10 Aralık 2012 Pazartesi

AĞUSTOS AYINDA BU KİTABI OKUDUM - 2

KİTABIN ADI : Akdeniz

KİTABIN YAZARI : Panait İstrati
KİTABIN ÇEVİRMENİ : Çiler Mualla Schwartz
KİTABIN YAYINEVİ : Serhat Yayınları
KİTABIN BASKI YILI : 2005
KİTABIN BASKI SAYISI : 1. Baskı
KİTABIN SAYFA SAYISI : 224 sayfa
KİTABIN DİZGİ/BASKI KALİTESİ : 9/10 (Az sayıda dizgi hatası var)
KİTABIN YAZIM-DİL KALİTESİ:  10/10
KİTABIN EDEBİ/SANATSAL/TARİHSEL DEĞERİ : 9/10

YORUM:
Tanınmış Romen yazar İstrati’nin bu romanı aynı zamanda bir seyahat güncesi gibi. Romanın kahramanı Adriyen, geleceğini aramak için Mısır’a doğru yola çıkarken arkadaşı Mihail’i bulmayı hedeflemektedir. Gemide, Mısır’da fahişe olan kızı Sara’yı yaşadığı bu hayattan kurtarıp memleketi geri getirmeyi hedefleyen Yahudi Musa ile tanışır. Bundan sonra kader birliktelikleri başlar.
Kitap “Gündoğusu” ve “Günbatısı” olarak iki bölümden oluşuyor. Mısır, İskenderiye, Kahire, Beyrut ve Şam’ın yüzyıl başındaki arka plan görünümü, Osmanlının durumu insanların, genel kültür yapısının bir ayna gibi tansıtılması kitaba büyük bir değer kazandırıyor.
Keyifle okunacak bir kitap

Panait Istrati, (d. 1884 - ö. 1935) Romen yazar. Balkanların Maksim Gorki'si olarak anılır.

Romanya'nın bir liman kenti olan İbrail'de doğan yazar, gençliğini, aralarında İstanbul'un da olduğu pek çok Osmanlı kentinde geçirdi. Babası Yunandır. Mısır'ı, Lübnan'ı, Suriye'yi gezdi. Bu dönemde, bulduğu bir sözlük sayesinde Fransızca öğrendi. 1921 yılında, Fransa'nın Nice kentine giderken, yalnızlığı dolayısıyla ihtihar girişiminde bulundu. O sırada üzerinde Romain Rolland'a yazılmış fakat henüz göndermemiş olduğu bir mektup bulunuyordu.
İlk romanı Kira Kiralina (Yaşar Nabi Nayır tarafından Türkçe'ye çevrilmiştir) 1923 yılında Romain Rolland'ın yazdığı önsözüyle birlikte basılmıştır. Panait Istrati tüm eserlerini anadili olan Rumence değil, Fransızca olarak yazmıştır. Türkçe'ye de çevrilmiş önemli eserleri arasında, Arkadaş (Mihail), Akdeniz, Sokak Kızı (Nerantsula), Angel Dayı, Kodin, Baragan'ın Devedikenleri, Uşak ve Sünger Avcıları gelir.
Gençlik yıllarında devrimci hareketlerin etkisine kapılmış olan Istrati, 1929'da Komünist Partinin daveti üzerine Sovyetler Birliği'ni gezdikten sonra umutsuzluğa kapılmış ve politik mücadelenin dünyada bir şeyleri değiştirmek için yetersiz olduğu fikrini edinmiştir. Pek çok romanında da politikadan, politik mücadeleden çok insanı insan yapan değerler üzerinde durması bu yüzdendir. Panait Istrati romanlarının çoğunda yaptığı yolculukları anlatır. Fakat gezdiği ülkeler değil, tanıdığı insanlar ön plandadır. Istrati'nin eserlerinde gerçek bir insan sevgisi hissedilir. Bu karşılıksız ve koşulsuz sevginin hikâyesindeki kahramanların başına getirdiği belalar kadar, onlara yaptığı katkı da nesnel bir biçimde anlatılır.
Panait Istrati'nin şaheseri olarak Arkadaş (Mihail) adlı kitabı gösterilebilir. Bu kitapta, Panait Istrati'nin pek çok başka romanındaki başkahramanı da olan Adrian Zografi ile Mihail'in arkadaşlığı anlatılır. Bu arkadaşlık, ideal bir sevgi görüşünü simgelemek için kullanılmıştır. Istrati birçok başka eserinde de arkadaşlık temasını kullanmıştır. Hatta bu eserlerin çoğunda büyük, efsanevi aşklar bile arkadaşlıklar uğruna feda edilmişlerdir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder