17 Aralık 2012 Pazartesi

AĞUSTOS AYINDA BU KİTABI OKUDUM - 4

KİTABIN ADI : Brecht’in Metresi (La Maitresse de Brecht)

KİTABIN YAZARI : Jacques-Pierre Amette
KİTABIN ÇEVİRMENİ : Nuriye Yiğitler
KİTABIN YAYINEVİ : İnkilap Kitabevi
KİTABIN BASKI YILI : 2004
KİTABIN BASKI SAYISI : 1. Baskı
KİTABIN SAYFA SAYISI : 247 sayfa
KİTABIN DİZGİ/BASKI KALİTESİ : 10/10
KİTABIN YAZIM-DİL KALİTESİ : 10/10
KİTABIN EDEBİ/SANATSAL/TARİHSEL DEĞERİ : 7/10

YORUM:
1948 yılı, savaştan sonra ikiye ayrılmış Almanya’nın doğu bölümü sosyalist iktidar kurulmuş. Bertold Brecht, savaş sırasında gittiği Amerika’dan Doğu Berlin’e, sosyalist iktidara katkı yapmaya geliyor.
Yönetim, Brecht’i kabul etmekle birlikte yıllardır Amerika’da yaşadığı için tedirgindir, yakından izlemeyi planlamaktadır. Bunun için Brecht’in yakınına sevgilisi de olacak bir ajanı Maria Eich’ı “Berlin Ensemble”e alır. Maria’nın babası Nazi savaş suçlusudur, küçük kızı ile batıya gitmek istemektedir. Yönetim görevi kabul ettiği takdirde kolaylık gösterecektir.
Maria, zaman zaman aşk hayatı da dahil gözetmen subay Hans Trow’a bilgi verecektir. Zamanla Trow’un Maria’ya ilgisi başlar...
Batı gözüyle sosyalist yönetime, bir soğuk savaş gözlüğüyle tipik bir bakış. Elbette kitaba “2003 Goncourt Ödülü” verilmesini de bu anlamda manalandırabiliriz.
Jacques-Pierre Amette (born 1943 in Saint-Pierre-sur-Dives, Calvados) is a French writer. In 2003 his novel Brecht's Mistress (French: La Maîtresse de Brecht) won the Prix Goncourt. He has been a correspondent for The New York Times and a journalist for several French newspapers.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder