11 Eylül 2015 Cuma

ANAVATOS

Anavatos, Sakız Adasının ortalarında dağlık bir alanda terk edilmiş bir köy. İlçe merkezine yaklaşık 16. Kilometre mesafede ve deniz seviyesinden 450. Metre yüksekte. Anavatos adı Yunanca “tırmanma” anlamına gelen “anaveno”dan türemiş kabul ediliyor. Tam köyün bulunduğu tepenin eteğinden itibaren yol kıvrıla kıvrıla yükseliyor. Tepeye sadece kuzeyden yaklaşabilen bu yol tepeye ulaşmak için tek yol. Köyün genel yapısı dağın yükseltisiyle uyumlu. Zamanında köyün eteklerine duvar örerek köyü kale biçimine sokmuşlar.
Osmanlı Devleti’ne karşı Yunan isyanı başladıktan sonra adaya isyanı tenkil için gönderilen birliğe teslim olmamak için köy halkının dağdan atlayarak intihar ettiği rivayet ediliyor. 1822’den sonra terk edilen köy bugün anıt niteliğinde korunuyor.

Evler birbirine yapışık vaziyette ve taştan imal edilmişler. Halen bazı evler, Triorofo binası, değirmen, okul, Taksiarhis (Başmelek) Kilisesi ve Meryem Ana Kilisesi koruma altındadır.
Köyün hemen girişinde bir kafeterya bulunuyor. Sessizliği ile gezerken dahi büyüleyici bir yer. Sakız’a yolunuz düştüğü takdirde görme fırsatı yaratmanız dileğiyle…










2 yorum:

  1. Merhabalar.

    Çeşme'den bakınca gördüğüm Sakız adasının içerisinde ne var ne yok, böyle de olsa görmek nasip oldu. Yunanlılar da biz Türkler gibi ülkelerindeki tarihi eserlerin ve örenlerin kıymetini bilmiyorlar. Oysa, şu adada kim bilir ne hazineler saklıdır.

    Fotoğraf kareleriniz çok güzel. Emin olun, sanki gerçekten Sakız adası üzerinde dolaşıyormuş intibası bıraktı. Emeğinize ve yüreğinize sağlık ve mutluluklar dilerim.

    Cenab-ı Hakk, en kısa zamanda bizleri, şu içine düştüğümüz cehennem çukurundan bir an önce çıkarır; eski huzurlu ve mutlu günlerimize tekrar kavuşturur inşAllah!

    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi temennilerinize gönülden katılıyorum. Elden geldiği kadar Sakız'ı birlikte dolaşmayı sürdüreceğiz.
      Sevgi ve en derin saygılarımla.

      Sil