25 Nisan 2011 Pazartesi

NİSAN AYINDA BU KİTABI OKUDUM - 2

 KİTABIN ADI : Korkak Abdul’den Coni Türk’e GELİBOLU 1915

KİTABIN YAZARI:  Erol Mütercimler
KİTABIN ÇEVİRMENİ -
KİTABIN YAYINEVİ : Alfa Yayınları
KİTABIN BASKI YILI : 2005
KİTABIN BASKI SAYISI : 1. Baskı
KİTABIN SAYFA SAYISI : 672 sayfa
KİTABIN DİZGİ/BASKI KALİTESİ:  9/10 (Dizgi hataları var)
KİTABIN YAZIM-DİL KALİTESİ : 10/10
KİTABIN EDEBİ/SANATSAL/TARİHSEL DEĞERİ : 10/10

YORUM: Erol hocanın kitabın önsözünden belirttiği gibi, aslında Çanakkale savaşının 100. yılına hazırladığı bu kitap yayınevinin isteği üzerine 95. yıl anısına çıkarılmış.
Kitap, Çanakkale savaşının tüm yönleriyle ele alıyor, pek çok gerçeği ortaya koyduğu gibi bir çok masal ve hurafenin asılsızlığı sergiliyor.
Kitap bir savaş güncesi gibi yazılmamış. 18 Mart deniz savaşından sonra belli başlı muharebeleri ayrıntısı ile ele alınmış. Önemli bir özelliği savaşın aynı anlarını hem Türk tarafının ve hem de İngiliz tarafının anlatımlarından, karşılaştırarak anlatmış. Aradaki bazı farklara da işaret etmiş.
Kitap, Mustafa Kemal gibi bir dehanın, savaşın seyrini ne denli çevirebildiğini hem 25 Nisan çıkarma gününde ve hem de Ağustos ayı Conkbayırı muharebelerinde gösterdiği inanılmaz öngörü, taktik ve stratejiyi detayıyla anlatıyor.
Kitapta Mustafa Kemal’in Çanakkale savaşları sırasında yazdığı bir savaş raporundaki inanılmaz kehanetini, kitabı okuyarak bulmayı da size bırakıyorum.
“Çanakkale Savaşları, Türkiye Cumhuriyeti’nin önsözüdür” söyleminin dahi, biz Türk gençleri olarak bu savaşı tüm detayları bilmemizin zorunlu olduğunu göstermesi kadar, tüm savaş tarihlerinin "Çanakkale 1915" olan Anzac’lardan çok daha fazla Ata’larımıza sahip çıkmamızı da gerektirmiyor mu?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder