8 Eylül 2015 Salı

SAKIZ ADASI NOTLARI (CHİOS-Χίος)

Uzun süredir gerçekleştirmeyi düşündüğüm projelerimden birisi yakın Yunan adlarını gezmekti. Sonunda bu sene Çeşme’nin hemen karşısında bulunan Sakız adasına giderek gezimi başlattım. Gidenler bilir –bilir diyorum çünkü son yıllarda o denli Türk turist adaya gitti ki artık ada tümüyle Türk turist ekonomisine bağlanmış durumda- ama ben yine de gitmeyenler ve gitmeyi düşünenler için oldukça kapsamlı bir rehber oluşturmaya çalıştım.
İnternet ve google amca sayesinde tıklayarak çok sayıda Sakız adası bilgisine ya da seyahat notlarına ulaşma şansınız bulunmakta. Ben de gezi öncesi pek çok nota bakmama karşın edindiğim bilgileri ancak fiziken görerek yerine oturtabildim. Bu nedenle notlarımı hemen herkes için faydalı olacak biçimde biraz daha ayrıntılı kaleme almaya karar verdim. Okuyanları belki sıkacak ama en azından gitmeyi düşünenler için faydalı bir rehber olsun istiyorum.
Ada notlarını genel hatları ile aktarırken özellikle bağımsız sayfa açmayı düşündüğüm yerleri belirtiyorum ve genel notların arkasından bu özel sayfalar gelecek. 
VİZE VE ULAŞIM

Yunanistan Shengen grubuna dahil olduğundan mavi pasaportlara vize istiyor. Eğer geçerli bir Shengen vizeniz var ise ve gittiğiniz tarihte elinizdeki pasaportun en ay 6 aylık daha geçerlilik süresi var ise hiçbir sorun olmadan adaya giriş yapabilirsiniz. Eğer gitmeyi düşündüğünüzde vizeniz yok ise gitmenizden birkaç gün önce feribot acenteleri ile temas kurmanız halinde size kapı vizesi temin ediyorlar. Eğer bu şekilde geçmeyi düşünüyor iseniz mutlaka acentelerle irtibat kurun.

Adaya en kolay geçiş Çeşme limanından feribotlar ile yapılıyor. Diğer adalardan da geçiş mümkün ancak bu geçişleri ancak gittiğiniz adalardaki acentelerden öğreneceksiniz. Adada havaalanı var ancak, Türk hava alanlarından doğrudan uçuş yok. Atina bağlantılı uçmanız mümkün –eğer maliyetine katlanırsanız-.
Çeşme limanından halen “Ertürk” ve “Ege Birlik” firmaları ile bir Yunan şirketi adaya yolcu taşıyor. Hepsinin kalkış saatleri Çeşme’den 09.30, dönüş ise 18.00’de. Ege Birlik firmasının gidiş dönüş bilet ücreti 25,00 Euro ancak internetten alırsanız 22,50 Euro. Ertürk firmasının ücreti biraz daha fazla. Ege Birlik yaklaşık 45 dakikada adaya ulaşıyor, Ertürk ise 30 dakikada geçiyor. Ya 15 dakikayı önemsemeyeceksiniz ya da zamanı satın alacaksınız, takdir sizin.

GEZME SEÇENEKLERİNİZ

Ada’da öncelikle iki seçeneğiniz var. Birincisi eğer niyetiniz sadece ilçe merkezini gezip mağazalarda alışveriş yapıp, herhangi bir restoranda balık yedikten sonra akşam dönmek ise herhangi bir araca ihtiyacınız bulunmuyor. Liman şehir içinde ve gezeceğiniz yerler toplam 500-600 m2 lik bir alan içerisinde. (Biraz yürümeyi göze alarak şehir içindeki plajlardan istifade etmenizde mümkün) 
 (LİMANDA BEKLEŞEN MÜLTECİLER)

İkinci seçenek, adayı gezecek ve merkez dışında konaklayacak iseniz bir araç kiralamaya ihtiyacınız olacak. Grubunuz 4 kişi ve daha az ise bir küçük araç, daha kalabalık iseniz bir orta boy araç kiralamanız gerekiyor. Sakız gezisini önceden programlıyor iseniz internetten daha önce kiralamanızda sonsuz yarar var. Zira hem birkaç ay önceden kiralayacağınız araç bedeli daha ucuz olacak ve hem de 3 feribotun aynı anda getirdiği kalabalığın içinde kapı kapı dolaşmaktan kurtulursunuz. (Ben ikinci yolu seçtiğim için epeyce vakit kaybettim) Limandan şehre kadar olan şerit üzerinde 20 kadar araç kiralama şirketi var. Şehir içinde de daha küçük acentalar var. Temmuz-Ağustos aylarında kiralama ücretleri 10-15 Euro kadar yükseliyor. 95 oktan benzin litresi 1,64 Euro. Arabayı teslim ederken, aldığınız gibi dolu teslim ediyorsunuz. Ada yolları oldukça dar. İlçe içinde ise zaman zaman sıkışık bir trafik var. Sokaklar oldukça dar, araçları dikkatli kullanmakta yarar var. İlçe içinde park yeri bulma güçlüğü var. Gündüzleri sadece hemen 50 metre içerideki büyük parkın çevresinde parkmetreye ödeme yaparak bırakabiliyorsunuz. Gece liman ve kordonda yemek yiyecek iseniz ara sokaklarda park yeri bulabilirsiniz.
KONAKLAMA

