13 Nisan 2015 Pazartesi

SOĞUKSU PARKI DOĞA YÜRÜYÜŞÜ

Sıkıntılı bir hafta geçmişti. Düğüne bir ay kala kızımın pazartesi günü açılır kapanır ev merdiveninden boşa basarak diz ön bağlarını yırtması ve sporculuk zamanından kalan menisküs yırtığının da %70’e ulaştığını “emar”dan öğrenmek moralimizi bir anda bozmuştu. Ayrıca kilitlenen dizin ağrı yapması sonucu Çarşamba günü ameliyat kararı almamıza sebep oldu. Ancak Çarşamba akşamı doktorun kilitli dizi –biraz bağırtarak da olsa açması- ağrıyı kesti. Doktorun, bir süre dinlendikten sonra düğünü geçirinceye kadar büyük bir problem olmaz sözü bizi oldukça sevindirdi. Ameliyatın en az 6 hafta zorunlu yatak istirahatini gerektirmesi bütün planları bozacaktı. Şimdilik en azından- çok büyük bir pürüz çıkmadığı takdirde- diz sorunumuzun düğünü ertelemeyeceği sevinci morallerimizi düzeltmiş oldu.


Geçen bu sıkıntılı hafta nedeni ile biraz da kafa dağıtmak amacıyla bu haftaki yürüyüşe katılmak istedim. (Sonrası 1,5 aylık bir ara olacak) Bir süredir Gerede taraflarına yapmayı düşündüğümüz yürüyüşümüzü hafta içinde iki gün süren yoğun kar nedeniyle yaylaların büyük kar sorunu yaratacağını düşünerek iptal edip yine Soğuksu tepelerinde yürümeyi seçtik.

Soğuksu milli parkı onlarca yürüyüş rotasına sahip. Başladığınız ve bitirdiğiniz noktalara göre aralarda ayrıca bir çok çeşitleme yapmanıza yarayışlı güzergahlara sahip. Bu kez sadece 9 katılımcı ile soğuksu mesire yeri girişinden oteller yokuşunu tırmanıp bekçi kulübesinin hemen yanında duran aracımızdan inerek saat 10 dolaylarında yürüyüşümüze başladık. Havanın 0 derece civarında olmasına rağmen havanın açık ve az bulutlu olması doğanın tüm renklerini canlandırıyordu.


Fosil ağaç yolundan bir süre yürüdükten sonra tepelere saparak bir hayli yükseldik. Bizim dışımızda iki farklı yürüyüş grubu da değişik rotalarda devam ediyordu. Bir süre sonra alışılmış rotalardan çıkarak zaman zaman karın 30 cm yi bulduğu patika ve tepelerde gezindik. Daha önce hiç girmediğimizi fark ettiğimiz bir yolda ilerleyerek küçük bir gölete ulaştık.




Yörede yakın zamanda yağan kar nedeniyle konaklamaya elverişli kuytu bir alan bulma zorluğu olduğundan, Kızılcahamam’ı gören tepelere kadar öğle yemeği verme olanağı bulamadık. Saat 13.30 dolaylarındaki yemek molasını biraz uzun tutup 14.30’a doğru dönüş yürüyüşüne geçtik.


Birçok kez orman içi kestirmeleri yapsak da yoğun kara saplanmaktan çekinerek karın azaldığı seviyelere kadar orman yolunu tercih ettik. Son bölümde grubun bir kısmı orman içi inişi kullanarak topluca saat 16.30 sıralarında soğuksu girişine inerek yaklaşık 15 kilometrelik yürüyüşümüzü sonlandırdık.






Bu sene kışın uzun sürmesi bize Nisan ayı ortasında bile kar yürüyüşü yaptırmış oldu. Güzel havalarda rotalarımızı daha uzun sürelere yaymayı hedefleyerek doğada keyifli bir günü geçirmiş olduk. İlçe merkezinde gelenekselleşen alışverişlerimizi tamamlayarak 18.30 dolaylarında yorgun vücutla ama dinlenmiş zihinlerle yeni bir haftaya başlamak üzere Ankara’ya ulaştık.

