20 Aralık 2016 Salı

BELGRAD KISA KISA...

2016 yılını kapatmadan ve bu yılı boş geçmemek için kısa bir Belgrad seyahati gerçekleştirdik. Ama gezimiz sadece Belgrad’ı kapsamadı, araya bir günlük Novi Sad (Vojvodina) gezisi de ekledik. Bu şehri gezen çok sayıda gezgin olsa da ben muhtemel gezginler için kısa ve faydalı bilgiler vermek istiyorum. İzleyen günlerde de aşırı soğuğa rağmen gerçekleştirdiğimiz bir kez önemli ziyaret noktası anlatacağım.
Belgrad, bilindiği gibi Sırbistan’ın başkenti. 1990 bölünmesi öncesi de Yugoslavya’nın başkentliği yapmış idi. Ortasından “Sava” nehri geçen kentin turistik bölümü, “Stari Grad” denen eski bölümü. Kent, batı ülkelerine göre oldukça eski yüzlü olmasına rağmen korunmuş binalarıyla görülmesi gereken bir şehir. Kış nedeniyle şehri fazla detaylı gezemesek de, 4 günlük gezimiz önemli bir gurme gezisine dönüştü. Kentin belli başlı güzel restoranlarında yemek yedik. İlerleyen günlerde yorumlarımla karşınıza gelecekler.

Kent hakkında kısaca bilgi vermek istiyorum.
Sırbistan para birimi “Dinar”. Kısaltması “RSD” biçiminde. Geçen haftanın kurları üzerinden 1 RSD yaklaşık 3 kuruş. Aklınızda kolay kalması için 100 Dinarı 3 TL gibi düşünebilirsiniz. Genellikle 50-100-200-500-1000 dinarlar tedavülde. Az sayısa 10 ve 20 lik kağıt paralar ile özellikle marketlerde para üstü olarak 1-2-5 dinarlar bulunuyor. Kentin her yerinde “MENJACNİCA” olarak adlandırılan change-office ler var. Gezimiz sırasında Euro kuru 120-124 dinar ve dolar kuru 110-112 arasında değişiyordu.
Belgrad havalanının adı “Nikola Tesla” Nikola Tesla’ya ileride daha uzun değineceğim. Havaalanı kente 13 kilometre mesafede. Kente ulaşım için taksi kullanabileceğiniz gibi (72 numaralı otobüs ve shuttle gibi hizmetlerde var) en ucuz ulaşım hemen çıkış kapısı önünden kalkan “A1” dolmuşları. Kişi başı ücreti 300 Dinar. Havaalanındaki döviz kurları düşük olduğu için sadece yol ücreti kadar bir meblağı dinara çevirmeniz yeterli (Euro 120 Dolar 110) Dolmuş sizi merkez tren istasyonunun önünde bırakıyor,  dilerseniz Slavya meydanına kadar gidiyor.
Kent içi ulaşımda otobüs-tramvay-troleybüs ağı oldukça kullanışlı. Otelden edineceğiniz kent haritasında tüm ulaşım güzergahları gösterilmiş vaziyette. Tek kullanımlık 90 dakika geçerli kartlar kullanabileceğiniz gibi günlük veya üç günlük “BusPlus” kartları daha ekonomik. Yalnız kartları kiosklardan doldurduğunuz anda saati çalışmaya başlıyor dikkat edin. Bindiğinizde de şöförden bilet alabileceğiniz söylense de biz hiç rastlamadık. Araçlara her kapıdan binip inilebiliyor. Kartınızı bindiğinizde makineye mutlaka okutun. Rastlamadık ama yaygın olarak kontrol edildiği söyleniyor. 00.00-04.00 arasında günlük kartlar geçerli değil. Zona 1 ve 2 bölgelerinde gece kişi başı biniş 150 dinar. (Gece otobüslerinde sefer numarasının arkasına H harfi ekleniyor.)

Sırbistan’da mazot fiyatları 95 super benzine göre daha pahalı. Mazot 150-160 Dinar arasında Super 95 ise 140-150 dinar arası değişiyor.

Kış aylarında Sava nehrinde gezi tekneleri çalışmıyor, pek çok nehir kıyısı mekanda kapalı idi. Soğukta gezmeyi sevmiyor iseniz kafe ve restoranlarda oldukça iyi ve kaliteli. Yeme içme faslına geldiğinde anlatacağım ama porsiyonlar çok büyük ve pek çok kişi bir tabağı rahatlıkla arkadaşıyla paylaşabilir.
İnsanlar, Türk gezginlere oldukça alışmışlar. Yadırgayan veya tepki gösterene hiç rastlamadık. Genelde turistik yerlerde oldukça sempatik davranışlarla karşılandık. Çoğunlukla “İngilizce” ile anlaşmak mümkün. Kış aylarında Belgrad’a gitmek isterseniz 2 gece 3 günlük geziler ideal. Yazları ise 1-2 gün daha ekleyebilirsiniz.

İlerleyen günlerde Belgrad’ı gezmeye başlayacağız.

8 yorum:

  1. Sırbistan görmeyi çok istediğim ülkelerden biri , teşekkür ediyorum , paylaşımınızla fikir sahibi olmamı sağladığınız için...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özellikle sizler gibi gitmeyi ve görmeyi merak edenler için olabildiğince ayrıntılı bilgiler vermek istiyorum. Faydalı olması dileğiyle sevgi ve saygılar sunuyorum.

      Sil
  2. Nicola Tesla, inanılmaz buluşları olan, bugün bilgisayardan robotlara kadar gündelik hayatımızdaki her şey, hatta haberleşmeye kadar ne kadar elektronik eşya varsa ya mucidi ya da fikir babasıdır. Dolayısıyla insanlığın minnet duyduğu ancak hak ettiği tanınmışlığa sahip olmayan Sırp asıllı TESLA... Adını okuyunca bu vesileyle minnetle anmak istedim Mehmet Bey... Saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nikola Tesla, gezimizin önemli hedef noktalarından biriydi. Daha ayrıntılı bir yazıyı hakediyor.
      Sevgi ve en derin saygımla.

      Sil
  3. Merak ettiğim ancak henüz ziyaret fırsatı bulamadığım bir şehir. İzlenimlerinizi merakla bekliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Faydalı olmasını umuyorum. Gezip gördüklerimi olabildiğince ayrıntılı anlatmak istiyorum.
      Sevgi ve en derin saygılarımla.

      Sil
  4. Çok sevdiğim bir şehir, biz de kışın gitmiştik ama şansımıza hava oldukça yumuşaktı. Sizin gözünüzden bakalım neler değişmiş, neler olmuş ben görmeyeli. Kim bilir belki yeniden yolumuz düşer.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Resimlerin sizinki gibi kaliteli olmayacak ama görülen bir şehri farklı bir gözden yeniden izlemek ilginç ve çok güzel oluyor.
      Sevgi ve en derin saygılarımla.

      Sil