1 Eylül 2015 Salı

TEMMUZ AYINDA BU KİTABI OKUDUM - 1

 


KİTABIN ADI
Bilinmeyen Bir Tanrıya (To a God Unknown)
KİTABIN YAZARI

John Steinbeck

KİTABIN ÇEVİRMENİ
Ayşe Başçı
KİTABIN YAYINEVİ
Remzi Kitabevi
KİTABIN BASKI YILI
2013
KİTABIN BASKI SAYISI
3. Baskı   (Orijinal 1. Baskı 1933)
KİTABIN SAYFA SAYISI
215 syf
KİTABIN DİZGİ/BASKI KALİTESİ
10/10
KİTABIN YAZIM-DİL KALİTESİ
10/10 
KİTABIN EDEBİ/SANATSAL/TARİHSEL DEĞERİ
10/10 


Steinbeck’in yazarlık yaşamının hemen başlarında kaleme aldığı bu romanında, gelecekte şekillenecek sınıfsal çelişkiler üzerine yazmaları öncesi, insanın ruhsal dünyasına yapılan göndermeler ve inanç üzerine düşünmeye zorluyor bizleri.
Joseph Wayne, çok kardeşli ailesinin yanından babasının izniyle Kaliforniya’da bedava dağıtılan topraklarda bir çiftlik kurmak üzere ayrılır. Yerli işçilerin yardımıyla kurduğu çiftliğinde bulunan dev ve görkemli bir ağaca, sonradan ölümünü öğrendiği babasının ruhunun yerleştiğini kabul ederek özel bir ilgiyle bağlanır. Arazisi içerisinde yerlilerin kutsal kabul ettiği bir mağara da vardır. Babasının ölümünden sonra tüm kardeşleri gelip çiftliğe yerleşir. Evlenir çocuk sahibi olur. En küçük kardeşinin ölümüyle işler ters gitmeye başlar. Eşi bir kaza sonucu ölür. Çevrede büyük bir kuraklık başlar. Diğer kardeşleri ayrılırlar. Kardeş Burton giderken, Joseph’in inançla bağlı olduğu ağacı dinden sapış olarak görüp gizlice keser. Kuruyan ağaç ile birlikte yok edici doğa koşulları tekrar düzelecek midir?
Steinbeck romanında, hemen tüm tek tanrılı dinlerin temelinde yatan bazı pagan inançları sorguluyor. Mistik bazı göndermeler ve anlam yüklemeler kitabı benim açımdan çok ilginç hale getirdi. Aslında bu ilginçlik, bu kitaptan sonra okuduğum başka iki kitaptaki bulduğum benzerlikler ve değişik anlatımlarla çok daha farklı noktalara geldi. Bu kitapları henüz tanıtmadığım için yakaladığım ortak noktaları paylaşabilmek için o tanıtımlarımda tekrar bu kitaba atıf yaparak ilginçliklerin benzeşmesini ortaya koymayı amaçlıyorum.
Hem bir Steinbeck romanı olması ve hem de inançlar yönünde düşünmelere yol açması bu kitabı okumak için yeterli nedenler sanırım.



4 yorum:

  1. Steinbeck , lisede gazap üzümleriyle tanıştığım yazar , o kadar etkilenmişim ki o dönem , o kadar blnçten yoksun bir şekilde okumuş olmama rağmen , Gazap üzümlerinin 3 farklı baskısına sahibim şimdi , yine sorsanız en çok etkileyen kitabıdır diyebilirim herhalde, geçen postunuzda yazamam deyince üzülmüştüm , sevindim yeni post için çok uzun ara vermemenize.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sadece tatil için ara vermiştim, ama ifadede hata yapmış olabilirim. Genellikle yaz tatillerimi biraz uzun tutuyorum. Yanımda bilgisayar götürmediğim için hem yazamıyorum hem de yazmayı özlüyorum.
      Şimdilik epeyce malzeme ile hazır vaziyetteyim. Henüz yazma ve devam etme heyecanı içerisindeyim. Sizler gibi izleyen ve yazdıklarıma tahammül eden dostlara sonsuz teşekkürler.
      Sevgi ve en derin saygılarımla.

      Sil
  2. Merhaba Mehmet Bey,

    Yoksul bir yaşamdan gelen Steincbeck, işçilik yaparken edindiği deneyimlerle eserlerine gerçekçi bir anlatım kazandırmıştır. Dolayısıyla Steinbeck yoksulluğu ve cehaleti sıklıkla ele alıyor... Tanıtımınız doyurucu olmuş, Saygılarımla

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dediğiniz gibi. Bu kitabında kendi çizgisi dışında arayışlar içinde olduğundan farklılığı vurgulamak istedim. Diğer yorumlayacağım kitapların içerikleriyle bu romandaki anlatım ilginç bir kesişim içine giriyor. Sıra geldiğinde değineceğim.
      Sevgi ve en derin saygılarımla.

      Sil