12 yorum:

  1. bu doğaya ne yorum yapılabilir ki harika kelimeler yetmez ,keyifli yürüyüşolmuş belli

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, doğada bir gün geçirmek insanı çok rahatlatıyor, inanılmaz derecede sakin bir ortamda oldukça rahatlıyor ve kafaca boşalıyorsunuz.
      Sevgi ve saygılarımla.

      Sil
  2. Uzun zaman oldu böyle güzel bir doğa yürüyüşü yapmalı çok severim halbuki. Bu arada bugünkü yazımda üstat Yaşar Kemal'in Bu Diyar Anadolu'sundan bahsettim. Göz atıp yorumlarsanız sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elimden geldiği kadar doğa yürüyüşlerini yayınlayarak sevdirmeye ve ilgi uyandırmaya çalışıyorum. Birazdan yazınıza gözatacağım.

      Sil
  3. Kızınıza geçmiş olsun dileklerimle merhabalar Mehmet Bey,

    Doyumsuz güzelliklere biz de buradan ortak oluyoruz... :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlginize çok teşekkür ederim. Önemli günler öncesi bazen böyle çok can sıkıcı aksilikler olabiliyor. Umarım her şey düzelir.
      doğa böyle zamanlarda insanı yeniden yaratıyor.
      Sevgi ve dostlukla.

      Sil
  4. Kızınıza geçmiş olsun diliyorum Bilgehan Bey. Düğün üzeri biraz aksilik olmuş ama inşallah bundan sonra her şey kızınızın gönlündeki gibi ilerler.
    Doğa yürüyüşlerine katılmayı ben de çok istiyorum ama ayarlayamıyoruz bir türlü. Bizim için de yürüyün ve bol bol paylaşın:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlginize ve desteğinize çok teşekkürler. Umarım bundan sonrası güzel olur.
      Bence doğayı ıskalamayın. Yaşamı hiç ertelememek gerekiyor. Bu yürüyüşlerde, destekle birçok insana doğayı aşılamayı başarıyoruz. Gelenler büyük keyif alıyor. Darısı başınıza.
      Sevgi ve en derin saygılarımla.

      Sil
  5. Doğanın göremediğim ve artık görmeme de imkan olmayan güzellikleri ile buluşmama sebep olduğunuz için teşekkür ediyorum sevgili Mehmetbilgehan... İnsanın böylesine dolu beyninin olması, gerekli veya değişik hobilerinin bulunması, ulaşılması zor zevklere sahip olması o kişiyi "ÖZEL" yapar. Ne mutlu size.. ve ailenize..
    Kızınızın geçirdiği kaza belki ileride oluşabilecek zamansız sıkıntıların bertaraf edilmesine sebep olmuştur zamansız diye düşünülse de.. Geçmiş olsun.. Dilerim Ömrü boyunca mutlu olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. "artık görmeme de imkan olmayan" sözünüzde umarım bir fiziki engelden bahsetmiyorsunuzdur. zira doğa yürüyüşlerinde asla yaş söz konusu değildir. Sadece yürüyüş temposu farklıdır. Ben sadece 6 senelik bir yürüyüşçü olarak buna neden daha önce başlamadığıma esef ediyorum. unutmayın her yaşta yapılabilecek bir aktivitedir. Sadece niyet ve başlama arzusu gerekiyor.
      Kazanın bir başka yanına dikkat çekmeniz çok ilgi çekici ve etkileyici. Bu açıdan düşünmemiştim.
      Sevgi ve sonsuz saygılarımı sunuyorum.

      Sil
  6. Kızınıza geçmiş olsun dileklerimi gönderiyorum Mehmet Bey. Genellikle kitaplarla çok fazla haşır neşir olan, düşünmeye ve düşünceye yönelik kimselerde doğaya karşı bir çekingenlik vardır. Bu açıdan sizin doğayla olan ilişkinize imreniyorum. Umarım ben de zamanla böyle bir uğraş edinebilirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlginize çok teşekkür ederim.
      Doğa uzaktan görüldüğünün aksine çok dinlendirici ve keyif vericidir. Niyetiniz varsa bence hiç geciktirmeyin, en azından deneyin. Beğendiğiniz takdirde kolayca zaman ayıracağınızdan eminim.
      Sevgi ve dostlukla.

      Sil