Adaya konaklamalı gittiyseniz Temmuz-Ağustos ayları için önceden internetten rezervasyon yaptırmanızda fayda var. Biz tercihimizi merkeze 3-4 km mesafede deniz kıyısında bulunan Seafront Studios and Apartments  otelden yana kullandık. Henüz 2-3 yıllık bir otel. Temiz ve oldukça bakımlı. Odalar süit şeklinde. Tüm mutfak gereçleri var. Otel sahibi bir aile. Yorgo (Giorgios), ablası, annesi Kati ve babası Yannis  tarafından işletiliyor. Hepsi de çok nazik ve yardımseverler. Her türlü ihtiyacını hemen karşılıyorlar. İstediğiniz takdirde adada görmeniz gereken tüm yerleri işaretleyerek çok sayıda broşür ile yardımcı oluyorlar. Yaptıkları işaretlemeler sayesinde pek çok güzelliği keşfettik.  Doğrudan info@chios-seafront-studios.gr adresinden Yorgo ile yazışmanız mümkün. (Booking.com’dan aldığımız fiyat üzerinden ayrıca %7,5 indirim yaparak güzel bir de jest yaptı

Herkesin günübirlikte ya da bir gün gecelemeli gittiği Sakız’a 4 gece 5 günlük bir gezi planıyla gittiğimizde doğrusu çok boş zamanımız kalacağınız düşünerek oldukça karamsarlığa kapılmıştık. Ama Özellikle Yorgo ve ailesinin önerdiği programlar sebebiyle adanın giden çok kimse tarafından bilinemeyen o denli çok yerini gezdik ki, zamanımız kalmadığından ilçe merkezindeki bir çok noktayı göremedik.

GEZİLECEK YERLER

Gidiş ve dönüş günlerimizi çıkardığımız takdirde adadaki 3 günümüzü adanın 3 farklı noktasına gidecek şekilde rotalar yaptık, tamamı da dolu dolu geçti. Sakız’a geçtiğinizde bunların hepsini yapabileceğiniz gibi kendinize farklı  rotalar da seçebilirsiniz. İlçe merkezinde çok sayıda alışveriş ve yeme mekanı var. Ama 14.00-18.00 arası siesta sebebiyle bir çok işyeri kapanıyor. Pek çok seyahatseverin ismini yakından bildiği “LİDL” mağazasının adada bir şubesi var. Havaalanı yolu üzerindeki bu süpermarket, Türklerin başlıca hedeflerinden birisi. Fiyatları adadaki tüm marketlerin altındaki bu mağazada günün her saati alışveriş omuz omuza yapılıyor. Adada sakızlı ürünler (neredeyse aklınıza gelecek her ürünün sakızlısı var) –Sakız ağacı ve ürünleri ayrı bir yazı konumuz olacak- Ev reçelleri, Mastello peyniri, Uzo, adanın şarapları başlıca alışveriş temaları. Bu arada yıllık deterjan alışverişi için adaya gelenleri duyduk.
İlçe merkezi dışındaki gezilecek yerler, Armolia, Pirgi ve Mesta köyleri ile bazı çok özel plajlardan oluşuyor. Armolia, seramik el ürünlerinin imal edilip satıldığı bir köy. Pirgi köyüne giderken içinden geçiyorsunuz. Bu dükkanlar dışında fazla bir özelliği yok.

Pirgi ve Mesta köyleri ayrı ayrı yazı konusu olacağından burada detaya girmiyorum.
Pirgi ve Mesta köyleri arasında bulunan Olimpi köyü yakınlarındaki “Olimpi Mağarası” zamansızlık nedeniyle atladığımız yerler arasında. Yine adanın ortasında kalan Nea Moni Manastırı da atlamak zorunda kaldığımız mekanlar arasında.
Anavatos köyü, bizim Kayaköy gibi terk edilmiş bir köy. Ayrı bir yazı konusunu hak ediyor.

Gittiğimiz plajları ayrı bir yazı konusu yapacağım. Birbirinden lezzetli deniz ürünleri yediğimiz restoranları da topluca bir yazı konusu yapmaya çalışacağım. Detaylarda görüşmek üzere…

2 yorum:

  1. Merhabalar.

    Çeşme kıyılarından akşam güneşi batımında Sakız adasını sadece seyretmekle kalmıştık. Ne yalan söyleyeyim Çeşme'ye bile tesadüfen gitmiştik. Hani planlanmış bir gezi değildi. Çeşme kıyılarından bu adanın heybetli bir görünümü vardı.

    Ama sizin Sakız adasından paylaştığınız görsellerden ada ile ilgili bir fikir sahibi oldum. Gerçekten görmek gerekiyor.

    Bu güzel gezinti paylaşımınız için çok teşekkür ederim. Emeğinize ve yüreğinize sağlıklar dilerim. Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fırsat buldukça yazmaya devam edeceğim. Faydalı olması dileğiyle saygılar sunarım.

      Sil