsamında 1992-1993 öğretim yılında üniversitede verdiği altı adet konferansın notlarını bu kitapta bir araya getiriyor. Yazar, Kırmızı Şapkalı kız, Nerval’in “Sylvie” romanı, 3. Silahşörler, Tolstoy’un “Savaş ve Barış”, Kafka’nın “Değişim”i yanında Agahta Christie’nin polisiyelerine uzanan söyleşilerinde, romanın nasıl algılanması ve nasıl okunması konusunda sihirli ipuçları veriyor.

Yaptığı ilginç tespitlerle, bir anlamda okuyup bir çırpıda geçtiğimiz romanların adeta röntgenini çıkarıyor. Diğer tüm ilnginç konuları yanında, 5. Konferansındaki “3. Silahşörler” kitabını ele alırken “Servardoni Sokağı”na ilişkin son derece ilginç çalışması adeta göz kamaştırıcı.

Kitap bir bütün olarak altın değerinde bir edebiyat şaheseri. Yazarın aldığım ve okuduğum 16. Türkçeye çevrilmiş kitabı olarak okuma şansına eriştiğim kitap, “roman okuyorum” diyenler için öğretici ve eğitici.

2 yorum:

  1. Çok güzel bir paylaşım, teşekkürler. Romanları dışında yazarın diğer deneme anlatı makalelerinden bazılarını okumuştum ama bunu edinmemiştim. Kitap fuarı listeme ekledim şimdiden.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umberto Eco yazılarının tadını bildiğinize göre edinmeniz dileğiyle saygı ve sevgiler sunuyorum.

      Sil