14 Nisan 2015 Salı

MART AYINDA BU KİTABI OKUDUM - 5

 
KİTABIN ADI
Yaprak Dökümü
KİTABIN YAZARI

Reşat Nuri Güntekin

KİTABIN ÇEVİRMENİ
Danışman: M. Fatih Kanter
KİTABIN YAYINEVİ
İnkılap Kitabevi
KİTABIN BASKI YILI
2014
KİTABIN BASKI SAYISI
1. Baskı (Orijinal 1. Baskı 1930)
KİTABIN SAYFA SAYISI
160 syf
KİTABIN DİZGİ/BASKI KALİTESİ
9,5/10 (Birkaç dizgi hatası var)
KİTABIN YAZIM-DİL KALİTESİ
10/10 
KİTABIN EDEBİ/SANATSAL/TARİHSEL DEĞERİ
10/10 


Çalıkuşu’nu dışarıda bıraktığınızda Reşat Nuri’nin en tanınan romanı olan Yaprak Dökümü, çok diziye, radyo tiyatrosuna –ve belki de (bilmiyorum)- filme konu olmuş kitabıdır sanırım.
Sıradan memur Ali Rıza Bey, eşi Hariye hanım, oğlu Şevket, kızları Fikret, Leyla, Necla ve Ayşe ile tipik bir dar gelirli aile portresi çizmektedir. Maaşı aileyi ancak geçindirebilmekte mazbut bir hayat sürmektedirler. Şevket’in tam işe girdiği günlerde, daha önce işe aldırdığı bir kızın patron Muzaffer bey tarafından metres alınmasını protesto ederek işi bırakan Ali Rıza Bey tekrar iş bulamaz. Derken Şevket’in evlendiği Ferhunde’nin etkisiyle kızlar iyi yaşam peşinde koşmaya başlayınca Şevket’te çaresiz kalır ve karanlık günler başlar.
Okuyanların çok iyi bildiği konu hem çalışmayan kalabalık ailenin geçim zorluklarını, dönüşmekte olan toplumda modern yaşam hevesleri arttıkça harcanan paralar kazançla kapatılamayınca başa gelenler –kısaca her toplumun her zaman yaşadığı olaylar- basit ve kısa olarak kitapta dile getiriliyor. Derin mesajlar içeren kitap Türk Edebiyat tarihinin kült eserlerinden birisi.
Henüz okumayanlar için bu kitabın mutlaka okunması gereken 500 kitap arasında olması gerektiğini ifade edeyim.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder