9 Eylül 2011 Cuma

RUSYA - GENEL BİLGİLER

• 1991 öncesi 200 milyonu aşkın olan nüfus, diğer cumhuriyetlerin bağımsızlık kazanmasından sonra 140 milyona düşmüş. Halen Rusya Federasyonu’nun nüfusu 143 milyon civarında. Fakat genel istatistik olarak nüfusun azalma eğilimi olduğu bu nedenle de çok çocuğun teşvik edildiği söyleniyor.


• Ülkenin para birimi “Ruble” 1 Euro 41.40-41.80 Ruble civarında efektif alış kurunda. Dolar’da 28.60 Ruble civarında. 1 TL yaklaşık 17.50 Ruble değerinde.


• Ülke genelinde fiyatlar oldukça yüksek. Pek çok tüketim malı yaklaşık Türkiye değerlerinde. Ancak ülkede ortala kazanç 1.500 TL civarında (26.000-27.000 Ruble). Gelir düzeyi oldukça yüksek bir elit grup var. Hemen her marka son model araçlar trafikte var. Fakat toplu taşım oldukça güçlü olduğu için araç edinmek için fazla özel bir gayret yok. Moskova’da metro-otobüs ücretleri 28 Ruble (1,60 TL) Aylık kartlarla miktar daha da düşüyor. Metro, Paris metrosuyla birlikte dünyanın en geniş metro ağına sahip. St. Petersburg metrosu ve otobüs ücreti 25 Ruble, dolmuş 27 Ruble.



• Şehir içi yollar, özellikle eski şehir merkezlerinde yetersiz kaldığı için trafik mesai başlangıç ve bitişlerinde oldukça çileli. Bu nedenle merkeze gidilirken çoğunlukla toplu taşım araçları kullanılıyor. 95 oktan benzin 28 Ruble (1,60 TL)


• Moskova ve St. Peterburg özellikle eski şehir merkezlerinde geçmişlerini tüm görkemleriyle korumaya devam ediyorlar. Hemen hemen her bina ayrı bir görsel güzelliğe sahip.

• Bankalarda döviz, komisyonsuz bozdurulabiliyor. Diğer büfelerde ise alış ve satışlar daha yüksek ilan edilmesine rağmen komisyon kesildiğinden aynı fiyata hatta altına dahi düşebiliyor. Bu nedenle bozdururken bankaları tercih etmek gerekiyor. Bankalar genellikle 10.00-20.00 saatları arasında “Kacca” (Kasa) adı altındaki özel gişelerinde hizmet veriyor. Şehirde satışlarda genellikle Ruble geçerli. Döviz büyük mağaza, otel ve alışveriş merkezlerinde geçiyor. Yalnız bazı mağazalarda döviz önce alış kurundan rubleye çevriliyor. Kurları düşük aldıkları için bir miktar zararınız oluyor. Böyle durumda doğrudan kredi kartı kullanmak oldukça avantajlı. Kredi kartı belli düzeyin üstündeki her yerde geçiyor. Özbek, Tacik, Türkmen ve bazı Rus seyyar satıcılar “TL” dahi kabul ediyor. Belli noktalarda, özellikle Rus olmayan şahıslarla pazarlık yapma olanağı var.


• Özellikle Moskova, insan için yaratılmış bir şehir havasında. Sayısız park ve bahçeleriyle adeta bir yeşil cennet. Toplu taşımın ucuzluğu ve özellikle orta ve dar gelirli grubun evlerindeki doğalgaz, elektrik, su ve telefon aylık giderlerinin ortalama 170 ruble civarında tutulmasıyla (95-100 TL) dar gelirliler nisbeten korunuyor.



• Özellikle Moskova metrosu’nun bazı durakları görsel bir güzelliğe sahip. Bunlar, devlet koruması altına alınmış. “Moskova Metro”su adı altında yazacağım yazıda daha geniş bilgiler olacak.



. Evlenecek çiftlerin, limuzin kiralayarak kentin önemli tarihi noktalarında gezintiler yapması bir gelenek olmuş. Bu yüzden belli noktalarda sürekli gelin-damat görmek şaşırtıcı olmayan bir görüntü.
  • Detaylarda görüşmek üzere…

3 yorum:

  1. Benim de çok merak ettiğim,gidip gezmek istediğim bir ülke Rusya.Siz de çok güzel anlatmışsınız,ağzınıza sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Sevgili Kitap Kurduyum Ben,
    Teşekkürler, beni izlemeye devam edin. Sevgiler

    YanıtlaSil
  3. zevkle okudum yazınızı..
    devamını bekliyorum..

    YanıtlaSil