19 Mart 2010 Cuma

SHARM EL SHEİKH

Sharm El Sheikh, Mısır'ın son dönem en popüler tatil yörelerinden birisi haline geldi. Özellikle, Avrupa'nın soğuk kış koşullarını yaşadığı sırada 1 Ocak'ta dahi denize girilebilecek durumda olması kış tatilinde bir numara haline gelmesine yol açıyor.
Şimdi Sharm Ek Sheikh'de körfezde dolaşan bir gemide, deniz içini gösteren yapısıyla körfezin deniz canlılarını izliyoruz. (Resimleri tıklayarak büyütürseniz daha iyi anlaşılıyor)
Mısır'ın, önemli bir turizm altenatiflerinden olan Kızıldeniz, özellikle Sharm sahillerinde inanılmaz bir korumacılık ve temizlik hakim. Ne kıyıda ve ne de denizde hiçbir atık bulunmamakta. Denetim çok sıkı. Öyle ki körfezde amatör ya da profesyonel balıkçılık yasak. Bu nedenle olsa gerek körfezdeki balıklarda insan korkusu yok. Denize girdiğinizde hiç çekinmeden yanına yaklaşıyor ve siz çıkana kadar ayrılmıyorlar.
Körfezin balık açısından çok zengin olduğu, birbirinden renkli onlarca balıktan anlaşılıyor.
Denizin temiz olmasının en önemli göstergelerinden birisinin, denizde yaşayan süngerler olduğu söyleniyor. Süngerlerin en ufak bir kirlilikte hemen öldüğü söyleniyor.
Körfez sayılarla ifade eilemeyecek kadar çok süngerle dolu.
Balıkların bu körfezde hemen hiçbir düşmanı olmadığından, sanırım dünyanın en stressiz balıkları bu körfezde yaşıyor.
Sharm körfezinin, medarı iftiharı olan sünger. Rehberler tarafından ifade edildiğine göre, dünyanın yaşayan en büyük süngeri imiş.
Dev süngerin üzerinden geçişimiz neredeyse 1 dakikayı buldu.
İnsan şöyle soruları kendisine sormadan edemiyor. Turizm denen şey, doğayı yok etmeden hatta koruyarak, onu dünyaya olanca yalınlığıyla, doğallığıyla tanıtarak ülkemizde de yapılamaz mı? Mutlaka beton otel zincirleri gerekir mi?
Ya da daha dün gece tüm tv'lerde gösterildiği gibi, sırf yabancı turistlerin oturunca kıçları acımasın diye, Caretta Caretta'ların kumda yavrulamak için gereksindikleri taşları toplamak için sahile iş makinaları ve traktörlerin sokularak tüm plaj kumunun berhava edilmesi neden sadece bizde olur ve neden insanımız bu uygulamayı çok doğal karşılar ve isyan etmez? Neden?
Sahile beton atılarak doğal yapısı bozulmasın diyerek, plastik bidonlar biraraya getirilerek oluşturulan iskele. aynı zamanda içinde havuz boşlukları bırakılarak denize girme olanağı da sağlanmış.
Mısır'ın akıl ettiği bu korumacılığın vereceği ilhamla, tüm değerlerimiz yok olmadan, doymayan gözlerin, ellerin, beyinlerin bertaraf edilerek, çocuklarımıza güzel ve korunmuş ülkemiz doğası bırakılması dileğiyle...








3 yorum:

  1. Ahh işte en çok görmek istediğim yerlerden biri..İnşalah kısmet olur.teşekkürler paylaşım için.sevgiler..

    YanıtlaSil
  2. Mısır tarih sahnesinde her zaman bilimi, mistizmi sembol etmiş bir ülke olmuştur benim için. Bu kadar doğayı düşünen insanlar neden acaba hala çağın gerisindeler? Ya da bilime hemen hemen her konuda katkıda bulunmuş, piramitlerin sırrı hala çözülememiş Mısır halkı neden acaba vizyonunu ve ülkesini değiştiremiyor? Yoksa ben mi yanılıyorum!
    Ama görüntüler harika.

    YanıtlaSil
  3. gitmeyi hayal ettigim yerlerden biri.. simdi bu guzel anlatimdan sonra daha da meraklandim :)) tesekkurler..

    YanıtlaSil